Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zrmanja postaje europski Colorado

Autor: Siniša Klarica

09.03.2009. 23:00
Zrmanja postaje europski Colorado

Foto: Vedran SITNICA



– Promotivni efekt ove manifestacije već se vidi na emitivnim tržištima Nizozemske, Slovenije i Njemačke koje sve više iziskuju potražnju za tzv. adrenalinskim turizmom, kaže Ivo Dunatov


Na ovogodišnjoj  4. hrvatskoj rafting regati Zrmanja 2009. koja će se održati  od 1. do 3. svibnja sudjelovat će  50 čamaca sa šest članova posade. Ove godine, po prvi put,  rafting Zrmanja ide zajedno s  drugom surfing regatom “Shimuni extreme speed on hour  slalom” koja se inače održava  od 11. do 13. rujna u Šimunima  na otoku Pagu. Cilj obiju regati, moglo se čuti na tiskovnoj konferenciji u  povodu ovogodišnjeg raftinga  na Zrmanji, je što bolje promoviranje turizma, osobito  onog avanturističkog u Zadarskoj županiji.
Na tiskovnoj konferenciji  osim direktora regate Đure  Župana govorili su Marko  Ćurković, počasni predsjednik  Hrvatskog kajakaškog saveza i  pomoćnik glavnog tajnika  HOO-a, direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov, voditeljica marketinga PP Velebit Ivana Svetić, direktorica  windsurfing regate Shimuni  extreme speed one hour slalom 2009. Lana Božović.
Osim što je regata turističkog, rekreativno-sportskog karaktera ona je po drugi put i  humanitarnog karaktera, jer  će se dio sredstava priskrbljenih u organizaciji rasporediti  za razminiranje Tulovih greda.
– Promotivni efekt ove manifestacije već se vidi na emitivnim tržištima Nizozemske,  Slovenije i Njemačke koje sve  više iziskuju potražnju za tzv.  adrenalinskim turizmom, rekao je Ivo Dunatov. Stoga, kaže on, Zadarska županija kao  regija može biti ponosna na  svoj proizvod kojeg već zovu  malim europskim Coloradom.
Lana Božović je potvrdila  riječi prvog čovjeka županijske  turističke zajednice dodajući  da se zanimanje za avanturistički turizam sve više iskazuje na europskim turuističkim sajmovima.
Marko Ćurković je za ovu  godinu najavio i jednu posadu  Hrvatskog olimpijskog odbora  kojim će ova najviša hrvatska  sportska institucija pružiti podršku ovoj regati. Nažalost,  zbog niskog i neujednačenog  vodostaja, kaže Ćurković, nemoguće je na Zrmanji organizirati manifestacije natjecateljskog karaktera. No, odmah  ga je demantirao direktor regate Đuro Župan koji je rekao  da je preksinoć odlučeno da  15. rujna Zrmanja bude domaćin Europskom kupu u raftingu.
Župan je dodao da ove godine na regati neće biti velikih  organizacijskih promjena.
– Već sada su popunjene sve  kvote, a imamo desetak brodova u rezervi. No, sve se radi  do granica sigurnosti utrke duge 14,5 km kojoj se u sigurnosnom smislu uvijek poklanja  izuzetna pažnja – rekao je Đuro Župan najavljući i neke bogatije nagrade sponzora koje  su za sada tajna.
Kao i svake godine, očekuje  se da će jedan od čamaca voziti  predstavnici Vlade RH, a ponovno će biti izabrana i “Miss  Zrmanje”.


 PROGRAM 4. HRVATSKE REGATE ZRMANJE 2009.




1. svibanj – petak
Kamp Šimuni – Šimuni – Otok Pag
Budući da se radi o velikom prvosvibanjskom vikendu, organizator je odlučio  osmisliti što interesantniji prvosvibanjski dan  za sve sudionike, goste i navijače sa slijedećim: Posjetitelji uz turnir u odbojci na  pijesku mogu koristiti predivne plaže kampa  Šimuni za šetnju, sunčanje, hrabriji za kupanje te ukoliko žele proći školu surfanja ili  ronjenja, jedriti po paškom arhipelagu ili igrati  tenis.
11 sati – odbojka na pijesku
(ekipe se za turnir u odbojci na pijesku   mogu prijaviti neovisno jesu li prijavljene za  regatni spust). Karakter turnira je zabavno –  revijalni. Prijaviti se možete na mail [email protected] ili fax. 023 689 930.
17 sati – na gradskom nogometnom stadionu  u Novalji održava se revijalna nogometna utakmica Organizatori regate protiv  veterana Hajduka i Dinama.
20 sati – večera, ples i zabava u restoranu  kampa Šimuni; proglašenje pobjednika u  odbojci na pijesku
2. svibanj – subota
10 sati – svečano otvaranje Četvrte  hrvatske rafting regate “Zrmanja 2009.” na cilju  rafting staze u Muškovcima, pozdravni govor  predsjednika Organizacijskog odbora – ministra Božidara Kalmete, upoznavanje s protokolom regate
– Uzimanje natjecateljskih brojeva i upoznavanje voditelja čamaca – skipera
11.30 – 13.30 sati – rafting za ekipe koje se  spuštaju u prvoj grupi
14 sati – ručak na cilju rafting staze uz  zabavni program
15.30 – 17.30 – rafting za ekipe koje se  spuštaju u drugoj grupi
19 sati – zatvaranje Četvrte  hrvatske rafting   regate “Zrmanja 2009.” na seoskom gospodarstvu “Mićanovi dvori” u Kruševu
– proglašenje pobjednika
– dodjela pehara
– cjelovečernji zabavni program uz večeru
– izbor Miss IV hrvatske rafting regate  “Zrmanja 2009.”