Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od simbola kultorocida iz Domovinskog rata do polivalentnog kulturnog centra Zadra

11.02.2020. 15:15


Narodni muzej Zadar obilježio je jučer zanimljivim programom treću obljetnicu otvorenja Kneževe palače. Treći rođendan ovog kulturno-povijesnog kompleksa obilježen je pod sloganom »Tko još ne voli ponedjeljak«, a bogat prijepodnevni program bio je namijenjen djeci, ali i srednjoškolcima.


Krletke – prvi korak
– Kneževa palača, koja je zbog razaranja tijekom Domovinskog rata postala i simbol kulturocida, svoj put prema konačnom cilju – osnivanju Baštinskog muzeja, započela je još davne 2001. godine. Tada se javila ideja od strane Narodnog muzeja Zadar i Grada Zadra da se u Kneževoj i Providurovoj palač smjeste odjeli NMZ-a, a prvi korak ka tome bilo je stvaranje Krletki, podsjeća ravnateljica Narodnog muzeja Zadar Renata Peroš na akciju osposobljavanja nekoliko dvorana u izložbene svrhe koju je Narodni muzej Zadar, uz pomoć Grada Zadra pokrenuo 2011. godine. Postavljena je tada arhitektonska instalacija zadarskih arhitekata Ive Letilović i Igora Pedišića koja izgleda poput »krletki« koje grade prostor unutar prostora pogodan za izlaganje.
Kneževa palača otvorena je 17. svibnja 2011. godine, a već prvu godinu svog otvorenja ugošćavala je brojne izložbe, koncerte, projekcije knjiga i filmova, igrane su u njoj predstave, te je otvorena manifestacija More.
Obnovom palače sredstvima iz EU fondova 2017. godine Zadar je dobio suvremeno opremljen kulturno-povijesni kompleks i novu turističku atrakciju.


Tko te što pita?
– Tako je posljednjih desetak godina polako stvarana jezgra za konačni cilj. U budućnosti je, naime, Kneževoj palači, zajedno sa susjednom Providurovom palačom namijenjena muzejska funkcija za smještaj Baštinskog muzeja, ističe ravnateljica Renata Peroš, te dodaje kako je obnova Kneževe palače bila prva faza tog cilja, a obnova Providurove je druga faza.
Više o jučerašnjim rođendanskim događanjima kazala nam je Lorena Peroš, voditeljica Kneževe palače.
– Ovo je treća obljetnica otkako je sredstvima iz EU fondova Palača obnovljena kao važan polivalentni kulturni centar Zadra. Dosadašnje rođendane obilježili smo pod sloganima »Lenta vremena« i »Čovjek u pokretu«, a ove godine odlučili smo se za duhoviti slogan »Tko još ne voli ponedjeljak«, kaže Lorena Peroš i dodaje da je treći rođendan zamišljen kao neformalno druženje s građanima uz kavu i kolače.
Bogat jučerašnji program, doznajemo dalje, bio je najprije namijenjen najmlađima, pa su tako vrtićka djeca sudjelovala u potrazi za blagom, nakon čega je organiziran kviz za srednjoškolce pod nazivom »Tko te što pita«, kao i »Putovanje kroz vrijeme« gdje su djelatnice Muzeja sudionike provele kroz šest salonskih priča.