Utorak, 23. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

14 C°

KUP KREŠIMIRA ĆOSIĆA Bez huka s tribina traži se repriza lanjskog finala

10.02.2021. 09:44


Stiglo vrijeme da se trofeji dijele! Nije nekakav reklamni slogan već prigodna najava onih košarkaških dana u mjesecu veljači koji su pred vratima, jer nakon dvoboja Splita i Furnira na Gripama, polufinalni dan Krešinog kupa večeras s početkom u 20.30 sati imat će čast zaključiti hrvatski košarkaški velikani, Zadar i Cibona. Pobjednik će stići na korak do prvog ovosezonskog trofeja, Zadranima najomiljenijeg jer nosi ime po njihovoj legendi Krešimiru Ćosiću koji će se ove subote dijeliti u Omišu. Lani je »Krešo« nakon 13 godina čekanja vraćen kući, a sada je želja ga i zadržati u klupskim vitrinama, no za tako nešto prvo će se morati preskočiti Cibose u polufinalu koje će nažalost Zadar ugostiti na svom Višnjiku bez prisustva gledatelja. Uistinu, šteta da se ne može barem djelić one atmosfere s lanjske završnice Krešinog kupa pretočiti i na večerašnji dvoboj, jer su obje momčadi odlazak do kraja ovog natjecanja na početku sezone debelo podcrtali u rubrici ciljeva, i sigurno će i s jedne i druge strane sve prštati od borbenosti te dobrih poteza. Posebno su ove sezone dojmljivi rosteri koje su na ovaj ili onaj način sklepali ‘pod pekom’ i ‘pod tornjem’. Zadar se orijentirao na strane snage pa se stupom igre nametnuo iznimno potentni američki tercet: Onuaku – Carter – Justice dok su se u Ciboni odlučili na uzgoj rasne ergele mladih hrvatskih igrača predvođenu 18-godišnjim kapetanom Rokom Prkačinom.


Bez publike se mora
Uz taj igrački element bitno je istaknuti da oba sastava ulaze u polufinalni meč i s dobrom formom. Mršićevi igrači su konačno ugledali malo abaligaškog svjetla na kraju tunela dominantnom predstavom u nedjelju na Gripama dok su Cibosi nanizali čak pet pobjeda u protekla dva tjedna. U međuvremenu su u Draženovom domu promijenili i trenera pa u situaciji kad odlučuje samo jedna utakmica i kad Zadru baš jako nedostaje šesti igrač s tribina ovaj se dvoboj dočekuje s velikom neizvjesnošću. Veliku bitku večeras na Višnjiku predviđa i trener Zadra, Veljko Mršić, zavapivši trunkice za publikom. Nije mu se čuditi jer naš izbornik za razliku od mnogih njegovih prethodnika ima tu »čast« da mu momčad praktički cijelu sezonu mora igrati u Krešinoj dvorani bez grlate pomoći zaštitnog znaka grada košarke, a taj huk s tribina bi mu itekako dobro došao u ovakvim utakmicama koje su uvijek »na nož«.
– Očekuje nas derbi s Cibonom koja dolazi s novim trenerom. Do sad su s Vladimirom Jovanovićem odigrali tri utakmice, prije toga su bili u dobroj seriji u ABA ligi gdje su dobili Borca i Krku pod vodstvom Ivana Velića. Ovo će biti repriza prošlogodišnjeg finala, međutim ovo će biti i u drugačijem ambijentu, jer ćemo biti lišeni pomoći publike na Višnjiku. Sigurno će nam nedostajati taj huk s tribina, ali smo se već naučili na to ove sezone – kazao je Mršić pred jednu od utakmica sezone za klub s Višnjika, nadajući se da njegova momčad može prikazati igru na tragu one iz nedjeljnog dvoboja sa Splitom.


Ciboni mala prednost
– Ako uspijemo ponoviti ono izdanje koje smo pokazali u nedjelju u Splitu, onda su nam velike šanse za prolazak u finale. Ali, trebamo biti iskreni i reći da nemamo kontinuitet, nadam se da smo došli do jedne faze gdje možemo to ponavljati. Cibona ima malu prednost jer nisu ovog vikenda imali dvije teške utakmice kao što smo mi, oni su u subotu u podne odigrali protiv Furnira, dok smo mi u subotu i nedjelju igrali protiv Splita. Ali kad dođe polufinale to je onda utakmica na korak do finala i trofeja i zato moramo dati sve od sebe te biti koncentrirani, a na kraju ćemo vidjeti gdje će nas to odvesti – istaknuo je Mršić u najavi polufinala Krešinog Kupa, a ono što bi mu mogao biti plus u utakmici ovakvog tipa jest poveći broj igrača u sastavu koji imaju iskustvo lanjske pobjede u finalu nad istim protivnikom. To iskustvo moglo bi biti večeras od dragocjene vrijednosti, a sigurno u tu skupinu spada i krilni centar Domagoja Vukovića koji je u posljednje vrijeme vidno podigao svoju formu.
– Mislim da smo dobili najtežeg mogućeg protivnika. Kao što sam rekao prije, u Kupu se igra na jednu utakmicu i tu nitko nije favorit. Jednostavno, moramo dati sve od sebe jer ovo je utakmica nakon koje nema povratka. Nama je cilj ostvariti dobar rezultat i proći u finale – istaknuo je stasiti Riječanin dok je njegov sugrađanin i odnedavno suigrač Antonio Jordano dosad upisao tek jedan nastup u polufinalu Krešinog kupa, i to sa Zabokom kojeg je te 2018. predvodio Ivan Perinčić protiv Cedevite na Višnjiku.
– Znamo da nas čeka jedna teška utakmica. Mislim da mi moramo ući u nju kao što smo otvorili u nedjelju protiv Splita. Znamo što moramo učiniti, imamo svoje ciljeve u napadu i u obrani i ako se budemo držali našeg principa te budemo svi na sto posto pobjeda ne bi trebala doći u pitanje – rekao je 21-godišnji Jordano.
 




Raspored
Polufinale: Zadar – Cibona (20.30 sati), Split – Furnir (18 sati).
Finale (Omiš): 13. veljače (17.30).
 


Jovanović: Sa stavom i velikom energijom po pobjedu
Iz Draženovog doma također stižu najave kojima se hrabre da mogu do pobjede večeras u Krešinom domu, a podlogu za taj pozitivan stav imaju u čak pet pobjeda u nizu u posljednja dva tjedna. Dvije su ostvarili u ABA ligi (Borac, Krka), a baš nakon tih regionalnih uspjeha dogodila im se smjena na klupi pa je Ivana Velića zamijenio 37-godišnji srpski trener Vladimir Jovanović koji pak uz dobru formu optimizam gradi i na kompletnom sastavu kojeg će suprostaviti Zadru u borbi za finale.
– Dobro smo trenirali i spremni smo. Zdravstveni bilten je dobar, nemamo bolesnih ni ozlijeđenih igrača. Ono što je do nas i što obećavamo je da ćemo večeras izaći sa stavom, velikom energijom i željom odigrati dobru utakmicu i pokušati pobijediti. Vidio sam na treningu da postoji doza pozitivne nervoze, što znači da je utakmica važna igračima – kazao je Jovanović koji glavnu prijetnju u domaćim redovima vidi u Chinanuu Onaukuu.
– Zadrani su odigrali dvije različite utakmice u dva dana. U prvoj nisu imali puno energije i nisu igrali dobro. Drugu su odigrali fenomenalno, brzo u tranziciji, s dobrim protokom lopte i tražili su »low post« na svog najboljeg igrača Onuakua. Igraju na svom terenu i oni će sigurno dati svoj maksimum. Naš je zadatak odgovoriti na njihov pristup i energiju i da budemo na istoj razini – kazao je trener Cibosa, a velikog aduta Jovanović će imati večeras i u veteranu Damiru Markoti koji predviđa težak dvoboj, ali i pobjedu svoje momčadi.
– Ovo je najinteresantniji dio sezone jer slijedi borba za prvi trofej. Mislim da je Zadar dobra ekipa iako su pokazali za vikend jednu lošu i dobru utakmicu protiv Splita, no ne bih se previše osvrtao na njih. Mi imamo jednu noviju, pozitivnu energiju s novim trenerom i zadnjih 15-ak dana smo u pobjedničkom ritmu i zato se jako veselim utakmici te naravno očekujem našu pobjedu. (kkcibona.com)
 


Omiš domaćin finalne utakmice
Ove sezone epidemiološka situacija je uplela svoje prste i u odigravanje utakmica Krešinog kupa. Tako se moralo odustati od Final Eight format završnice, pa se četvrtfinale i polufinale igra(lo) po nokaut sistemu kao i finale s jedinom razlikom da se ono mora igrati na neutralnom terenu. Što se tiče tog misterija on je jučer razriješen objavom HKS-a da će se veliko finale odigrati u Omišu, u Gradskoj sportskoj dvorani Ribnjak, inače domu prvoligaša KK Omiš Čagalj Tours. Finalna utakmica je na rasporedu u subotu, 13. veljače s početkom u 17:30, a prijenos uživo moći će se pratiti na Arena sport TV-u i drugom programu HTV-a.