Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U Kukljici uskoro i ljekarna

Autor: Dragana Glavočić

09.03.2009. 23:00
U Kukljici uskoro i ljekarna

Foto: Adam VIDAS



Prema zakonu lokalna samouprava može inicirati otvaranje ljekarne, a Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi treba dati suglasnost pri ishodovanju potrebne dokumentacije, pojasnila je načelnica Gorana Poropat


Ovih dana završila je prva faza na uređenju kanalizacije i sustava odvodnje otpadnih voda na području buduće tržnice pored zgrade pošte u središtu Kukljice. Inače, spomenuti radovi u sklopu su projekta koji obuhvaća uređenje zgrade Društvenog doma, područja današnje tržnice te prostora od “zoga” do mesnice. Prema riječima načelnice Općine Kukljica Gorane Poropat, pred Općinom je realizacija plana druge faze radova na uređenju buduće tržnice koja obuhvaća radove na postavljanju elektro i vodovodne instalacije, popločavanje, uređenje tri sanitarna čvora i pet parkirnih zona.
Preseljenje vrtića
– Radovi na prvoj fazi započeli su krajem 2008. godine, a prolongirani su ponajviše zbog oborina i mora do kojeg se došlo pri kopanju, kazala je Poropat. Prva faza projekta teška je pola milijuna kuna, a cijeli je projekt procijenjen na 6,5 milijuna kuna. Veći dio sredstava osiguralo je Ministarstvo mora, prometa i infrastrukture – Uprava za otočni i priobalni razvoj, a jedan dio izdvojen je iz proračuna Općine.
Nova nenatkrivena zelena tržnica imat će tipizirane štandove i kioske. Do početka nadolazeće turističke sezone za očekivati je da će radovi na zelenoj tržnici biti završeni.
Općina u planu ima preseljenje dječjeg vrtića u novi prostor pored mjesne ambulante. Projekt je kandidiran pri Ministarstvu mora, prometa i infrastrukture. Također, namjera je jedinice lokalne samouprave otvoriti i ljekarnu, što je vrlo važno otočnom stanovništvu.
– Prema zakonu lokalna samouprava može inicirati otvaranje ljekarne, a Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi treba dati suglasnost pri ishodovanju potrebne dokumentacije, pojasnila je načelnica.
“Zelena punta”
Projekt uređenja šetnice prema TN “Zelena punta” gotovo je završen. Postavljena je javna rasvjeta, a još samo nedostaju drvene klupe i uređenje zelenih oaza.
– Upravo na ulazu u turističko naselje planiramo postaviti sanitarni čvor namijenjen nautičarima koji pristaju u sportsku lučicu. Postavit ćemo muški i ženski WC, tuš kabine te dio prilagođen invalidima, istaknula je Poropat.
Općina Kukljica ima u planu proširenje kanalizacijskog sustava prema Vihru i naselju Gnjojišća.
U sklopu uređenja mjesta u planu je sanacija ribarske luke na kojoj se dugi niz godina nije radilo. Vrijednost radova procijenjena je na 150.000 kuna, a obuhvaća sanaciju rive i postavljanje novih kolona. Pred novu turističku sezonu područje autobusne čekaonice uredit će se i “osvježiti” zelenim površinama.
Što se, pak, tiče Turističkog naselja “Zelena punta”, ono će, kako nam je rekla načelnica, još uvijek čekati uređenje.
– Svake godine iz tvrtke Coning turizam, u čijem je vlasništvu turističko naselje, dobijemo pismo namjere kako će uskoro urediti “Zelenu puntu”, no do danas ništa nije napravljeno. Ove godine nismo dobili ni pismo namjere. Prostorni plan donesen je prije godinu i pol pa su turističke zone definirane. Prostor turističkog naselja u privatnim je rukama tako da su vlasnici već odavno mogli urediti “Zelenu puntu”, zaključila je Poropat.