Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Petstotinjak maškara preuzelo vlast s obećanjem u procvat Biograda

10.02.2020. 14:30


 Petstotinjak maškara, oko 350 malih maškara iz dječjih vrtića iz Biograda i Zadarske županije te oko 150 odraslih maškara iz Hrvatske i Slovenije ovladalo je Biogradom na Moru, kraljevskim gradom u centru Jadrana.
Biograđani i Biograjke ipak nisu, kao što to inače čine, u većem broju izišli na ulice i ispred pozornice pozdravljali novu gradsku vlast, već su u ovom virusnom godišnjem dobu ostali na sigurnom, u kućama, stanovima i kafićima.
U organizaciji Udruge Tome Krnjeval i Dječjeg vrtića Biograd, Marijan Stopfer, biogradski dogradonačelnik, ispred Gradske uprave predao je ključ grada u ruke Ines Miloš, meštrovici Zimskog biogradskog karnevala. S ključevima u rukama meštrovice Ines te biogradskih Koka i Orešara, započelo je 16-dnevno biogradsko maškarano ludilo.
– Želim vam vesele maškare te puno sreće i uspjeha u vladanju gradom. Ako budete dobri nećemo vas ni micati, a ako ne, morat ćemo mi opet, poručio je Stopfer koji se zahvalio organizatorima i svim nazočnima.


Nema kukulele, samo pjesma uz ukulele
Nakon mimohoda od osnovne škole uokolo Poluotoka kod Gradske uprave se dogodio spektakl kakav se ne viđa često.
– Grad je naš. Dogradonačelniče, poručite i gradonačelniku, slobodno možete na godišnji odmor. Nemate brige. Dolazi naše doba, maškare počinju. Maškare neće vladati po sistemu »kukulele nama«, nego će vladati pjevajući uz ukulele. I tako sve do utorka, 25. veljače, kad će za sve probleme grada, a i šire, biti osuđen krnje Tome Krnjeval i za kaznu biti spaljen na lomači, poručila je Ines Miloš, predsjednica Udruge Tome Krnjeval, koja zajedeno sa svojom »desnom rukom«, Katarinom Kraljev, organizira zimsko i ljetno karnevalsko ludilo.
Biograd je bio u šarenim maškaranim bojama s oko 500 maškara, malih i velikih.
– Biogradske maškarane boje odraslih maškara brane »Biogradske koke« iz Udruge Tome Krnjeval: Ines Miloš, Katarina Kraljev i kćer joj Sandra, Mara Morožin, Sandra Labar i Goga Šarić te jedini muškardin Ante Eškinja. Za fritule i piće su zadužene Slavica Mitrović, Stoja Rogić i Rada Vrančić, i to je to, nema ih više, nabrojila je voditeljica Josipa Zrilić, učiteljica engleskog jezika u OŠ Biograd.


Maškarano ludilo do 25. veljače
A na pozornici su se predstavljali Mornari iz DV Gardelin Pakoštane, Zdrava i nezdrava prehrana DV Zvjezdica iz Zemunika, Ježeva kućica DV Zlatna lučica – područni vrtić Galovac i Gorica, Čarobnjaci iz DV Cvit iz Filip i Jakova – područni vrtić Cvitić Turanj, zadarski Paučići te biogradski Pačići, Miješane maske, Astronauti, Emotikoni, Zdravoljubci i fascinantni Orešari kao i Kralj lavova Zazu igraonice.
Posljednje su na svjetla pozornice izišle velike maškare iz Biograda, Vira, Nina, Zatona, Trogira, slovenskog Podbrežja i dvije skupine tako dobro zamaskiranih maškara koje će ostali velika i nedokučiva tajna sve do spuštanja karnevalskog zastora, 25. veljače.
Za dodani štimung su se znalački brinule Biogradske mažoretkinje i Gradska glazba Biograd. Na prigodnom domjenku, uz slasne ćevapčiće u somunu iz Katuša kužine, za urnebesnu zabavu odraslih brinula se grupa Riva.




500
maškara u raznim skupinama svih dobi jučer je okupiralo biogradske ulice i ispunilo ih veseljem


 


»Želim vam vesele maškare te puno sreće i uspjeha u vladanju gradom. Ako budete dobri nećemo vas ni micati, a ako ne, morat ćemo mi opet.


Marijan Stopfer