Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Velika svečanost za veliku pjesnikinju

09.03.2012. 23:00
Velika svečanost za veliku pjesnikinju


Obljetnica i sjećanje na slavnu hrvatsku pjesnikinju Vesnu Parun obilježit će se posebnim programom na Šolti u koji će biti uključena četiri otoka – Šolta, Zlarin, Vis i Prvić


Obilježavanje 90. obljetnice od rođenja Vesne Parun bit će organizirano u travnju na Šolti. Evo što o tome kaže načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić:
– Osnovali smo Odbor za obilježavanje “Dana Vesne Parun” za koje želimo da postanu tradicija i Šolte i Dalmacije – ističe načelnik Cecić Karuzić. Obljetnica i sjećanje na slavnu hrvatsku pjesnikinju Vesnu Parun obilježit će se posebnim programom na Šolti u koji će biti uključena četiri otoka: otok na kojem počiva, a to je Šolta, zatim otok na kojem je rođena – Zlarin, i otok Vis u kojem je pohađala Osnovnu školu, te Prvić s kojega potječe dio njezine obitelji. Na ovaj će način Vesna Parun i danas, kad je više nema, povezati četiri jadranska i hrvatska otoka na kojima je živjela i koji su joj bili isnpiracija, ali naravno i Split te Šibenik.
Koordinator obilježavanja obljetnice i cijeloga programa je Jakša Fiamengo, u ime Društva književnika, ističe:
 – Vesna Parun nije osoba jednog opusa, ona je svojim djelovanjem bila prisutna u cijeloj Dalmaciji, svoje je sidrište imala i u Zlarinu, na Visu, Šibeniku, Šolti, Splitu… Ona je naša zavičajna pjesnikinja i u tom će smislu biti osmišljen i ovaj i svi sljedeći programi uz njene obljetnice.
Načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić tome dodaje:
– Smisao je da se u tom programu povežu i Šolta na kojoj počiva, i Zlarin, Šibenik, Vis, Split…i da njezin 90. rođendan obilježimo 10. i 11. travnja.
Na dogovoru i sastanku u Šibeniku bili su šibenski gradonačelnik Ante Županović i načelnik Općine Šolta Nikola Cecić Karuzić, pročelnica za društvene djelatnosti Grada Šibenika Živana Podrug i direktorica Kulturno-informativnog centra na Šolti Tihana Glavurtić, ravnatelji šibenskih kulturnih ustanova, predsjednik KUD-a “Koralj” sa Zlarina Boris Gregov i koordinator programa Jakša Fiamengo. Ujedno je određena tema “Crna maslina” te raspisan natječaj za dječje literarne i likovne radove u školama u Grohotama, u područnim školama šibenske OŠ “Faust Vrančić” na Zlarinu i Prviću, te u Osnovnoj školi “Vis”. Upravo će se na Šolti na “Danima Vesne Parun” naći školarci sa svih tih otoka, te hrvatski književnici i članovi otočnih kulturno-umjetničkih društava.
Na otoku Šolti će dakle velika hrvatska poetesa Vesna Parun povezati mnoge, a sjećanje na njezine pjesme, na njezin lik i djelo, ponovno će nam u sjećanje donijeti mnogo topline, duha, užitka, mira… Bit će to, razvidno je, velika svečanost za veliku pjesnikinju.