Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

Banke bez kuna za kunske kredite

24.08.2011. 22:00
Banke bez kuna za kunske kredite


Stambeni krediti u kunama zahtijevaju dugoročne izvore kunskih sredstava. Ti su izvori ograničeni, pa su i kunski krediti skuplji


Hrvatska  poštanska banka (HPB) za  sada će vjerojatno biti jedina financijska institucija  koja građanima nudi dugoročne stambene kunske  kredite bez valutne klauzule. Naime, valuta u kojoj  banke nude kredita  građanima prije svega je  određena strukturom izvora sredstava, a u tome  prevladava euro. Stambeni  krediti u kunama zahtijevaju odgovarajuće dugoročne izvore kunskih sredstava. Ti su izvori ograničeni, pa su i dugoročni  kunski krediti skuplji.  Osim toga oko 80 posto  štednje vezano je uz euro.  Stoga ne čudi da banke  mahom odgovaraju da o  kunskim kreditima bez valutne klauzule za sada ne  razmišljaju te da će i dalje  dugoročno kreditiranje vezivati uz euro. No, niti  ponuda HPB-a nije trajna,  već do kraja ove godine, a  produljit će se ovisno o  mogućnostima.
Kratka oročenja
– Na hrvatskom tržištu  naprosto ne postoje alternativni dugoročni izvori  sredstava u kunama, dok su  primarni izvori u vidu štednje građana i depozita  poduzeća nedovoljne kvalitete, odnosno ročnosti za  dugoročan proizvod kao  što je stambeni kredit –  ističe Tomislav Krpan, prokurist Splitske banke. Vrlo  otvoreno, on naglašava da  trenutno na domaćem  tržištu “ne postoje uvjeti za  takav proizvod koji bi imao  značajniju nakladu”. Dodaje i kako je velika vjerojatnost da bi pokušaji  davanja kunskih kredita u  ovim okolnostima rezultirali “vrlo ograničenim dometom i kozmetičkim efektima koji neće imati utjecaja na ukupno tržište  stambenih kredita tradicionalno vezano uz euro putem valutne klauzule”.
– Stambeni krediti u kunama bili bi, na prvi pogled,  dobar instrument koji štiti  klijente od valutnog rizika i  eventualne deprecijacije  kune. Međutim, svaki  značajniji deprecijacijski  pritisak na kunu bio bi  popraćen monetarnim mjerama HNB-a koja bi pokušala braniti tečaj kune.  To bi dovelo do potražnje u  kunama i velikog skoka  kamatnih stopa, a to bi pak  imalo refleksiju na visinu  kamatne stope za takav  proizvod s promjenjivom  kamatom – jasan je Krpan.
Vjera na kratki rok
Slično odgovaraju i u  drugim bankama jasno navodeći kako će stambeni  krediti ostati vezani uz  euro. Erste banka trenutačno u svojoj ponudi ima  kunske gotovinske kredite  s rokom otplate do sedam  godina te kunske kredite  namijenjene poljoprivrednicima, s istim rokom otplate.
Zagrebačka banka ističe  da sukladno postojećim  kunskim izvorima, na  kraće rokove nude kunske  kredite za kupnju motornih vozila, potrošačke kredite te kratkoročne kredite  poduzećima, kao i dopuštene “minuse” na tekućim  računima. U Hypo Alpe-Adria-Banci, pak, ističu  kako potiču kreditiranje u  kunama, međutim, građanstvo je i uprošlosti bilo  sklonije kreditima u eurima. Kao i ostale banke i  Hypo kuni “vjeruje” na  kratki rok, no dugoročno  kreditiranje ostaje vezano  uz euro.


Erste smanjuje kamatu na “švicarce”




Erste banka treći put u posljednjih 12 mjeseci smanjuje kamatnu stopu na stambene kredite s  valutnom klauzulom u švicarskom  franku (CHF) i to za 0,35 postotnih  bodova. Kako su izvjestili iz banke,  smanjenje će se provesti od početka listopada, odnosno na anuitete  koji na naplatu dospijevaju 1. studenoga. “Ukupno smanjenje kamatne stope sada iznosi 0,9 postotnih bodova te je posljednjim  smanjenjem najvećem broju klijenata kamatna stopa vraćena na  razine u vrijeme podizanja kredita”,  navode iz Erste banke. Nakon  smanjenja najniže kamatne stope  bit će  4,5 posto za stambene  kredite za kupnju i izgradnju, 5,8  posto za adaptacijske kredite, 8  posto za konsolidacijske kredite te  8,2 posto za hipotekarne kredite.