Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Sabor jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju EU

09.03.2012. 23:00
Sabor jednoglasno ratificirao Ugovor o pristupanju EU


Ciljevi su stabilna i sigurna država, stabilan proračun, suvereno kvalitetno upravljanje vlastitim resursima, viša razina zaposlenosti, sigurniji i kvalitetniji poslovi za hrvatske ljude, zaključio je Milanović


Sabor je jučer jednoglasno, sa ukupno 136 glasova, ratificirao Ugovor o pristupanju Hrvatske EU. Govoreći uvodno, prije rasprave u kojoj su svi bili složni oko potrebe ratificiranja ovog dokumenta, premijer Zoran Milanović pokušao je odgovoriti na “ono vječno pitanje što je cilj, a što je sredstvo u životu i u politici”.
– Obzirom da je život kratak i da se u političkom i biološkom životu pojedinca ne može dogoditi previše stvari, sve ove stvari su i cilj i sredstvo. Pa je tako država i cilj i sredstvo. Cilj jedne generacije ili više generacija ljudi koji žive na istom prostoru i koji se osjećaju kao nacija. Ali i sredstvo da bi bili sigurniji, samosvjesniji, bogatiji, otporniji. EU je sredstvo za postizanje kvalitetnijeg života, više razine sigurnosti, naprosto više razine na skali indeksa sreće ljudi.
– I kada tako gledate EU je zaista sredstvo. Ali je što se tiče naše generacije i cilj. Tih ciljeva će biti još, ali ovo je jedan od onih važnih ciljeva u životu koji je opet putovanje, a ne cilj, rekao je Milanović. Dodao je da će “sljedećih godina EU ipak prvenstveno biti instrument da bismo postigli svoje ciljeve”.
– Ciljevi su stabilna i sigurna država, stabilan proračun, suvereno kvalitetno upravljanje vlastitim resursima, viša razina zaposlenosti, sigurniji i kvalitetniji poslovi za hrvatske ljude, zaključio je Milanović.
Ministrici vanjskih poslova Vesni Pusić na pamet je palo pet riječi “Hrvatska, EU, konsenzus, odgovornost i samopoštovanje”.
– Sve su te riječi razvijene u zadnjih 13 godina koliko ovaj proces traje. Za nas je taj proces bio izgradnja države, institucija, koje nismo imali, a danas ih imamo. Bio je izgradnja i izbor europskog identiteta. Za izbor ovog identiteta važan je bio i naš prvi konsenzus. Vrlo je važno da smo se odlučili izabrati ono u čemu smo se slagali. Ali ovaj proces naučio je nas na odgovornosti i samopoštovanju, rekla je Pusić.
Predsjednica HDZ-a Jadranka Kosor rekla je da “nakon tri mjeseca kako sam potpisala pristupni ugovor raspravljamo o ratifikaciji”, te da je “za ovaj trenutak i za nastanak države najzaslužniji prvi hrvatski predsjednik Franjo Tuđman”.
Predsjednik Hrvatskih laburista Dragutin Lesar rekao je da je velika šteta što je prije referenduma bilo više propagande nego uključivanja građana u taj povijesni trenutak.