Velika svečanost za veliku pjesnikinju

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
FaH
Vesna Parun

Obilježavanje 90. obljetnice od rođenja Vesne Parun bit će organizirano u travnju na Šolti. Evo što o tome kaže načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić:

- Osnovali smo Odbor za obilježavanje "Dana Vesne Parun" za koje želimo da postanu tradicija i Šolte i Dalmacije - ističe načelnik Cecić Karuzić. Obljetnica i sjećanje na slavnu hrvatsku pjesnikinju Vesnu Parun obilježit će se posebnim programom na Šolti u koji će biti uključena četiri otoka: otok na kojem počiva, a to je Šolta, zatim otok na kojem je rođena - Zlarin, i otok Vis u kojem je pohađala Osnovnu školu, te Prvić s kojega potječe dio njezine obitelji. Na ovaj će način Vesna Parun i danas, kad je više nema, povezati četiri jadranska i hrvatska otoka na kojima je živjela i koji su joj bili isnpiracija, ali naravno i Split te Šibenik.

Koordinator obilježavanja obljetnice i cijeloga programa je Jakša Fiamengo, u ime Društva književnika, ističe:

 - Vesna Parun nije osoba jednog opusa, ona je svojim djelovanjem bila prisutna u cijeloj Dalmaciji, svoje je sidrište imala i u Zlarinu, na Visu, Šibeniku, Šolti, Splitu... Ona je naša zavičajna pjesnikinja i u tom će smislu biti osmišljen i ovaj i svi sljedeći programi uz njene obljetnice.

Načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić tome dodaje:

- Smisao je da se u tom programu povežu i Šolta na kojoj počiva, i Zlarin, Šibenik, Vis, Split...i da njezin 90. rođendan obilježimo 10. i 11. travnja.

Na dogovoru i sastanku u Šibeniku bili su šibenski gradonačelnik Ante Županović i načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Šibenika Živana Podrug i direktorica Kulturno-informativnog centra na Šolti Tihana Glavurtić, ravnatelji šibenskih kulturnih ustanova, predsjednik KUD-a "Koralj" sa Zlarina Boris Gregov i koordinator programa Jakša Fiamengo. Ujedno je određena tema "Crna maslina" te raspisan natječaj za dječje literarne i likovne radove u školama u Grohotama, u područnim školama šibenske OŠ "Faust Vrančić" na Zlarinu i Prviću, te u Osnovnoj školi "Vis". Upravo će se na Šolti na "Danima Vesne Parun" naći školarci sa svih tih otoka, te hrvatski književnici i članovi otočnih kulturno-umjetničkih društava.

Na otoku Šolti će dakle velika hrvatska poetesa Vesna Parun povezati mnoge, a sjećanje na njezine pjesme, na njezin lik i djelo, ponovno će nam u sjećanje donijeti mnogo topline, duha, užitka, mira... Bit će to, razvidno je, velika svečanost za veliku pjesnikinju.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno