Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

POSUDBA NOVCA Podignuta optužnica protiv Ćosić i Vukas

10.02.2021. 11:37


Županijsko državno odvjetništvo u Zadru je, nakon provedene istrage, podiglo pred Županijskim sudom u Zadru optužnicu protiv hrvatske državljanke u dobi od 55 godina i hrvatske državljanke u dobi od 64 godine zbog počinjenih kaznenih djela zlouporabe povjerenja u gospodarskom poslovanju i krivotvorenja službene isprave, odnosno pomaganja kod počinjenja tih kaznenih djela. Prema neslužbenim informacijama radi se o bivšoj direktorici Zračne luke Zadar Ireni Ćosić i predsjednici udruge Novi put svile iz Zagreba Jasni Vukas.


Posudba 75 tisuća kuna
Okrivljenice se tereti da su od 17. ožujka do 8. kolovoza 2017. u međusobnom dogovoru, u cilju pribavljanja nepripadne imovinske koristi udruzi drugookrivljenice, a na štetu društva prvookrivljenice, prvookrivljenica naložila računovodstvu društva isplate s računa društva na račun udruge u novčanom iznosu od ukupno 75 tisuća kuna, pravdajući u poslovnim knjigama društva da se radi o zajmovima bez traženja bilo kakvih sredstava osiguranja plaćanja i bez da je prethodno s udrugom sastavljen ugovor o zajmu nego je to tek retroaktivno napravljeno nakon isplaćenih sredstava. Ujedno, ugovor o zajmu je sastavljen s nepostojećom udrugom i drugookrivljenicom kojoj je mandat zastupanja iste udruge istekao prije više godina.
Prvookrivljenica je, tereti ju se, takav ugovor ovjerila svojim potpisom i pečatom društva, nakon čega je drugookrivljenica odmah, po uplati novčanih sredstava, podigla ih i koristila u privatne svrhe. Društvo je, zaključuje Tužiteljstvo, na opisani način oštećeno za iznos od 75 tisuća kuna, a u istom iznosu je udruzi pribavljena protupravna imovinska korist.
U svojem očitovanju na ove navode iz kaznene prijave, koji se ponavljaju i u optužnici, Irena Ćosić je za Zadarski list svojedobno izjavila mogu reći kako je od prvog dana kaznene prijave zgrožena krajnje tendenciozno sročenom prijavom kojom ju se, kako navodi, maksimalno kompromitira kao da je dio »zločinačke udruge«.
– Cijeli svoj radni vijek živim i radim pošteno i pravično, što je očito nekome smetalo te je ova prijava samo rezultat pritisaka, omalovažavanja i diskreditiranja kojima sam bila izložena nakon prestanka obnašanja funkcije direktorice Zračne luke Zadar (ZLZ) u listopadu 2017. godine. Gotovo 23 godine provela sam radeći u ZLZ-u s milijunima kuna na investicijama, pa zar bih svoju besprijekornu karijeru umrljala ikakvim novcem, poručila je tada Ćosić pojašnjavajući kako je uopće došlo do pozajmice.
Opisujući detalje ugovora s udrugom Novi put svile, navela je i imena svojih suradnica koje su ugovore slale u Zagreb i arhivirale.


Nije bilo malverzacija
– Nikakvih malverzacija nikad nije bilo u poslovima pod mojom ingerencijom, pa ni u slučaju pozajmice poslovnoj partnerici Jasni Vukas. Tu sam ženu poznavala više godina i dala joj pozajmicu na njezinu zamolbu, a za potrebe projekata koje je vodila s Kinom. Nisam uopće sumnjala da će povratak novca trajati do danas. Svu korespondenciju oko ugovora, aneksa i prijenosa 75 tisuća kuna u tri navrata su radile moje suradnice. Ugovor sam potpisala i moja ga je suradnica slala u Zagreb na potpis Vukas te po povratku spremila u arhivu. Nisam stoga ni imala priliku vidjeti je li neki drugi pečat na ugovoru. Druga je suradnica uplatila novac na račun koji joj je dala Vukas. Dakle, sve su te radnje bile u ingerenciji dviju rukovoditeljica. Jesu li namjerno skrivale nepravilnosti i otkrile ih tek godinu dana poslije utvrdivši da su jedna i druga udruga prestale s radom 2016. godine, mogu samo pretpostavljati, ističe Ćosić poručujući da »je li ona, pored njih dvije trebala sve sama raditi, pisati ugovore i slati novac«.