Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Vještakinja: Vozač nije mogao znati da će se onesvijestiti tijekom vožnje

09.03.2012. 23:00
Vještakinja: Vozač nije mogao znati da će se onesvijestiti tijekom vožnje


– Budući da optuženi nije nikada ranije imao takvih zdravstvenih poteškoća, a prvi simptomi traju svega dvije, tri sekunde te nakon toga gubi svijest, mišljenja sam da on nije mogao reagirati i prepoznati te simptome – posvjedočila je vještakinja Mrđen


Stipan Kulaš iz Polače jučer je sjeo na optuženičku klupu Općinskog suda u Zadru gdje mu se sudi zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj je smrtno stradao njegov sumještanin, Mile Bobanović.
Nesreća se dogodila još 26. svibnja 2004. godine, a Kulaša, kojemu se u ovom postupku sudi već treći put, tužiteljstvo tereti da je vozio svoj “renault kengu” iz pravca Benkovca prema Biogradu “iako svjestan da zbog bolesti ne može nastaviti vožnju, to je ipak učinio”.
– Nesigurnom vožnjom zbog umora, znojenja i slabine, izgubio je kontrolu nad vozilom, nakon čega je prešao u suprotnu kolničku traku, sletio izvan ceste i pri tom prednjim lijevim dijelom vozila udario jedno parkirano vozilo. Nastavivši dalje nekontroliranu vožnju prednjim dijelom svog vozila udario je pješaka Milu Bobanovića – navodi se u optužnom prijedlogu u kojem dalje stoji kako je Kulaš prednjim dijelom vozila podigao nesretnog pješaka na poklopac automobila nanijevši mu teške ozljede uslijed kojih je isti dan preminuo.
Na optužbu da je nesavjesnim ponašanjem izazvao prometnu nesreću sa smrtnim ishodom, Kulaš je rekao kako nije kriv tvrdeći još kako mu je sve namješteno te da su se svi okomili na njega.
– Ja sam samo osjetio slabost i odmah nakon toga onesvijestio sam se. Sjećam se da je tog dana bilo jako vruće i da je bila gužva na cesti zbog asfaltiranja. I sam sam bio ozlijeđen, a poslije toga satima smo čekali da dođe policija. Nakon više od dva sata što je čovjek ležao tamo na podu mrtav, na očevid je stigla biogradska policija jer benkovačka to nije htjela učiniti – prigovarajući na nalaz očevida, rekao je optuženi Kulaš. Dodao je još kako taj dan na mjesto nesreće nije izišao niti istražni sudac, a niti državni odvjetnik te da je nalaz očevida sastavljen naknadno u nekom uredu.
O zdravstvenom stanju okrivljenika jučer je svjedočila i sudska vještakinja medicinske struke mr. sc. Anamarija Mrđen kazavši kako je u ovom slučaju najvjerojatnije riječ o sinkopi, odnosno kratkotrajnom gubitku svijesti.
– Budući da optuženi nije nikada ranije imao takvih zdravstvenih poteškoća, a prvi simptomi traju svega dvije, tri sekunde te nakon toga gubi svijest, mišljenja sam da on nije mogao reagirati i prepoznati te simptome – posvjedočila je vještakinja Mrđen, dodajući još kako isto proizlazi i iz vještačenja njezine kolegice koja je takvo stanje opisala kao gubitak svijesti na tri do pet sekundi kojemu prethode znojenje, lupanje srca i anksioznost.
U nastavku rasprave tužiteljstvo i obrana iznijeli su završne riječi, a objava presude zakazana je za ponedjeljak.