Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Od sutra zatopljenje

Autor: Teuta Babajko Jamičić

09.03.2010. 23:00
Od sutra zatopljenje

Foto: Zvonko KUCELIN



Ciklona koju je udruga Crometeo popularno prozvala Vatroslav, nakon što je u španjolskoj pokrajini Kataloniji uzrokovala nezapamćenu sniježnu oluju koja je uzrokovala kaos u prometu i zarobila tisuće ljudi na cestama i u vlakovima, stigla je i u Hrvatsku. Nakon tri sunčana dana zima je ponovno pokazala svoje zube, a hladna kontinentalna anticiklona i sredozemna ciklona osim obilne kiše i snijega u unutrašnjosti, na sjevernom Jadranu uzrokuje orkansku buru, a na srednjem i južnom olujno jugo. Proglašeni su zimski uvjeti na većini državnih cesta u Lici. Snijeg pada i u Gorskom kotaru, a zbog niskih temperatura upozorava se na opasnost od poledice, posebice na mostovima, nadvožnjacima i vijaduktima. Samo osobna vozila sinoć su smjela prometovati dionicom autoceste A 1, Sveti Rok-Maslenica, državnom cestom D 54 Maslenica-Zaton Obrovački i dionicom Jadranske magistrale od Novog Vinodolskog do Svete Marije Magdalene.
Najjača bura puhala je noćas u podvelebitskom području, prosječno olujna, a mjestimice i orkanska sa srednjom brzinom od preko stotinu kilometara na sat. Nisu isključeni ni udari bure od preko dvije stotine kilometara na sat.
Kako najavljuje zadarski meteorolog Duško Kraljev, bura će postupno slabiti u drugom dijelu dana. U Zadru, umjesto snježnih pahulja koje će s burom lepršati u podvelebitskom kanalu, padat će kiša. No, snijeg, kako ističe Kraljev, može zabijeliti kopneni dio Zadarske županije. U popodnevnim satima očekuje se smirivanje vremenskih prilika.
– Olujna i okranska bura, zahlađenje, kiša pa čak i snijeg, sve to očekujemo u srijedu do podne. Poslijepodne vremenske prilike će se smirivati, tako da ćemo četvrtak najvjerojatnije dočekati bez bure i s nešto višim temperaturama, najavljuje Kraljev, pojašnjavajući kako će prema kraju tjedna temperature zraka rasti, a više će biti i sunčanih razdoblja.