Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Otočani uče preko videozida

Autor: Anita Ćustić

09.03.2010. 23:00
Otočani uče preko videozida

Foto: Adam VIDAS



Profesori su proteklih mjeseci završili nekoliko seminara vezanih uz edukaciju za ovakav način rada, a sada im je na raspolaganju školski informatičar koji im pomaže ako dođe do problema, pojasnio je Branko Matulina, naglasivši da se nastava na daljinu odvija za matematiku, fiziku, kemiju i biologiju, odnosno predmete iz kojih na otocima nedostaje stručnog kadra
Novoizgrađena osnovna škola na Bilom brigu OŠ Zadarski otoci nedavno je, nakon jedne takve u Splitu, postala druga hrvatska škola na daljinu iz koje se računalnim vezama održava nastava za učenike na otocima, točnije dvadesetak učenika na Velom Ižu te nekoliko učenika na Olibu i Silbi.
Suvremeni način rada
Poznato je, naime, da je o održavanju nastave na ovaj način u novoj zadarskoj školi trebalo započeti još početkom školske godine, no zbog višemjesečnih tehničkih problema, ali i neiskustva u ovakvom načinu rada, nastava na daljinu započela je tek prije dvadesetak dana. Potvrdio je to Branko Matulina, ravnatelj OŠ Zadarski otoci, naglasivši da su i profesori i učenici jako zadovoljni, iako još uvijek traje privikavanje na ovaj suvremeni način rada.
Podsjetimo, videokonferencijsku opremu pomoću koje se odvija nastava osigurala je tvrtka Carnet, a sustav za izvođenje nastave je do konačne izgradnje škole, u travnju prošle godine, bio instaliran u OŠ Petra Preradovića te u područnim školama na Olibu, Silbi i Velom Ižu. Nakon što su obavljeni završni radovi u novoj školi izvršeno je preseljenje videokonferencijske opreme.
– Sustav je konačno proradio i svi smo ga dobro prihvatili, a učenici su oduševljeni, osobito oni na otocima. S obzirom da nitko od nas nema iskustva u ovakvom načinu rada, svima nam treba još vremena da se naviknemo, no dobro nam ide. Profesori su proteklih mjeseci završili nekoliko seminara vezanih uz edukaciju za ovakav način rada, a sada im je na raspolaganju školski informatičar koji im pomaže ako dođe do problema, pojasnio je Matulina, naglasivši da se nastava na daljinu odvija za matematiku, fiziku, kemiju i biologiju, odnosno predmete iz kojih na otocima nedostaje stručnog kadra.
Knjižnica i dvorana
Kako je naglasio ravnatelj, videokonferencijeska nastava izvodi se tek povremeno, ovisno o nastavnoj jedinici, odnosno potrebi nastavnika spomenutih predmeta na otocima.
S obzirom da su ovi predmeti na otocima slabo stručno zastupljeni, predaju ih profesori koji nisu stručnjaci, a koji se, ako na red dođe nastavna jedinica njima previše nepoznata, ona obrađuje iz zadarske škole.
Nameće se stoga zaključak da je na ovaj način problem oko nedostatka nastavničkog kadra na otocima trajno riješen.
Unatoč lijepom, ugodnom i modernom izgledu te ovom suvremenom načinu rada, OŠ Zadarski otoci još uvijek ima nekoliko nedostataka. Riječ je, naime, o školskoj knjižnici, koja u ovoj školi još uvijek ne postoji te nekompletnoj školskoj dvorani, a razlog tome jest što knjižnica i nekoliko detalja za sportsku dvoranu zahtijevaju znatnija financijska sredstva koja bi trebali osigurati resorno ministarstvo i Grad Zadar. Škola je, kako kaže ravnatelj, iznijela zahtjev za ovim potrebama, a zasad se još uvijek čeka na ostvarenje tih obećanja. Što se tiče lektire i druge potrebne literature, učenici ove škole se još uvijek služe knjižnicom OŠ Stanovi, a osim toga, pomaže im i to što je većina učenika upisana i u Gradsku knjižnicu odakle posuđuju potrebne naslove.
– Trudimo se kako bismo, koliko je to moguće, samostalno opremili knjižnicu i dvoranu pa smo tako već osigurali nekoliko naslova, kao i nekoliko rekvizita za satove tjelesnog, kazao je ravnatelj.