Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Ostvarila mi se želja da još jednom vidim djecu

Autor: Anita Ćustić

09.03.2010. 23:00
Ostvarila mi se želja da još jednom vidim djecu

Foto: Adam VIDAS



Sad kada sam progledala želja mi je stati na svoje noge i sigurno ću u tome uspjeti. Čim dođem kući izać ću na terasu, dignut ću se na noge i hodati držeći se za ogradu od balkona i prohodat ću, hoću, odlučno će baka Stana dodajući kako je sada najviše raduje to što će vidjeti svoju djecu, koja su joj javila da će je ovih dana posjetiti
Devedesetjednogodišnjoj Stani Vujanić iz Lišana Tinjskih prošlog se petka ostvarila najveća životna želja, ona da ponovno vidi. Mnogi će se složiti da je vid najvrjednije čovjekovo osjetilo te da nema gore patnje od života u mraku u kojem čovjek ne vidi svijet oko sebe, pa je razumljivo zašto je baka Stana ovu radosnu vijest odlučila podijeliti sa svima. Još uvijek u bolničkom krevetu Oftalmološkog odjela zadarske Opće bolnice Stana je, unatoč svojoj poodmakloj dobi, s radošću pričala o svemu onome što želi napraviti kad se danas vrati kući kao i sve one drage ljude koje želi vidjeti, a čija lica posljednje tri godine nije raspoznavala.
Preživjela i plućnu emboliju
Naime, Stana je od prije tri godine, kada je slomila kuk, potpuno nepokretna, nakon čega je vrlo brzo uznapredovala i katarakta (očna mrena) na oba oka, koja je uzrokovala stopostotnu sljepoću. Baka Stana ima četvero djece, od kojih su svi u inozemstvu osim kćeri Draginje s kojom Stana živi. Liječnici su još prije tri godine kada je Stana slomila kuk, obznanili kako starica to neće izdržati i već tada su se svi, kaže njena kći, pripremili za njezinu smrt. No, rana je vrlo brzo zarasla, baka je ostala nepokretna, no i dalje potpuno zdrava, vedra duha, željna života i uvijek spremna dobru šalu podijeliti sa svima. Ipak, to nije jedina nevolja koju je ova vitalna starica s lakoćom prebrodila, jer prošle godine je završila u zadarskoj Općoj bolnici zbog plućne embolije. Iako naoko slab i nemoćan, njezin je organizam ponovno bio jači i baka se potpuno zdrava vrlo brzo sa svojom kćeri vratila njezinoj kući u Zapužane.
– Posljednjih nekoliko godina od kada je nepokretna živi sa mnom u Zapužanima, a svoju kuću u Lišanima Tinjskim, koja je prije nekoliko godina obnovljena, još uvijek nije vidjela i to joj je sada kad je progledala velika želja, kaže Draginja te navodi kako je razlog zbog kojeg Stana nije ranije operirala mrenu samo neznanje, jer kako kaže, s obzirom da je u godinama, smatrala je da je gubitak vida normalna staračka pojava.
Ostvarenje životne želje
No, s obzirom da je njezina majka imala veliku želju da prije smrti barem još jednom vidi svoju djecu, Draginja ju je odvela liječniku i nakon nekoliko mjeseci čekanja, Stana je došla na red za operaciju. Iako su, kako kaže Draginja, imajući u vidu Stanine godine, liječnici bili sumnjičavi u uspješnost operacije, sve je prošlo u najboljem redu, operacija je protekla bez komplikacija, a vedri duh ove bake pobijedio je još jednu nevolju.
– Sada kad sam progledala želja mi je stati na svoje noge i sigurno ću u tome uspjeti. Čim dođem kući izać ću na terasu, dignut ću se na noge i hodati držeći se za ogradu balkona i prohodat ću, hoću, odlučno će baka Stana, dodajući kako je sada najviše raduje to što će vidjeti svoju djecu, koja su joj javila da će je ovih dana posjetiti.
No, druga najveća želja joj je vidjeti masline te kokoši i zečeve o kojima brine kći Draginja, a koje, kako kaže Stana, sada mora pregledati da se uvjeri da je sve bilo u redu dok je ona bila “odsutna” i da je kći sve poslove oko kuće obavljala kako treba.
Bez šešira ni u vizitu
– Ja volim raditi i uvijek sam radila i cijenim i poštujem vrijedne ljude, a ne volim one lijene koje zapuste sebe i sve oko sebe. Sama sam uvijek radila i u vinogradu i u polju gdje smo sadili čatrune, pomidore, kukumare, koje smo prodavali. Zato jedva čekam doći kući i vidjeti sve to, a kad prohodam možda se opet uhvatim nekog posla, kaže Stana te naglašava da se jako raduje “svojoj kući, svojoj slobodi” u Lišanima Tinjskim u kojoj ponovno želi barem povremeno živjeti.
Da voli urednost i ljude, a osobito žene koje drže do sebe i svog izgleda dokazuje i Stana koja, iako u bolničkom krevetu, goste dočekuje sa šeširom na glavi, kojeg ne zaboravlja čak ni onda kad liječnik dolazi u vizitu. No, kako nam kroz smijeh prepričava Draginja, ona se upravo zato nije baš ugodno provela kad je Stana progledala i to zbog nekoliko kilograma viška koje je nakupila u posljednje tri godine.
– Ona me zapamtila mršaviju i čim me vidjela zasula me uvredama jer sam se udebljala. Kaže da sam debela i da me ima biti sram, jer da žena mora držati do sebe, kaže Draginja, napomenuvši kako Stana i dan danas jako drži do urednosti i higijene pa od Draginje svako malo traži da je podšiša, uredi, pa i – depilira.


Uskoro operacija i drugog oka


Kako pojašnjava dr. Suzana Kovačević, voditeljica Oftalmološkog odjela zadarske Opće bolnice, Stana Vujanić je na oba oka imala kataraktu, odnosno mrenu, zbog koje nije vidjela ništa, a oči su joj reagirale samo na svjetlost.
– Operacijom joj je uklonjena njezina zamućena leća i zamijenjena novom, umjetnom lećom. Operacija je izvršena samo na jednom oku i ona već sad može gledati TV, može samostalno jesti i brinuti se o sebi, a za mjesec ili dva operirat ćemo joj i drugo oko, kazala je dr. Kovačević, pojasnivši kako je riječ o operaciji za liječnika kompliciranoj, ali za pacijenta prilično jednostavnoj i u čak 90 posto slučajeva uspješnoj.