Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Otvaraju se radna mjesta za Hrvate u europskim institucijama

09.03.2012. 23:00
Otvaraju se radna mjesta za Hrvate u europskim institucijama


Dvije su glavne kategorije radnih mjesta: asistenti i administratori. Za asistente se mogu prijavljivati i kandidati srednje stručne spreme, a to su tajnički poslovi i referenti, a administratori su radna mjesta za visoku stručnu spremu raznih iskustava i različitih profila zaposlenika


Dvodnevna radionica “Zapošljavanje u europskim institucijama – priprema za otvoreni natječaj” započela je jučer u IMPACT centru. Radionicu pohađa 20 polaznika koji će steći znanja i vještine za što uspješnije polaganje predselekcijskih testova te se pripremiti za prijavu na radna mjesta koja će biti otvorena za hrvatske državljane u Europskoj komisiji, Europskom parlamentu, Vijeću EU i drugim institucijama. Voditeljice su dr. Nina Tuđman Vukovid i mr. Dinka Krčelić, u okviru zajedničkog projekta Programa Ujedinjenih naroda za razvoj (UNDP) i Nacionalne zaklade za razvoj civilnoga društva.
– Želimo upoznati građane o tome koje su mogućnosti zapošljavanja u institucijama Europske unije i kako izgleda selekcijski postupak. Radionica prolazi kroz pojedine faze selekcijskog postupka i polaznici imaju priliku vidjeti kako izgledaju testovi u predselekcijskom dijelu. Dakle, u toj prvoj fazi selekcijskog postupka koja je eliminacijska imaju priliku rješavati testove te vidjeti koliko su uspješni. Dobit će savjete kako što uspješnije rješavati testove, kazala je Dinka Krčelić.
Natječaji za poslove otvorit će se polovinom ove godine, a u Europskim institucijama moći će se zaposliti određeni broj državljana Hrvatske sa srednjom i visokom stručnom spremom.
– Osnovni kriterij za pristupanje Javnom natječaju za zapošljavanje je državljanstvo neke od država Europske unije. Kada bude raspisan natječaj specijalno za Hrvatsku, što će biti prije pristupanja EU, onda će biti određena stručna sprema ovisno o natječaju za koji se građani prijavljuju. Dvije su glavne kategorije radnih mjesta: asistenti i administratori. Za asistente se mogu prijavljivati i kandidati srednje stručne spreme, a to su tajnički poslovi i referenti, a administratori su radna mjesta za visoku stručnu spremu raznih iskustava i različitih profila zaposlenika, kazala je Krčelić.
Selekcijski postupak provodi EPSO, a moguće je da sva mjesta ne budu popunjena. Potrebno je poznavanje engleskog, francuskog ili njemačkog jezika i eventualno još jednog. Za razliku od prošlog predavanja koje je bilo besplatno za studente Sveučilišta u Zadru, polaznici su ovoga puta plaćali kotizaciju.