Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zbirka talijanskih klasika zalog ulaganja u mlade

09.03.2011. 23:00
Zbirka talijanskih klasika  zalog ulaganja u mlade


– Razlog ove donacije je ulaganje u mlade ljude. Razmišljali smo o ovom jadranskom prostoru koji je pretrpio velika ratna razaranja. Samo kultura i međusobno bolje poznavanje mogu nadići probleme. Moj brat i ja se nadamo da smo zasadili pravo sjeme u našem gradu, kazao je Franco Luxardo


Braća Franco i  Paolo Luxardo iz Torreglie  (Padova) donirali su jučer Odjelu za talijanistiku zbirku “I  classici Ricciardi” iz fonda  Giorgia i Ade Luxardo, njihovih roditelja.
– Razlog ove donacije je ulaganje u mlade ljude. Razmišljali smo o ovom jadranskom prostoru koji je pretrpio  velika ratna razaranja. Samo  kultura i međusobno bolje  poznavanje mogu nadići probleme. Moj brat i ja se nadamo  da smo zasadili pravo sjeme u  našem gradu, kazao je Franco  Luxardo, koji je i dosada u više  navrata poklanjao knjižnici  Odjela za talijanistiku vrijedne knjige. Najnovija donacija  po obimu i kvaliteti svakako  nadmašuje sve prethodne.
Radi se o danas najcjelovitijoj zbirci klasika talijanske  književnosti, koju uz uredništvo vrhunskih književnih  povjesničara i kritičara kao što  su E. Cecchi, G. Prezzolini, R.  Bacchelli, G. Contini, N. Sapegno, C. Segre, D. de Robertis, C. Salinari, P. Treves i  drugi, izdaje Istituto dell’Enciclopedia Italiana Treccani.
Franco Luxardo se prisjetio  slavne prošlosti tvornice Luxardo i njenog značaja za grad  Zadar. Pritom je naglasio kako su Giorgio i Ada Luxardo  bili pravi Zaratini. Napomenuo je kako se Ada školovala  upravo na mjestu gdje se danas nalazi Sveučilište u Zadru,  u nekadašnjem liceju Sv. Dimitrija.
Pročelnica Odjela za talijanistiku dr. sc. Nedjeljka Balić Nižić istaknula je kako će i  ova donacija zasigurno biti od  velike koristi. Riječ je o vrijednoj zbirci koja s originalnim književnim tekstovima i  stručnim komentarima dodatno obogaćuje fond knjižnice  Odjela za talijanistiku i  Sveučilišta u Zadru kao  značajni izvor studentima i  nastavnicima Odjela,  Sveučilišta i drugim korisnicima za proučavanje i produbljivanje znanja o talijanskoj književnosti.
Donaciju, odnosno primopredaju knjiga je potpisao dr.  sc. Vladimir Skračić, prorektor za znanost Sveučilišta u  Zadru. U svom govoru on je  podsjetio kako je zadarsko  Sveučilište sljednik dominikanskog sveučilišta, reda koji  je neznanje proglašavao grijehom.
– Tim tragom želimo i mi ići.  Grad Zadar je otvoren svima  za suradnju. Suradnja s Italijom i talijanskim institucijama je znak uobičajene  međunarodne suradnje koju  Sveučilište u Zadru ostvaruje,  kazao je prorektor Skračić, istaknuvši suradnju s nekoliko  talijanskih sveučilišta.
Primopredaji je nazočio i  veleposlanik Republike Italije  u Republici Hrvatskoj nj.e.  Alessandro Pignatti Morano  di Custoza. On je također istaknuo dobru suradnju zadarskog Sveučilišta i talijanskih  institucija, kao i potrebu ulaganja u mlade.
– S ovim sveučilištem gajimo  vrlo dobru suradnju. Nema  sumnje da na mladima svijet  ostaje i da u mlade treba ulagati, istaknuo je Pignatti. Zadarsku županiju predstavljao  je pročelnik Odjela za društvene djelatnosti Ivan Šimunić.