Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Erozija društva, kontinuitet vlasti

Autor: Z L

09.03.2010. 23:00
Erozija društva, kontinuitet vlasti


Ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da je potreban radikalni zaokret, a do njega mora doći Vladinim fiskalnim mjerama i industrijskim politikama te monetarnim politikama HNB-a
Vlada Jadranke Kosor ulazi u svoj deveti mjesec, a tema prijevremenih izbora aktualnija je nego svih ranijih mjeseci. O potrebi prijevremenih izbora govorili su političari opozicije i analizirali je mnogi mediji gotovo odmah nakon što je Kosor došla na čelo Vlade. No, premijerka je u početku izmijenila odnos Vlade prema javnosti, odmah priznala tešku krizu, a s Borutom Pahorom poboljšala odnose sa Slovenijom. Za sve one koji su spominjali potrebu prijevremenih izbora, glavni argument protiv bio je taj da bi Hrvatska na izvanredne izbore izgubila šest mjeseci koji su nenadoknadivi u pregovorima s EU i u svladavanju ekonomske krize.
Ali – kriza nije manja nego je i veća, prognoze su da se bez radikalnijih ekonomskih mjera ne može, a nije niti realno očekivati da će pregovori s EU završiti ove godine. Predstavnici poslodavačke udruge su u petak ponovo od predsjednice Vlade i ministra Šukera zatražili porezne reforme, ali i privatizaciju državnih tvrtki. U jeku prosvjeda seljaka, predsjednik HUS-a Ozren Matijašević najavio je sindikalni protestni miting 18. ožujka u Splitu. Je li stoga ovih osam mjeseci izgubljeno, zato što nova ili pak stara vlast nije zadobila legitimitet na prijevremenim izborima ili je osam mjeseci iskorišteno dobrom politikom Vlade?
Ankete Vladi i premijerki daju bolje ocjene nego što ih je imao Sanader u drugom mandatu, ali su prognoze javnosti o budućnosti i prosperitetu zemlje besperspektivne. Dakako, SDP tvrdi – izbori bi trebali biti prijevremeni, HDZ niječe tu potrebu.
– Mi smo ovih osam mjeseci izgubili. Jadranka Kosor se riješila nekih ljudi, ali nije provela antirecesijske reforme i nije pomogla gospodarstvu. Mislim da tonemo sve dublje u gospodarsku krizu i siromaštvo i u sve veću zaduženost, kaže Milanka Opačić, potpredsjednica SDP-a.
Na pitanje što bi napravio SDP, Opačić kaže da je Branko Grčić napravio ekonomski program i da je on na raspravi unutar SDP-a. Što se tiče pregovora s EU, potpredsjednica SDP-a priznaje – pregovori su deblokirani, ali sam ulazak u EU ne rješava sam po sebi hrvatske probleme. Vladajuću koaliciju drže interesi pa je teško prognozirati dokad će Vlada imati većinu.
Zamjenik predsjednice HDZ-a i potpredsjednik Vlade Darko Milinović kaže da “HDZ neće priuštiti SDP-u da izgubi prijevremene izbore, nego tek one redovite u jesen 2011. godine.
– Od 2007. danas je najveća potpora Vladi. U zadnja dva mjeseca otvoreno je više poglavlja u pregovorima Hrvatske s EU nego četiri godine prije toga, a nedavno smo skinuli i blokadu s posebno značajnog 23. poglavlja, kaže Milinović. Čak tvrdi da se vidi svjetlo na kraju tunela. Industrijska proizvodnja je počela rasti, u odnosu na siječanj 2009. za 1,5 posto, a Vlada vuče ozbiljne poteze za izlazak iz krize.
Na naš prigovor da je sve usmjereno samo na to da se napuni proračun, ali ne i na to da oživi gospodarstvo, Milinović kaže da se za šest mjeseci ne može iz temelja izmijeniti politika. HDZ nastavlja socijalnu politiku, ali neće ulaziti u nove deficite da bi se zadovoljili nečiji pojedinačni interesi.
Dakako, za prijevremene izbore nije niti Milinovićev koalicijski partner Josip Friščić, predsjednik HSS-a.
– Ne vidim što bi prijevremeni izbori donijeli jer ne vidim skupinu čudotvoraca koja bi riješila probleme koji su zajednički i o kojima zajednički raspravljaju vladajući i oporba. Dolaskom Jadranke Kosor okrenuta je nova stranica u vođenju Vlade i u komuniciranju i s javnošću i gospodarstvenicima, svima koji su korisnici državnog proračuna. Kod Sanadera se pokrivalo i bez realnih prihoda, kaže šef HSS-a.
Na primjedbu da se ništa ne mijenja u gospodarstvu, Friščić govori da su ekonomski savjetnici i HDZ-a i SDP-a bili isti. Oni koji su cijelo desetljeće zagovarali neoliberalni kapitalizam, potpuno odvajanje države od gospodarstva, teško će sada dati nova rješenja. Ako pratimo što se dogodilo, vidimo da je od Amerike do Engleske država pokrenula gospodarske procese. Ako se i ovdje pokrenu određene investicije, baš tamo gdje je država vlasnik – u energetici, u transportu, tada će se stvoriti uvjeti da se pokrene i industrija i malo poduzetništo i obrt. On govori da valja pokušati na ovoj razini standarda tražiti i naći ekonomska rješenja jer se Vlada opredijelila da ne ide u smanjivanje plaća školstvu, zdravstvu, policiji i vojsci, da ne umanjuje socijalna prava i mirovine.
Ekonomski analitičar Damir Novotny tvrdi da je u gospodarstvu nastavljena erozija, Vlada je podizanjem PDV-a i kriznim porezom djelovala prorecesijski. Novotny tvrdi da je potreban radikalni zaokret, a do njega mora doći fiskalnim mjerama Ministarstva financija, industrijskim politikama Ministarstva gospodarstva i monetarnim politikama Hrvatske narodne banke. Ali niti Jadranka Kosor niti Šuker zasad ne pokazuju namjeru da učine zaokret, kaže Novotny. No, Novotny nema jednoznačnog odgovora na pitanje prijevremenih izbora. Nova ekipa bi donijela osvježenje. Ali, za zaokret potreban je nacionalni konsenzus.
Krešimir Sever, predsjednik Nezavisnih hrvatskih sindikata, smatra da bi bilo u ovom kriznom vremenu trebalo potražiti najbolje koji bi mogli zemlju izvući iz krize, bez obzira na stranačku opredijeljenost.
– Nitko nije izradio strategiju gospodarskog razvitka i nije pitao ljude jesu li za neoliberalni gospodarski koncept ili nisu. Poslodavci bi sve rješavali preko leđa radnika. Ali, mnogi od sadašnjih ekonomskih neoliberala radili su s državom i državnim tvrtkama i nisu sposobni u današnjem menadžmentu, govori Sever.


Jurčić: Mi samo tonemo


Je li izgubljeno osam mjeseci, to ovisi o alternativi, o tome što nudi oporba. A oporba nije izišla ni s kakvom ponudom, rekao nam je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista.
– Trendovi pada su nastavljeni što se tiče gospodarstva. Počeli smo padati u prvom kvartalu 2007. godine, a u 2008. bio je 10-postotni mjesečni pad u svemu, a pad u potrošnji 15 posto. Izbori su potrebni iz razloga da vlast iziđe pred građane, ali i zato da građani preuzmu dio odgovornosti. Evo sad kad su rezultati loši, moraju dioničari Podravke reći što će sa svojom kompanijom. Isto tako građani imaju pravo odlučiti što će s Vladom, kaže Jurčić.
Jurčić smatra da se dolaskom Jadranke Kosor u političkom smislu ponešto promijenilo jer ona nije bila umiješana u korupcijske afere. Iako, kaže, “svi smo mi u tim aferama pomalo držali ljestve”. No, u ekonomiji nije se promijenilo ništa – proizvodnja, potrošnja, uvoz, izvoz, zaposlenost, sve to ide kao i prije po inerciji. Na ovom putu nema izlaska, mi samo tonemo, tvrdi Jurčić.




 


Lalić: HDZ-ovi ovisnici


Vrijeme nije izgubljeno jer je trebalo dati šansu novoj premijerki sa starom administracijom da pokuša novom energijom i idejama napraviti bitan zaokret. Primjerice da ograniči javnu potrošnju, da dobije bitku protiv korupcije i izmijeni način vladanja, kaže Dražen Lalić s Fakulteta političkih znanosti. Ali, promijenila je samo ministra gospodarstva, nema dubinskih reformi, Vlada više nema stvarni legitimitet nego se drži jedino zbog inercije i klijentelističkih interesa.
– Hvatamo lopove, a kuća gori. Ali moramo gasiti i kuću. A ona je hvatala samo neke lopove. Ona nije uspjela i logično je da se u jesen organiziraju novi izbori. HDZ štiti svoje socijalne ovisnike kao kad roditelj daje sinu novac za heroin, govori Lalić.