Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Najzadovoljniji gimnazijalci, najnezadovoljniji umjetnici

09.03.2011. 23:00
Najzadovoljniji gimnazijalci,  najnezadovoljniji umjetnici


Čak 46,79 posto među nezaposlenima od početka nezaposlenosti do sada nije podnijelo niti jednu prijavu za posao, a preko 10 prijava podnijelo ih je manje od 4 posto


U okviru ovogodišnjeg četvrtog po redu Sajam poslova Zadarske županije, u Maloj vijećnici Doma županije održan je Okrugli stol na temu “Gdje si danas”. Ovom Okruglom stolu nazočili su predstavnici zadarske podružnice HZZ-a, Zadarske županije, Razvojne agencije Zadra i zadarskih srednjih škola, a bilo je govora o rezultatima prvog longitudinalnog istraživanja obrazovnih i radnih aktivnosti završenih učenika srednjih škola Zadarske županije.
– Danas ćemo prvi put u Zadarskoj županiji, ali i u Hrvatskoj moći vidjeti rezultate istraživanja obrazovnih i radnih aktivnosti osoba koje su svoje srednjoškolsko obrazovanje završili u školskoj godini 2007./2008. Ovi rezultati se temelje na anketi koju je izradio zadarski HZZ, a koju je provela Razvojna agencija Zadra, na uzorku od 750 ispitanika. Željeli smo vidjeti koliko naših srednjoškolaca uspješno upisuje studij, a koliko ih se zapošljava, odnosno koliko ih je do danas nezaposleno, kazao je Ivan Šimunić, pročelnik Upravnog odjela za odgoj i školstvo Zadarske županije, istaknuvši kako je njihova želja da se ovakva ispitivanja nastave i zato bi se ove godine trebalo vršiti istraživanje među onima koji su srednju školu završili 2009. godine.
Rezultate istraživanja predstavili su Dubravko Bacalja i Višnja Perin iz zadarske podružnice HZZ-a, a nakon njihovog izlaganja uslijedila je i rasprava.
– Na uzorku na kojemu su vršena ispitivanja gimnazijalci čine udio od preko 24 posto, najveći dio ispitanika, njih gotovo 49 posto završili su strukovne četverogodišnje škole, njih 6,39 završilo je strukovne trogodišnje industrijske škole, udio od 18,38 ispitanika završilo je strukovnu trogodišnju obrtničku školu, a umjetničku školu završilo je tek 2,13 posto ispitanika, istaknula je Perin, naglasivši kako je trenutni status ovih ispitanika takav da je njih 54,46 posto na školovanju, 23,83 posto ih je zaposleno, 20,77 posto ih je nezaposleno, a potpuno neaktivno ih je tek 0,93 posto.
Među onima koji su zaposleni, najviše ih je zaposleno na ugovor na određeno vrijeme (47 posto), dok su oni koji nisu zaposleni na neodređeno ili nemaju ugovora ili je riječ o ugovoru o djelu, samozaposlenju ili je riječ o ispomoći u obiteljskom poslu.
Što se tiče načina zaposlenja, najviše ih je zaposleno zahvaljujući informaciji ili uputstvu poznanika. Najveći broj ispitanika potvrdio je kako se prethodno obrazovanje pokazalo korisnim ili vrlo korisnim za traženje posla i zapošljavanja. Što se tiče zadovoljstva trenutnim statusom, evidentno je da su najzadovoljniji gimnazijalci, dok su oni koji su završili umjetnička zanimanja najmanje zadovoljni.
Među zaposlenima je njih čak 73,18 posto u posljednje dvije godine imalo razdoblja nezaposlenosti, ali ih najviše, njih 68,33 posto ne razmišlja o promjeni posla ili dodatnom zaposlenju. Među nezaposlenima, njih 67,95 posto je prijavljeno na HZZ, od čega je njih 82,69 posto spremno odmah početi raditi ako bi im se ponudio odgovarajući posao. Čak 46,79 posto među nezaposlenima od početka nezaposlenosti do sada nije podnijelo niti jednu prijavu za posao, a preko 10 prijava podnijelo ih je manje od 4 posto.
Među onima koji su neaktivni njih je gotovo 43 posto istaknulo kako je trenutačno uzelo predah od učenja i rada, dok su ostali neaktivni bilo zbog brige o djeci, odmaranja, bolesti i nemogućnosti rada ili nečeg drugog.