Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

“Osmijeh” za starigradsku djecu

Autor: Velimir Brkić

09.03.2010. 23:00
“Osmijeh” za starigradsku djecu

Foto: Velimir BRKIĆ



Iskreno nas veseli da je došlo do ove faze tako da planiramo da bi iduću pedagošku godinu 2010./2011. trebali upisivati djecu u novi vrtić, rekao je Krste Ramić, dodajući da do tada očekuje dobivanje uporabne dozvole te potpuno opremanje objekta namještajem i ostalom opremom potrebnom za početak rada vrtića
Izgradnja najsuvremenijeg Dječjeg vrtića “Osmijeh” u Starigradu, koji su s nestrpljenjem dugo godina čekali roditelji općine Starigrad (Seline, Tribanj, Starigrad), došla je do samog kraja. Ostalo je tek postavljanje podnih obloga u igraonicama, ugradnja prilazne i unutarnje pokretne rampe s ogradom za invalide i slabo pokretne osobe te hortikulturno uređenje okoliša.
– Iskreno nas veseli da je došlo do ove faze tako da planiramo da bismo iduću pedagošku godinu 2010./2011. trebali upisivati djecu u novi vrtić, rekao je Krste Ramić dodajući da do tada očekuje dobivanje uporabne dozvole te potpuno opremanje objekta namještajem i ostalom opremom potrebnom za početak rada vrtića.
– Donaciju za izgradnju dječjeg igrališta još 2006. godine najavio je Bluesun hotel Alan Starigrad, odnosno vlasnik hotela, najveći pojedinačni dioničar splitskog Hajduka Jako Andabak, podsjetio je Ramić, zahvaljujući pritom resornom ministarstvu i Zadarskoj županiji koja je izgradnju dječjeg vrtića bez naknade ustupila školsko zemljište te najavila i svekoliku pomoć pri opremanju Vrtića “Osmijeh”. Posebno je zahvalio međašu vrtića Zlatku Bukovcu iz Zagreba koji je sasvim besplatno ustupio 30 metara četvornih svog zemljišta za izgradnju vrtića.
Cijeli vrtićki kompleks sjeveroistočno od školske zgrade uklopljen je u vizuru okoliša. Veliku zgradu, koja je zbog nedostatne površine zemljišta građena na dvije etaže, prizemlje, kat, plus podrum, već od početka izgradnje u proljeće protekle godine nazivaju “podgorskom lipoticom”.
– Ukupna vrijednost radova iznosi 4,3 milijuna kuna s PDV-om financiranih kroz program EIB II, od kojih Ministarstvo regionalnog razvoja sudjeluje sa 57 posto, a Općina Starigrad sa 43 posto ukupnog iznosa. Ministarstvo 2.440.000 kuna, a Općina 1,830.000 kuna. Za potrebnu dokumentaciju Općina je uložila još dodatnih 200.000 kuna, nabraja Ramić, ističući da u cijenu izgradnje nije uračunato opremanje interijera, potrebna didaktička oprema i dječje igralište.
Po projektu tvrtke Iassa commerce Zadar radove izvodi tvrtka Fenix iz Slavonskog Broda. Nadzor je povjeren tvrtki Nova invest iz Gospića. Kako će vrtić zapravo pružiti djeci maksimalni užitak kreativnog boravka i učenja uz igru, mnogi će roditelji svojim mališanima omogućiti smještaj u tom visokostandardnom vrtiću.
– Vrtić je projektiran i osmišljen za rad s tri skupine djece: jaslice, mješovita i predškolska skupina sa svim sadržajima i opremom, govori Ramić, dodajući da se zasad za potrebe rada predškolske djece koristi neodgovarajući prostor u osnovnoj školi bez odgovarajućih uvjeta za rad.
U podrumu zgrade nalazit će se praonica i kotlovnica te velika kuhinja s liftom za hranu za potrebe djece koja će boraviti u prizemlju i na prvom katu. U prizemlju se nalaze dvije velike prostorije pojedinačne površine oko 60 metara četvornih, igraonice, sanitarni čvorovi i drugo. Na katu je velika prostorija za dječje jaslice, uredi i sve ostalo potrebno za rad najmodernijeg vrtića. Vrtić je prvi uopće u povijesti ovog kraja, što je s obzirom na negativne demografske trendove u cijeloj Hrvatskoj velika stvar.
– Već dugi niz godina isticala se potreba za dječjim vrtićem radi razvoja mjesta i Općine te osiguravanja svih infrastrukturnih i institucijskih potreba općinskih žitelja. Reakcije Podgoraca na vrtić su i više nego pozitivne i nadamo su da će i to doprinijeti “populaciji” mlađih naraštaja, poželio je Ramić, dodajući da su uz roditeljski dom dječji vrtići one sredine koje svojim djelovanjem omogućuju zdrav rast i razvoj djeteta u predškolskoj dobi, od prve godine života do polaska u osnovnu školu.
– Jedan od najvećih interesa za Općinu je stalna briga za djecu i mladež, kao i briga za obitelj. Sa željom da se zaustavi stalan pad broja stanovnika našeg kraja ulažemo velike napore za poboljšanje kvalitete života, zaključio je Krste Ramić, istaknuvši da su komunalna i infrastrukturna izgradnja preduvjeti za zaustavljanje iseljavanja, što će istovremeno omogućiti i demografsku obnovu ovog podvelebitskog kraja.