Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Kriza “nagriza” obrte

Autor: Anamarija Bilan

09.03.2010. 23:00
Kriza “nagriza” obrte

Foto: Ivan JAMIČIĆ



Moram istaknuti da se u posljednje dvije godine više obrta zatvara nego otvara. Ovi obrti koji su otvoreni većinom su uslužne djelatnosti kod čijeg otvaranje nisu potrebna prevelika ulaganja, rekao je Ivo Marin, tajnik Obrtničke komore Zadarske županije
Iako je u Zadarskoj županiji od početka godine do kraja veljače otvoreno 158 obrta, ipak se osjete zubi krize koja nagriza gospodarstvo.
– Moram istaknuti da se u posljednje dvije godine više obrta zatvara nego otvara. Ovi obrti koji su otvoreni većinom su uslužne djelatnosti kod čijeg otvaranje nisu potrebna prevelika ulaganja. Naime, primijetili smo da se češće otvaraju obrti koji se baziraju na pružanje usluga radom, odnosno oni kod kojih nisu potrebne velike investicije, rekao je Ivo Marin, tajnik Obrtničke komore Zadarske županije. On je dodao da je najviše obrta otvoreno u graditeljstvu, njih 50. To su većinom obrti koji se bave pripremnim građevinarskim radovima, vodoinstalacijom, parketarstvom i drugim djelatnostima na građevinama. Po brojnosti ih zatim prati otvaranje trgovina, sa 35 otvorenih obrta te 25 obrta pružanja intelektualnih usluga. Otvoreno je 15 frizerskih, kozmetičarskih i pedikerskih obrta, 13 poljoprivrednih te po šest ugostiteljstkih i prijevozničkih. Od uslužnog zanatstva kao što su popravci, autostruka, električari i slično otvoreno je ukupno osam obrta.
Ivo Marin kaže da su se utjecaji globalne krize osjetili kod nas i na način da su poslovne banke povećale kamatne stope te ne odobravaju kredite s lakoćom kojom su to radile prije nekoliko godina. Sve ovo otežava otvaranje obrta.
– Mi smo mala zamlja s malim gospodarstvom i vanjske krize lako utječu na nas. Ali baš zato što imamo malo gospodarstvo, ono bi se trebalo lakše prilagoditi i brže izvući iz krize. Osim toga banke bi trebale dati povoljnije uvjete obrtnicima i omogućiti im povoljnije kredite. Također treba potaknuti potrošnju građana čime bi se povukao krug kojim bi se izvukli iz krize, objasnio je Marin.
On je dodao da Obrtnička komora daje podršku svim obrtnicima svojim savjetima te na sajmovima gdje se mogu marketinški istaknuti. Osim toga mogu utjecati na resorna ministarstva da daju određene olakšice obrtnicima prilikom otvaranja obrta.
Ipak, spas gospodarstva u rukama je Vlade i velikih tvrtki proizvođača te u povećanoj potrošnji čime će se potaknuti proizvodnja i tako pokrenuti pozitivan trend