Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Lijek u odgodi plaćanja

Autor: Katarina Belić

09.03.2009. 23:00
Lijek u odgodi plaćanja


Odavno već prakticiramo plaćanje na čekove i kartice, odnosno na bilo koju vrstu odgode. U onim slučajevima kada je u pitanju kupnja skupog lijeka, čak smo se odrekli i provizije kako bismo ih učinili dostupnijim te ih dajemo i na nekoliko čekova, kaže Čolak


Iako su reforma zdravstva i kriza koja je zahvatila cijelu zemlju ostavile traga i na poslovanje Ljekarne Zadar, ipak, kako kaže Božo Čolak, direktor Ljekarne Zadar, svemu tome prilagođavaju se koliko god mogu i za sada uspijevaju.
– U ovoj godini u prva dva mjeseca nismo zabilježili nikakve važne promjene na području poslovanja i stanje nije ništa gore nego lani te zasada poslujemo pozitivno. Kako će biti ubuduće, teško je procijeniti s obzirom da je ovo “osjetljiva” djelatnost, a i troškova imamo mnogo više nego prije, kao i posla koji nam zadaju recepti na odgodu. No, smatram da će se ljudi za zdravlje uvijek brinuti i boriti se da dođu do potrebnih sredstava koja im u tome pomažu, kazao je Čolak, dodajući da, što se tiče lijekova, niti jedan važan lijek ne nedostaje.
No, ono što se promijenilo način je plaćanja lijekova zbog povećanja cijena i iznimno velike skupoće pojedinih važnih lijekova. Stoga se kod Zadrana, kao što je to uglavnom slučaj i u svijetu, sve više prakticira plaćanje na odgodu.
– Odavno već prakticiramo plaćanje na čekove i kartice, odnosno na bilo koju vrstu odgode. U onim slučajevima kada je u pitanju kupnja skupog lijeka čak smo se odrekli i provizije kako bismo ih učinili dostupnijim te ih dajemo i na nekoliko čekova ne bismo li se što više prilagodili mogućnostima plaćanja pacijenta. Sve više ima takvih oblika plaćanja i mi tu gubimo zbog kašnjenja isplate, no takvo nešto se ljudima ne može ni zabraniti ni ukinuti, posebno ovdje gdje je riječ o nečijem zdravlju. I mi sami nastojimo što više olakšati i pomoći ljudima, barem u pogledu nabave lijeka.