Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Muškarci i dalje vode glavnu riječ

Autor:

09.03.2009. 23:00
Muškarci i dalje vode glavnu riječ

Foto: Adam VIDAS



Tematska sjednica Odbora za ravnopravnost spolova skupštine Zadarske županije na temu “Žene na lokalnim izborima 2009. godine” održana je jučer u prostorima Doma županije. Ovoj sjednici, čiji je cilj bio potaknuti javnu rapravu o primjeni Zakona o ravnopravnosti spolova u dijelu koji se odnosi na političke stranke, odnosno političku partcipaciju žena i njihovo uključivanje na stranačke liste na predstojećim izborima za tijela lokalne i područne samouprave, osim članova spomenutog Odbora nazočili su i zadarski župan, Stipe Zrilić te saborski zastupnici Ingrid Antičević – Marinović, Nevenka Marinović i Ivo Grbić.
Predsjednica Odbora, Nevena Petani podsjetila je ovom prilikom na Zakon o ravnopravnosti spolova koji je na snagu stupio u srpnju prošle godine, a koji propisuje kako na stranačkim listama lokalnih izbora zastupljenost žena mora iznositi najmanje 40 posto.
– Prije sto godina žene su se počele boriti za ravnopravnost i do danas su to i dobile. No, ono što sada predstoji je drugih sto godina u kojima žene žele ostvariti ravnopravnost u sudjelovanju u odlučivanju te imato pravo glasa jednako kao i njihovi kolege muškarci, kazala je Petani, naglasivši kako je razlog toj borbi činjenica da je stopa zastupljenosti žene u političkim krugovima iznimno niska, osobito u izvršnoj vlasti gdje glavnu riječ vode muškarci.
Podsjetila je stoga kako je u Hrvatskoj svega četiri županice, devet gradonačelnica i sedamnaest načelnica, zastupljenost žena u zadarskoj Županijskoj skupštini je tek 17 posto, dok su na Županijskom poglavarstvu u potpunosti zastupljeni muškarci.
– Mislim da je politika preozbiljna stvar da bi se u potpunosti prepustila muškarcima. Moramo znati da ukoliko u politici nema prioritetne zastupljenosti žena, govorimo o krnjoj demokraciji. Ovo je prilika da se te stvari konačno isprave i da se shvati da žena u politici ima posebnu ulogu, kazala je Antičević – Marinović, podsjetivši kako je žalosno da još uvijek postoje zakoni koji diskriminiraju žene, poput onoga koji brani potpomognutu oplodnju, odnosno raspolaganje ženskim stanicama, dok muškarci u tom pogledu nikada nisu bili zakinuti.
Župan Stipe Zrilić složio se kako podaci u zastupljenosti žena u politici nikako ne idu u prilog borbi za ravnopravnost spolova, no kao razlog takozvanog “okretanja leđa” politici od strane žena, osobito mladih, on navodi pogrešnu percepciju o politici uopće. Prema njegovim riječima, stvoreno je pogrešno javno mišljenje o političkim krugovima u sklopu kojega se politika više ne smatra radom za opće dobro, nego upravo suprotono, segmentom u kojem samo pojedinci profitiraju, a to je više nego dovoljan povod za zajedničku borbu.
– Postoji razlika u zastupljenosti žena u društvenom životu te njihove zastupljenosti u politici. Rekao bih da ona u ostalim segmentima društevnog života možda i dominira, no politika je ipak druga stvar. Mislim da je još uvijek najveći problem u tradiciji kojom su žene mahom opterećene. Kod nas još uvijek dominira taj osjećaj da je žena prije svega majka, zadužena za domaćinstvo zbog čega je mnogim ženama teško odreći se toga te biti aktivna u politici, kazao je Grbić, naglasivši kako se protiv takvih uvjernja nažalost još uvijek teško boriti.
Istaknuvši kako su za stupanje žena u politiku do sada ispunjena dva važna preduvjeta, a to su zakonski okvir te društvena klima, obratila se Nevenka Marinović, te naglasila kako vjeruje da je društvo na dobrom putu te da je za očekivati kako će uskoro mnoge žene biti u politici, ali isključivo one koje to žele i koje su spremne dati sebe, a nikako ne smiju stupiti u politiku pod cijenu obitelji.
S tim se navodima Antičević-Marinović ipak nije složila, kazavši kako se navodom da žena može u politiku “ako je sposobna” ona opet stavlja pod upitnik, što se među muškarcima nikada ne radi, smatra se da su sposobni samo zato jer su muškarci.
– Zašto se muškarac nebi posvetio obitelji? Žena jedino mora roditi, no muškarac se itekako može angažirati u odgoju, samo ako to želi. Moramo maknuti tu stgimu kako je žena više privatna, a manje javna, kazala je Antičević -Marinović, nakon koje je riječ preuzeo Stipe Zrilić, istaknuvši kako je u ovom trenutku najbitnije da svatko u nazočnih u svojim strankama na predstojećim lokalnim izborima prihvate i provedu spomenuti Zakon o ravnopravnosti spolova.