Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Knežević: Ako eskalira koronavirus, neće nam ni nedostajati radne snage u turizmu

11.02.2020. 15:00


Kako i u nadolazećoj turističkoj sezoni ne bi isplivao problem nedostatka kvalitetnog kadra u turizmu, ovih je dana Socijalno vijeće za turizam uputilo prijedlog Ministarstvu turizma i Ministarstvu rada i mirovinskog sustava, u kojemu su apostrofirane mjere za poboljšanje uvjeta rada i zapošljavanja u sektoru turizma na način da se poslodavce na tri godine rastereti od plaćanja doprinosa iz i na plaću ukoliko radnike zaposle na neodređeno. To bi trebalo rezultirati zadržavanjem radnika koji bi onda imali i sigurnije radno mjesto pa bi se, nadaju se u Socijalnom vijeću, to moglo pokazati čak i kao demografska mjera.


Može se sa strancima pogoditi, ali i pogriješiti
S obzirom na to da je i na zadarskom području prošle sezone bila potraga za nekoliko tisuća radnika u turizmu, te je nedostajuća radna snaga pristigla ponajviše iz zemalja u okruženju, poslodavci zasigurno već zabrinuto razmišljaju kako će biti ove sezone. U tom smislu je svaki prijedlog koji bi išao u smjeru sigurnijeg radnog mjesta u turizmu i olakšavanja poslodavcima da ih zapošljavaju na neodređeno – dobrodošao.
Stipe Knežević, predsjednik Obrtničke komore Zadarske županije, ujedno i ugostitelj, dobro zna s kakvim se problemima prije sezone susreću u sektoru turizma kada je u pitanju pronalaženje dobre radne snage pa pozdravlja inicijativu Socijalnog vijeća za turizam koja bi mogla pomoći i poslodavcima i radnicima, a onda dakako i ukupnoj slici turizma i uspjehu turističke sezone.


»I ove godine falit će nekoliko tisuća radnika u turističkoj sezoni, a strani radnici, pretpostavljam, dolazit će iz Makedonije, Bugarske, Srbije, BiH, Ukrajine, uz pretpostavku da ne eskalira situacija sa širenjem koronavirusa. U suprotnom, možda nam neće ni trebati toliko radne snage«
Stipe KNEŽEVIĆ




– Mislim da je prijedlog Socijalnog vijeća za turizam odličan jer rasterećenje poslodavaca znači da oni mogu zapošljavati više radnika na neodređeno, a to svakako donosi svojevrsnu sigurnost i poslodavcu i radniku. Osim toga i mjera Vlade da prilikom uzimanja radnika stranaca Zavod za zapošljavanje mora riješiti administraciju za pet dana je također dobra, ističe Knežević dodajući ipak kako je zapošljavanje dobrih stranih kadrova zapravo lutrija. Naime, kako kaže Knežević, može se sa strancima pogoditi, ali i pogriješiti. Nema, kaže on, nikakvog pisma preporuke, podataka gdje je, kako i koliko taj radnik prije radio.


Stalni sezonac
Kada je u pitanju »stalni sezonac« koji mora raditi šest mjeseci, a onda tri mjeseca prima punu plaću, a tri mjeseca pola plaće i tu bi mjeru, kaže Knežević, trebalo pojednostavniti i svakako ići u smjeru većeg zapošljavanja na neodređeno.
– Važno je da radnik na neodređeno može podignuti kredit i imati neku sigurnost, onda će, naravno, manje razmišljati o odlasku iz zemlje, a tada će nam nedostajati manji broj radnika u turizmu.
– I ove godine falit će nekoliko tisuća radnika u turističkoj sezoni, a strani radnici, pretpostavljam, dolazit će iz Makedonije, Bugarske, Srbije, BiH, Ukrajine, uz pretpostavku da ne eskalira situacija sa širenjem koronavirusa. U suprotnom, možda nam neće ni trebati toliko radne snage, kaže Knežević.