Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

VRIJEME U VELJAČI Za vikend stiže ugriz zime

10.02.2021. 08:19


Veljača opravdava nadimak »prevrtača«, kaže meteorolog Duško Kraljev, komentirajući najavljeno zahladnjenje, olujnu buru te snijeg i poledicu.
– Nakon izuzetno toplog razdoblja, iznadprosječno toplog za ovo vrijeme, dolazi do naglih promjena. To je nešto što se događalo uvijek, događa se sad i događat će se i u budućnosti. Ciklona sa Sredozemlja nam je proteklih dana donosila vlažan i topao zrak, čak i šporku kišu, a sad jača anticiklona iz Sjeverne Europe koja će nam dovlačiti hladniji zrak, govori Kraljev.
Kako ističe nadalje zadarski meteorolog, u četvrtak će se stabilizirati ovo kišno vrijeme i zapuhat će bura.
– Bura će očistiti nebo od oblaka, ali i snižavati temperaturu, tako da ćemo s visokih 15 stupnjeva prijeći i ispod nule. Kaže stara narodna: ‘Toplina Valentina stiže do korijenja’, ali bojim se da ove godine neće biti tako, govori Kraljev, dodajući da će baš u subotu, 14. veljače biti najjača bura.
No neće ni to dugo potrajati, nakon 3-4 dana, tamo od ponedjeljka, bura će oslabjeti.
– Ovog vikenda će na obali biti prvi minusi. Iza Velebita će biti i snijega, kod nas neće, ali bit će osjećaj hladnoće čak i do -5,-6 stupnjeva. Ali bit će suho, dobro ćemo se obući ili ostati kod kuće i dobro. To je upravo taj ugriz zime koji smo i najavljivali.
Iza ponedjeljka će temperatura polako rasti, ne baš kao ovih proteklih dana, nego polako. I do kraja veljače će biti neki prosjek, primjereno vrijeme. Do kraja mjeseca, dani će biti sve duži, sunčeve zrake sve jače. Narod pamti 24. veljače kao Matijinu obratnicu. Kaže se da sveti Matija led razbija pa se nadamo da će i sad biti tako. O ožujku ćemo još razgovarati, bit će marčanih bura i dobro je da ih bude, kaže Kraljev.
Kako zaključuje, s vremenom se svašta događa u posljednje vrijeme.
– Zapadna Europa ima nevrijeme, velike oborine, niske temperature i sve to je došlo vrlo naglo. Mi, nasreću, u našem podneblju takvih ekstrema nemamo, kazuje Kraljev.
Najavljeni ugriz zime, tijekom vikenda, kako je upozorio i Državni hidrometeorološki zavod, mogao bi donijeti i poteškoće u cestovnom i pomorskom prometu, stoga su svi sudionici pozvani na oprez. Jučer su, primjerice, neke trajektne i brodske linije bile u prekidu na riječkom, šibenkom i splitskom području, dok se u Zadru sve odvijalo po redovnom rasporedu.