Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Hrvatska se neće odreći proslave akcije “Oluja”

09.03.2012. 23:00
Hrvatska se neće odreći proslave akcije “Oluja”


Hrvatska se neće odreći proslave “Oluje”, niti joj itko ima pravo odricati pravo na proslavu vojne pobjede, odgovara ministar Predrag Matić na sugestije haškog tužitelja


Glavni haški tužitelj Serge Brammertz ponovno se kritički osvrnuo na način na koji je hrvatski politički establišment dočekao osuđujuću prvostupanjsku presudu Anti Gotovini i Mladenu Markaču, dovodeći u pitanje opravdanost proslave obljetnice Oluje. “Na odgovornima na državnoj razini je da odluče bi li se taj dan i dalje trebao obilježavati na državnoj razini, ali bi cijelo društvo trebalo znati što se stvarno dogodilo tijekom te operacije”, izjavio je Brammertz u razgovoru za hrvatski internetski portal H-Alter upitan treba li se Oluja i dalje obilježavati ako Haški sud potvrdi osuđujuću prvostupanjsku presudu hrvatskim generalima Gotovini i Markaču, kojom su osuđeni na 24, odnosno 18 godina zatvora.
– Smatram da je neupitno da je tijekom te operacije počinjen određeni broj zločina i nadam se da će ljudi u Hrvatskoj to imati na umu, kazao je Brammertz ocjenjujući kako je percepcija Haškoga suda kao političkog suda za Brammertza “žalosna”.
Suočeni s prošlošću
Haški tužitelj naglašava kako su se, na žalost, mnogi iz hrvatskog političkog establišmenta odlučili na populistički umjesto realističkog pristupa presudi, zbog čega je bivša vlada “propustila priliku da pozitivno doprinese pomirenju tako što će pojasniti javnosti o čemu se radi u presudi, a o čemu ne”.
“Uz dužno poštovanje prema glavnom haškom tužitelju”, ministar branitelja Predrag Matić poručuje kako se Hrvatska neće odreći proslave Oluje, niti joj itko ima pravo odricati pravo na proslavu vojne pobjede.
Matić nije želio komentirati nepravomoćnu presudu Gotovini i Markaču, smatrajući da bi bilo korektno kad bi se sve strane u postupku suzdržale od takvih komentara sve do pravomoćnosti presude.
– No možemo poručiti tužitelju Brammertzu i cjelokupnoj svjetskoj javnosti da se Hrvatska suočila s negativnim i nedopustivim stvarima koje su se dogodile poslije Oluje, zbog kojih žali, ali to ni na najmanji način ne umanjuje veličinu hrvatske pobjede i pravo Hrvatske da vojnom akcijom oslobodi vlastiti teritorij, nakon što su propali svi pokušaji da se to ostvari mirnim putem”, kazao je Matić i dodao da hrvatski branitelji “ne smatraju da su oni koji su danas u Haagu najodgovorniji za ono što se dogodilo”.
Hrvatska, po njegovim riječima, inzistira na individualizaciji krivnje i smatra da krivci – tko god oni bili i kako god se zvali – moraju individualno odgovarati za počinjene zločine, kako u Oluji, tako i u Vukovaru, Škabrnji, Petrinji, Šibeniku, Dubrovniku…
Na meti i novinari
Na tvrdnje tužitelja Brammertza, kao i šefice Documente Vesne Teršelić, kako su hrvatski novinari tijekom suđenja Gotovini bili neobjektivni te kako su davali više prostora obrani, na štetu navoda iz optužnice, na svom blogu odgovorio je Gotovinin odvjetnik Luka Mišetić, poručujući kako je prvostupanjska presuda potvrdila točnost medijskih istupa obrane.
Mišetić podsjeća kako je uoči presude tužiteljstvo tvrdilo kako topnički napad uopće nije od krucijalnog značaja za optužnicu, premda je presuda pokazala da je zaključak o topništvu od središnjeg značaja, te da bez nezakonitog artiljerijskog napada ne bi bilo ni udruženog zločinačkog pothvata, niti bi Gotovina i Markač bili osuđeni za sudjelovanje u tom pothvatu.
Dakle, zaključuje Mišetić, upravo je tužiteljstvo odgovorno za širenje dezinformacija o topničkom napadu kao “marginalnom” dijelu optužnice.


Drski službenik suda




Udruga Hrvatskih ratnih vojnih invalida Domovinskog rata (HVIDR-a) u priopćenju najoštrije osuđuje izjave glavnog haaškog tužitelja Sergea Brammertza. Šokirani smo navodima kojima taj službenik haaškog suda u svojstvu stranke u nepravomoćnom sudskom postupku, protivno načelima međunarodnog prava, na krajnje neprimjeren i drzak način, narušava suverenitet i državni integritet samostalne hrvatske države, ističe HVIDR-a u priopćenju.