Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Tomislav Ante Erstić: Na svoj 26 rođendan ostao sam bez oba roditelja i rodbine

11.02.2020. 11:00


MEDVIĐA – U Medviđi je održana još jedna u nizu obljetnica sjećanja na nevine žrtve Domovinskog rata. Prije 27 godina, 9. veljače 1993., zaseok Erstići zavijen je u crno, mučki je ubijeno deset nedužnih i nenaoružanih civila Hrvata, svi prezimena Erstić. U samom jednom danu promijenila se povijest ovog sela koje se nalazi u samom središtu Bukovice, između Benkovca i Obrovca. Najmlađa žrtva je imala 18 godina, a najstarija 88 godina.
– Nikad neću zaboraviti taj dan, 9. veljače 1993., bio mi je 26 rođendan. Umjesto da ga primjereno tadašnjem vremenu proslavim, stigla mi je strašna, najtužnija vijest u životu, o stravičnom srbočetničkom zločinu u mom selu, u mojoj obitelji i rodbini, rekao je Tomislav Ante Erstić, koji je je u jednom trenutku ostao bez roditelja i tri člana najbliže rodbine.


Strašno, tužno, žalosno
Svirep zločin, strašno, tužno i žalosno. Ta tragedija utječe na sve, mijenja živote svima. Nitko se ne može pomiriti s tim i ta tragedija povlači za sobom puno tuge i nesretnih života.
– U četničkom krvavom piru mučki je ubijena majka Jeka, otac Petar, ujak Dujo, ujna Draginja Jeka i strina Jeka. Oni su sad na nebu, a mi svi negdje između, rekao je Tomislav Ante, koji sa suprugom Mirom, sinom Petrom i kćeri Karolinom živi i radi u Austriji, u Beču.
Jedino što su Erstići skrivili bilo je to što su pripadali hrvatskome narodu, kaže on, a četnici su na njima iskalili svoj bijes i frustracije zbog nemoći da povrate izgubljene teritorije u operaciji Maslenica.
– Nevine žrtve još uvijek čekaju pravdu. Kao da ništa nitko ne poduzima u procesuiranju ovog ljudskom umu nedokučivog zločina. Nitko do danas nije odgovarao za ove zločine, unatoč tome što se i znaju imena egzekutora, neshvatljivo, čudi se Tomislav Ante Erstić, sada 53-godišnjak.


Medviđa dala 20 civilnih žrtava
Neposredno pred Domovinski rat ovdje je bilo 500-tinjak Medviđara, danas tek 90-ak žitelja. Razasuti su u Biogradu na Moru, na zadarskoj Ploči i drugdje u Hrvatskoj i po svijetu. Podatak da je čak 670 Medviđara tijekom Domovinskog rata stalo na branik domovine dovoljno govori sam za sebe.
– Tijekom Domovinskog rata ubijeno je još osam hrvatskih civila. Medviđa je dala ukupno 20 nevinih civilnih žrtava, podsjetio je Marko Birkić, predsjednik MO Medviđa.
Kod spomen obilježja u dvorištu župne crkve Uznesenja BDM položeni su vijenci i zapaljene svijeće. Nevinim žrtvama prva se poklonila rodbina.
Izaslanstvo Zadarske županije predvodio je zamjenik župana Šime Mršić, a izaslanstvo Grada Benkovca gradonačelnik Tomislav Bulić sa suradnicima i vijećnicima Gradskog vijeća. Izaslanstvo MO Medviđa predvodio je Marko Birkić, a izaslanstvo županijske Udruge hrvatskih civilnih stradalnika iz Domovinskog rata predsjednica Ljubica Krcić. Na čelu izaslanstva Udruge ratnih veterana 9. GBR Vukovi – Podružnica Benkovac, bio je tajnik Manuel Zvonar, a izaslanstvo benkovačkog UHDDR-a predvodio je predsjednik Nediljko Genda.




Poklonili se Splićani, Poličani, Rabljani
Nevinim žrtvama se poklonilo i izaslanstvo Kluba djece branitelja Split, već tradicionalno izaslanstvo Policijske postaje Benkovac i župljani Župe sv. Nikole Poličnik, dok je Duje Mitrović, porijeklom iz Medviđe, u organizaciji UDVDR Rab već osmu godinu za redom doveo svoje Rabljanje, gradonačelnika Nikolu Grgurića, predsjednika UDVDR-a Joška Deželjina, predsjednika GV-a Željka Perana i druge.
– Težina zločina je tim veća što su ubijeni Hrvati koji su živjeli na okupiranom području i time rušili etničku sliku ovog područja, kazala je biogradska blogerica Gordana Goga Šarić, dragovoljka Domovinskog rata.
Misu zadušnicu za civilne žrtve Medviđe u dupkom punoj crkvi predvodio je župnik don Krešo Ćirak.