Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Mamić: Želimo dijalog, a Jovanović nas ponižava

09.03.2012. 23:00
Mamić: Želimo dijalog, a Jovanović nas ponižava


Naša delegacija otišla je na partnerski dijalog, ali doživjela poniženje. Frajer koji je u školi bio oslobođen tjelesnog odgoja nikome nije dao da dođe do riječi – rekao je Mamić


Redovita sjednica Skupštine Hrvatskog nogometnog saveza ovog je petka konačno iznjedrila stav društva iz Rusanove prema ministru znanosti, obrazovanja i sporta Željku Jovanoviću. Ulogu glasnogovornika preuzeo je Zdravko Mamić, koji je svoje izlaganje otvorio zaključkom da je u zadnja dva mjeseca izgubio volju za sudjelovanjem u vlastitom životu.
– Ubila me, prijatelji, vlast. Ubila me politika koja se s nama poigrava od ’45. Najgore nam je, međutim, u zadnjih dvadeset godina. Nova vlast govori samo jezikom terora straha i prijetnje, a u svojim sportskim kvazikomisijama nema niti jednog čovjeka iz nogometa, košarke, rukometa i vaterpola. Političari nas se sjete samo kada im treba malo promocije na račun sportaša – rekao je Mamić na početku svog govora pred članovima Skupštine.
Tko je taj?!
Potom se osvrnuo na nedavni posjet izaslanstva HNS-a Ministarstvu znanosti, obrazovanja i sporta.
– Mi imamo enorman problem u komunikaciji s tim ljudima. Dapače, naša delegacija otišla je na jedan civilizirani partnerski dijalog, ali tamo je doživjela poniženje. Gle čuda, frajer koji je u školi bio oslobođen tjelesnog odgoja nikome nije dao da dođe do riječi. Ovo nije Mamićev obračun sa sadašnjom politikom, u ovih dvadeset godina niti jedna vlast nam nije ništa dala. A kako su ovi novi krenuli… Neka nam Bog bude na pomoći. Ako nam nisu spremni pomoći, onda neka nas puste na miru, da sami uvedemo red u našu organizaciju – zaključio je Mamić.
Njegove riječi očigledno su djelovale na Vlatka Markovića, koji je dodatnu dozu hrabrosti iscrpio iz prisustva člana Izvršnog odbora UEFA-e Františeka Laurineca i zamjenika glavnog tajnika UEFA-e Theodora Theodoridisa. Naime, kada je sve završilo, predsjednik HNS-a počastio je predstavnike medija još jednim bahatim ispadom.
– Jovanović?! Tko je taj?! Nikad čuo za njega – ispalio je Marković.
U uvodnom dijelu Skupštine glavni tajnik HNS-a Zorislav Srebrić pročitao je nedavno usvojenu Rezoluciju Europskog parlamenta, u kojoj stoji da sportske organizacije moraju imati autonomiju u svojim državama, a potom je podsjetio da FIFA i UEFA ne toleriraju uplitanje politike u rad nacionalnih nogometnih saveza.
Gosti iz Nyona
Sve to je razigralo Markovića do krajnjih granica. Štoviše, predsjednik HNS-a u dva je navrata htio dati riječ Theodoridisu i Laurinec, pa ga je Srebrić morao podsjećati da su govori izaslanika UEFA-e na rasporedu nešto kasnije.
– Ha, ha… Ja sam bio malo bezobrazniji igrač. Bilo je tu uklizivanja i svega, ha, ha… Nema nik’ih problema – rekao je Marković s osmijehom od uha do uha.
Teško je reći jesu li izlaganja gostiju iz Nyona sadržavala sve ono što su članovi Skupštine htjeli čuti. Naime, u sklopu svog govora o Euru u Poljskoj i Ukrajini, Laurinec je lamentirao o toplini slavenske duše, a Theodoridis se koncentrirao na priču o UEFA-inim projektima za razvoj nogometa. Tek na kraju je upakirao dvije-tri rečenice o odnosu HNS-a i resornog ministarstva, i to uz veliku dozu diplomacije.
– Namještanje utakmica, korupcija i huliganizam su veliki problemi, koje ste i sami nedavno osjetili. FIFA, UEFA i vlade država tu moraju tijesno surađivati, jer to je jedini put do uspjeha. Rezolucija Europskog parlamenta je dokument koji na pokazuje pravi put – zaključio je Theodoridis.
No, i to je bilo dovoljno da se Marković osili i raširi krila. A samo dva tjedna ranije, taj isti čovjek je iz Ministarstva znanosti, obrazovanja i sporta izašao barem pet brojeva manji.


Bez milosti za Štimca




Iako je Reno Sinovčić pokušao ugurati na dnevni red raspravu o grupnom ukidanju suspenzija Igoru Štimcu i njegovim istomišljenicima, taj prijedlog nije prošao. Prema riječima predsjednika Komisije za ublažavanje kazni Ivice Šparavca, u obzir mogu doći samo oni članovi nogometne organizacije koji to zatraže putem molbe, nakon što odsluže pola kazne. Ovom prilikom oglasila su se tek trojica iz Štimčevog tabora, a suspenzija je ukinuta samo Davoru Iviću. Nikola Galešić i Zvonko Gelo ostali su među kažnjenicima, iako su u svojim molbama istaknuli da su kazne na njih djelovale odgojno i preventivno.


Marković odlazi nakon Eura


Dok se prvi čovjek HNS-a pitao tko je Željko Jovanović, Zdravka Mamića mučilo je nešto drugo. Prema njegovim riječima, Marković je u petak trebao službeno objaviti da se povlači nakon Eura u Poljskoj i Ukrajini.
– Prije Skupštine nam je najavio da će tako postupiti, a stvarno ne znam zbog čega to nije rekao. No, nemojte misliti da odlazi zbog Jovanovića – objasnio je Mamić, dodavši da on ne namjerava otići iz HNS-a i “Dinama”.
– Zbog čega bih to radio?! Moj sin je već predao svoju menadžersku licencu HNS-a, tako da ja sada ni formalno nisam u sukobu interesa. Samo neka mijenjaju zakone kako bi me eliminirali, to će im proći malo morgen – rekao je Mamić.