U Zadru kvadrat stana 627 eura skuplji od kvadrata kuće

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika martinazd
Unatoč većoj cijeni, češće se kupuju stanovi
U Zadru je razlika iznosila 627 eura, pa se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2263 eura, dok se kvadrat kuće prosječno prodavao za 1636 eura
DINO STANIN/PIXSELL
Cijena kvadrata kuća u Zadru u prosjeku je 1636 eura

Stanovi su i u prosincu 2019. godine bili skuplji od kuća, a razlika je u prosjeku iznosila 22,4 posto. Je li bolje kupiti kuću ili stan? Oba odgovora mogu biti točna, a konačno rješenje ipak ovisi o željama, potrebama, mogućnostima, te načinu života svakog pojedinog kupca.
Ukoliko je početna cijena nekretnine kupcu primarni kriterij za donošenje odluke, valja računati kako će za istu svotu vrlo vjerojatno dobiti više kvadrata kuće nego stana. Naime, na oglasniku Crozilla.com tijekom prosinca 2019. su oglašavane cijene stanova bile 22,4 posto više od cijena kuća. Odluka, unatoč većoj cijeni, ipak češće prevagne na kupnju stana, te i podaci oglasnika pokazuju kako su stanovi još uvijek traženiji nego kuće.

Realni cjenovni okviri

Porastom cijena, ali i obujma prodaje, sve je teže pronaći kvalitetan stan u realnim cjenovnim okvirima, a njihove su vrijednosti tijekom prosinca dodatno porasle za 3,1 posto, dok cijene kuća ipak bilježe manji porast te su na godišnjoj razini bile 1,6 posto veće.
Poreč, u kojem se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2011 eura, u prosincu je ostao jedini grad u kojemu su kuće bile skuplje nego stanovi, a razlika je iznosila tek 61 euro po kvadratu.
Podaci su pokazali kako je najveća razlika u cijenama kvadrata kuća i stanova u prosincu iznosila 907 eura, a zabilježena je u Opatiji gdje je kvadratni metar stana u prosjeku oglašavan po 3151 euro.
Šibenski su stanovi oglašavani po prosječnoj cijeni od 2219 eura po kvadratu, dok su tamošnje kuće bile 646 eura jeftinije. U Zadru je razlika iznosila 627 eura, a za kvadratni metar stana u prosjeku se tražilo 2263 eura.
Razlika u cijenama kuća i stanova u visini od tristotinjak eura u prosincu je zabilježena u Splitu u kojem se za kvadratni metar stana u prosjeku tražilo 2914 eura, te u Senju gdje je kvadrat oglašavan po 1525 eura. Prosječna cijena kvadrata stanova u Rijeci je tijekom prosinca iznosila 1601 euro, dok su tamošnje kuće bile 292 eura jeftinije.

Male razlike u Dubrovniku

Mala razlika u cijenama kuća i stanova u visini od tek 3,2 posto zabilježena je u Dubrovniku. Prosječna tražena cijena kvadratnog metra tamošnjih stanova oglašavana je po 3710 eura, a cijena kuće 118 eura manje. Tako visoke vrijednosti ovaj grad i dalje čine najskupljim.
Najtraženiji grad za kupnju stanova u prosincu je bio Zagreb u kojem su vidljive značajne razlike u cijenama: za kvadratni metar stana u prosjeku se tražilo 2082 eura, a za kuće 738 eura manje.
Kuće su u Bjelovaru bile čak 44 posto jeftinije nego stanovi za čije se kvadrate u prosjeku tražilo 756 eura. Na području Osijeka kvadrati stanova oglašavani su po 961 euro, u Varaždinu po 1154 eura, a u oba su grada kuće imale oko 37 posto niže vrijednosti no stanovi. Podaci pokazuju kako su nešto manje razlike u cijenama zabilježene u Slavonskom Brodu gdje su stanovi, za čije se kvadrate u prosjeku tražilo 789 eura, bili 17,2 posto skuplji od kuća.

Ivana BELJAN

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)