Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Uređenjem plaže u Diklu devastira se prirodna obala

11.02.2020. 09:00


Nezavisna županijska vijećnica s liste Akcije mladih, Marjana Botić, oglasila se u ponedjeljak priopćenjem u kojem je navela kako je u jednoj od elitnijih zona u Zadru, Diklu, u tijeku uređenje dijela tamošnje plaže i šetnice. Radovi se, dodala je, izvode prema arhitektonskom rješenju koje je odabrano na ranije provedenom natječaju, a čiji je cilj bio ispod platforme sačuvati stjenovitu obalu.
Kako to izgleda u provedbi, naglasila je Botić, može se vidjeti iz fotografija te je dodala kako moli da se hitno prestanu izvoditi radovi dok se inspekcija i Odjel Grada Zadra za graditeljstvo i prostorno uređenje ne očituju o »službenoj« devastaciji koja u tijeku.


«Službena« devastacija
Prije nekoliko dana poslala sam fotografije devastacije obale u Diklu nasipanjem na specijalizirani portal za morsku problematiku s ciljem da i oni pitaju gradsku vlast kako je to pridružiti se nasipanju morske obale zajedno s još hrpom naših i stranih divljaka koje nitko ne sankcionira?
Dobili smo odgovor pročelnika za devastaciju koji se u Gradu Zadru. Spomenutom portalu pročelnik ovog odjela, Darko Kasap, odgovorio je kako se sve radi po pravilima struke.
– Ne radi se o betonaži, nego upravo suprotno, rade se stope koje će nositi drveno šetalište i sunčalište s arhitektonskim rješenjem Bobe Marova. Upravo je i bila ideja da se sačuva autohtonost škrapa i obalnog krajobraza, odnosno da se tako očuvaju vrste, ispričao je kratko pročelnik Kasap.
Botić navodi kako Kasap priča o betonizaciji, premda svi znamo kako nasipanje pomorskog dobra nije betonizacija, ali nije ni očuvanje prirodne obale koja se nakon postavljanja drvenih platformi trebala čak osvijetliti! Nevjerojatno je kad se devastaciji obale pridruži i lokalna samouprava, a projekt je čak sufinanciran od Ministarstva kulture?!
Budući da u ovoj državi valjda ni jedna državna institucija ne radi sukladno zakonima, ostaju nam samo mediji neka osvijetle ovo ljudima.


Stvaranje ravnijih plaža
Trenutačno je na hrvatskoj obali zahuktala divlja devastacija obale, posebno stjenovitih plaža koje raznorazni »investitori« i lokalnim šerifima bliski developeri masovno »uređuju« njenim nasipanjem mahom zemljanim materijalima, pa i šutom kako bi »stvorili« osjetljivim turističkim tabanima pogodniju ravnu plažu. Činjenica kako to nepovratno uništava obalu, morski svijet, pa i dugoročno profitabilno bavljenje turizmom izgleda nikoga više ne zanima. Osobito to ne zanima hidrograđevinske i građevinske inspekcije jer se »ne mogu nositi s tolikim brojem prekršaja« kako su nam interno objasnili svoj nerad i činjenicu kako izgleda da zadnjih godina nisu nikog kaznili za nasipanje obale. Službeni odgovor o radu prozvanih inspekcija u sklopu Aktualnog sata Županijske skupštine Zadarske županije još čekam.
Za Diklo bi jedino rješenje bilo da se cesta uz more pretvori u jednosmjernu, a uz nju da se označi biciklistička staza i uredi dio sadašnje prometnice za lakši pristup i korištenje kupališne zone na načni da se stavi ograda, sjedalice, tuševi, košare za otpad…).
Nadam se kako ćemo ipak uspjeti sačuvati nešto za buduće generacije nakon dugogodišnje stihije, zaključuje se u priopćenju koje potpisuje Marjana Botić u ime Kluba Akcije mladih i Mosta Skupštine Zadarske županije.