Brinuli se o jezeru godinama, a sada njime gospodari Lovinac

Slika korisnika admin
PIXSELL

I ove godine u sklopu Županijskih dana, 19. travnja na jezeru Štikada održat će se Međunarodni kup u lovu pastrve umjetnim mamcem. Bit će ovo jubilarni, 15. po redu kup koji se održava u organizaciji Športske ribolovne udruge Pastrva iz Gračaca. Ova udruga osnovana je 1997. godine i broji 50-ak stalnih članova. Vrlo su aktivni i čak četiri puta osvojili su završnicu Kupa Hrvatske. Predsjednik ŠRU Pastrva, ujedno i zapovjednik JVP Gračac Željko Tulumović kaže kako ove godine očekuju više od 25 natjecatelja.

- Na natjecanje u lovu pastrve umjetnim mamcem na Štikadu doći će naši stari prijatelji iz Bihaća, Sanskog Mosta, nadamo se i iz Slovenije, kaže Tulumović koji je na čelu ove udruge od 2010. godine.

Štikada pripada Lovincu, a ne Gračacu

Ipak, ono čime članovi ove uspješne gračačke udruge nisu zadovoljni jest činjenica da jezero Štikada, odnosno njezin najveći dio nije više pod Općinom Gračac, nego se od 1999. godine nalazi pod Lovincem, a time je automatski prešlo i u Ličko-senjsku županiju.

- Nakon što smo osnovali ŠRU Pastrva 1997. godine, tadašnji povjerenik Vlade za Općinu Gračac dao nam je na raspolaganje ribolovne vode na području Gračaca, a to znači Unu, Zrmanju, Otuču i naravno jezero Štikada. U to vrijeme i Lovinac je pripadao Općini Gračac, kao i Ričice te jezero Opsenica s pritocima, govori Tulumović, no situacija se u međuvremenu promijenila kad je ŠRU Pijor iz Lovinca zatražila pravo gospodarenje područjem koje uključuje i jezero Štikadu, pa je ŠRU Štikada iz Gračaca izgubila ribolovno pravo na tom jezeru. Podignulo je to i tenzije među članstvom udruge, posebno ako se zna da je ova udruga godinama poribljavala jezero i brinula se o njemu, a sada zakonski nemaju nikakva prava na njemu.

ŠRU Pijor iz Lovinca i službeno se javila na natječaj i dobila koncesiju od Ministarstva poljoprivrede, čime su stekli pravo gospodarenja vodama u granicama Općine Lovinac. Time su postali ovlaštenici na sve vode u administrativnim granicama Općine Lovinac, a time naravno i na jezero Štikada, iako jedan dio jezero pripada Zadarskoj županiji. Dakle, ŠRU Pijor iz Lovinca aktivirao je svoju koncesiju čime su postali ovlaštenici ribolovnog prava i to svoje pravo konzumiraju, pojašnjava Tulimović.

Dogovorit će se s Ličanima

- Oni su dobili ugovor i ljudi rade svoj posao. Ja nastojim s njihovim predsjednikom i načelnikom Lovinca pronaći neki kompromis kako bismo i dalje mogli nastaviti svojim aktivnostima, što znači da dobijemo dozvolu loviti u jezeru Štikada. Nadam se da ćemo se dogovoriti i da većih problema ne bi smjelo biti, s obzirom na činjenicu da je naša udruga godinama to jezero poribljavala i da na Štikadi već 15. godinu za redom održavamo međunarodna natjecanja. Jezero smo sve do prošle godine poribljavali autohtonom potočnom pastrvom, ubacivali smo mlađ, čistili okoliš, održavali sportske manifestacije. Bilo bi šteta da nam to sad netko oduzme, govori Tulumović, čija Udruga Pastrva svake godine ide na natjecanja.

- Idemo i dalje na natjecanja, pitanje je samo čije sad dozvole trebamo. Športski ribolov u gračačkom kraju ima velike turističke perspektive i šteta bi bilo ne nastaviti s radom. Nadam se da do toga neće doći, kaže Tulumović.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno