Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

Za masline i lozu 205 tisuća kuna

09.03.2012. 23:00
Za masline i lozu 205 tisuća kuna


Za sadnicu levantinke maslinari su izdvojili 35 do 40 kuna, dok se ostalim vrstama cijena kreće od 15 do 20 kuna po komadu. Dopremljeno je i 9.000 kalemova vinove loze, a njihova cijena po komadu iznosi simboličnih 5 kuna


Kako je bilo i najavljeno u Ražanac je ove srijede posredstvom Općinskog ureda za gospodarstvo, poduzetništvo i poljoprivredu iz tvrtke Prud iz Metkovića, vlasnika Mate Volarevića, dopremljen sadni materijal koji je deponiran u općinsko skladište u Jovićima, a podjela je počela.
Riječ je o projektu koji Općina Ražanac već niz godina sustavno provodi, a koji se realizira u sklopu projekta unapređenja i subvencioniranja maslinarstva i vinogradarstva u općini Ražanac.
Njime će ražanački maslinari i vinogradari te voćari dobiti 3.000 sadnica maslina sorti levantinka, istarska bjelica, žutica, leccino, pendolino. Za sadnicu levantinke maslinari su izdvojili 35 do 40 kuna, dok se ostalim vrstama cijena kreće od 15 do 20 kuna po komadu. Što se pak tiče kalemova vinove loze, njih je dopremljeno oko 9.000 komada i njihova cijena po komadu iznosi 5 kuna.
Kako smo se i sami mogli uvjeriti zaposlenici općinskog Komunalnog odjela imali su pune ruke posla dijeleći sadnice.
Ured glavnog koordinatora čitavog projekta, pročelnika Jedinstvenog općinskog odjela Damira Jordana, bio je pretijesan za sve one koji su došli uplatiti sadnice za koje su se prijavili prije dva mjeseca.
S obzirom na to da su sadnice dobili povoljno, maslinari i vinogradari nisu krili zadovoljstvo ovim potezom Općine i načelnika Dragutina Miočića.
U ovo doba štednje i odricanja na svim frontovima svakako nije nevažno kad se umjesto tržišne cijene od 40 do 50 kuna, za sadnicu masline plati 15 do 20 kuna, a za lozni cijep simboličnih 5 kuna.
U ovaj projekt Općina Ražanac ove je godine iz općinskog proračuna izdvojila 205.000 kuna. Sadni materijal dijeli se još danas u skladištu u Jovićima od 9 do 13 sati.