Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ukinuto praćenje koncentracije peludnih zrnaca

Autor: Teuta Babajko Jamičić

09.03.2010. 23:00
Ukinuto praćenje koncentracije peludnih zrnaca


Iako ovaj projekt rezultira vrijednim informacijama, godišnja odstupanja nisu velika, podaci se tek neznatno mijenjaju, tako da ih ne trebamo svake godine, istaknuo je gradonačelnik
Nakon što je saslušao Izvješće o praćenju vrsta i koncentracije peludnih zrnaca u zraku na području grada Zadra i njegove okolice tijekom prošle godine, koje je na jučerašnjem Kolegiju gradonačelnika prezentirala Danijela Peroš-Pucar, voditeljica Laboratorija za biologiju u zadarskom Zavodu za javno zdravstvo, dr. Zvonimir Vrančić odustao je od daljnjeg financiranja ovog projekta, koji godišnje Grad Zadar stoji 180 tisuća kuna.
Podsjetimo, Služba za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo u suradnji s Gradom Zadrom već četiri godine provodi Program praćenja vrsta i koncentracije peludnih zrnaca u zraku na području grada Zadra i njegove okolice. Glavni ciljevi ovog programa bili su ubrzavanje protoka informacija o peludnim alergenima, utvrđivanje utjecaja peludnih alergena na pojavu alergija među stanovništvom, integracija u sustav biometeorološke prognoze te povezivanje s ostalim centrima u Hrvatskoj i Europi. Za njegovu realizaciju, Grad Zadar je godišnje izdvajao 180 tisuća kuna bez PDV-a, što je gradonačelnik dr. Vrančić ocijenio velikim novcem i odustao od daljnjeg financiranja ovog projekta.
Iako je Peroš-Pucar istaknula važnost kontinuiranog praćenja vrste i koncentracije peludnih zrnaca u zraku, dr. Vrančić je bio neumoljiv i predložio da se nova studija izradi za četiri godine.
– Iako ovaj projekt rezultira vrijednim informacijama, godišnja odstupanja nisu velika, podaci se tek neznatno mijenjaju, tako da ih ne trebamo svake godine. S druge strane, 180 tisuća kuna je veliki novac i moramo biti racionalni, kaže dr. Vrančić, dodajući kako će zadarskom Zavodu za javno zdravstvo predložiti da se izvješće o praćenju vrsta i koncentracija peludnih zrnaca u zraku napravi svake četiri godine.
Pojašnjavajući svoju odluku, dr. Vrančić je istaknuo kako ona nije rezultat krize u gradskoj blagajni već ovakim postupkom želi promijeniti način razmišljanja.
– Ne želim da se u javnosti protumači kako je ova odluka donesena zbog krize. Nije tako, ja želim promijeniti način razmišljanja i odnos prema novcu. Novac trebamo trošiti racionalno i civilizirano, pojasnio je dr. Vrančić.
Inače, u Izvješću stoji kako je prošle godine pronađeno dvostruko više peludnih zrnaca nego tijekom 2008., a među njima je i pelud izrazito alergene vrste ambrozije, koja se širi i na zadarskom području. Zbog činjenice da su peludna zrnca najčešći uzrok alergijskih bolesti dišnog sustava te predstavljaju najčešći prirodni alergen današnjice, u Službi za zdravstvenu ekologiju zadarskog Zavoda za javno zdravstvo izrazito su nezadovoljni ovakvom gradonačelnikovom odlukom.