Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kosor: Hrabra sam, odlučna i odgovorna

09.03.2011. 23:00
Kosor: Hrabra sam, odlučna i odgovorna


Dok smo mi teško radili, SDP nas nije podržavao nego su govorili da je HDZ zločinačka organizacija, požalila se novinarima predsjednica Vlade


Premijerka Jadranka Kosor održala je jučer, s obzirom na situaciju u kojoj se nalazi Hrvatska, vrlo neobičnu press-konferenciju. Bio je to praktično jednoglasan zaključak svih prisutnih novinara koji su po završetku konferencije pokušavali dokučiti njezin smisao. Naime, usred političke i gospodarske krize i vala prosvjeda, Jadranka Kosor pozvala je novinare kako bi im nešto više od pola sata govorila o tome kako ona, a onda i Vlada, jako naporno rade i postižu velike uspjehe, dok ih oporba u tome ne podržava, pa čak je i žestoko kritizira i optužuje. Znakovito je kako je premijerka uglavnom govorila u prvom licu jednine, tek je nekoliko puta rekla “mi smo napravili”.
Teški poslovi
– Predsjednica je osnovna meta napada oporbe i stoga je govorila u osobno ime, objasnili su nam u HDZ-u. Inače, u većinskoj stranci smatraju kako je premijerka ovom konferencijom uspjela “uvjeriti javnost da Vlada čini sve nužno za pristupanje Hrvatske EU, a da opozicija, unatoč deklarativnog pripadanja Savezu za Europu, podmeće nogu na tom putu”.
Jadranka Kosor je na iznenadnoj press-konferenciji, koja je uslijedila nakon sastanka užeg predsjedništva stranke redala postignuća.
– Ja sam otvorila široko vrata borbi protiv korupcije. Ja sam deblokirala pregovore s EU koji su bili u beznadnoj blokadi. Uvela sam red u javna poduzeća. Kad sam preuzela Vladu, HEP je dugovao 1,8 milijardi kuna, danas ni lipe. Dogovorila sam vraćenje dugova Ine. Bila sam hrabra, odlučna i odgovorna, za sve što sam naravila trebalo je i puno znanja. Odradila sam mnogo teškog posla kojeg se drugi nisu usudili dotaknuti, a neke poslove možda i nisu znali, obasipala se premijerka pohvalama.
Kad je s njima završila, okrenula se prema opoziciji koju je prozivala da joj nije pomagala, zbog čega je ostala osamljena na svim frontovima.
Ustrašena oporba
– Dok smo mi teško radili, SDP nas nije podržavao nego su svakodnevno širom Hrvatske govorili da je HDZ zločinačka organizacija. Zoran Milanović govorio je da sam ja otela svoj stan. Govorio je da je Vlada izdala Purdu. Nisu nas podržavali u reformama i tako su radili protiv interesa zemlje. No, dio javnosti im je sve to povjerovao, požalila se predsjednica Vlade koja opoziciji zamjera i što ne čini ništa za završetak pregovora “kao da ih nešto sprječava, očito kod njih postoji neka suzdržanost i strah”.
No, unatoč tome, premijerka je spremna prijeći preko svih odmaganja i uvreda oporbe i sjesti s njima kako bi razgovarali o okončanju pristupnih pregovora i “datumu izbora”. Ali, odmah je naglasila da će nakon završetka pregovora “vladajuća koalicija objaviti datum parlamentarnih izbora”. O prosvjedima je premijerka rekla da su dio demokracije i da se održavaju diljem svijeta, ali da oni neće utjecati na Vladu koja “ima čvrstu većinu u parlamentu”.
Sutra će se na Zagrebačkom velesajmu održati sjednica proširenog Središnjeg odbora HDZ-a s temom – aktualna politička situacija.


 KARAMARKO NE ULAZI U HDZ




Ministar unutarnjih poslova Tomislav Karamarko ipak, po svemu sudeći, neće biti HDZ-ova velika akvizicija za izbore. “Ne namjeravam ući u HDZ, odgovara mi nestranačka pozicija”, izjavio je jučer Karamarko. Na taj je način prekinuo višemjesečne medijske spekulacije kako je on pred ulaskom u HDZ i da će dobiti visoku stranačku dužnost.