Ana Lovrin prisegnula u Saboru

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika admin
Autor: 
FAH

Pet članova Državnog izbornog povjerenstva (DIP) koje imenuje Hrvatski sabor svečano je u ponedjeljak, pred predsjednikom parlamenta Josipom Lekom, prisegnulo da će svoju dužnost obavljati savjesno i nepristrano, poštovati Ustav i zakone.

Prije stupanja na dužnost, svečano su prisegnule potpredsjednice DIP-a Vesna Fabijančić Križanić i Ana Lovrin te članovi Slaven Hojski, Emil Tomljanović i Josip Vresk. Mandati im traju osam godina, a Vresku je ovo drugi mandat.

Članstvo u DIP-u odgovorna je i zahtjevna dužnost, istaknuo je Leko, te novom sastavu ključnog izbornog tijela poželio da svoju dužnost obavlja na korist Republike Hrvatske i demokratskih principa.

Predsjednik Sabora zahvalio je prošlom sastavu DIP-a na poslu koji su obavili, nadzirući brojne izbore te unaprjeđujući izbornu praksu. "Osnivanjem DIP-a kao stalnog, stručnog, neovisnog tijela u velikoj je mjeri unaprijeđena izborna praksa i procedura", rekao je Leko.

Na povjerenju koje im je iskazano izborom u DIP, Saboru i Leki je u ime kolegice i kolega zahvalila Vesna Fabijančić Križanić. "Velika je čast i odgovornost nadzirati sve izborne procese u Hrvatskoj, vjerujem da je dosadašnje Povjerenstvo utrlo dobre temelje da bismo mi napraviti daljnji iskorak i jednom, možda proaktivnijom ulogom, unaprijedili rad DIP- a", rekla je nova potpredsjednica DIP-a.

DIP ukupno ima devet članova - predsjednika koji je po položaju predsjednik Vrhovnoga suda, četiri potpredsjednika od kojih dva bira Vrhovni sud, odnosno njegova Opća skupština, a dva Sabor, koji bira i četiri člana DIP-a.

Proteklih osam godina, potpredsjednice DIP-a bile su Zdravka Čufar Šarić i Aleksandra Jozić Ileković, članovi Zorislav Ham, Davor Orlović i Josip Vresk.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno