Na "Straži" iščupane 32 masline

Slika korisnika admin
Branko BOŽIĆ

Koliko su udari zadnje orkanske bure bili jaki na ljubačkom području uvjerili smo se posjetivši jedan od maslinika poznatih ljubačkih uljara i maslinara Mladena Duševića i njegovog sina Mate, smještenog na lokalitetu ¨Straža¨ na padinama Ljubačkog brda.

Duševići su na nekoliko mjesta do ove bure imali ukupno 310 stabala raznih sorti, a na spomneutoj lokaciji od ukupno 160 stabala olujni vjetar isčupao je 32 stabla. Osim toga na većem broju ostalih stabala nastala su ozbiljna oštećenja na krošnjama, a je bura iz podvelebistkog kanala donijela i ogromne količine soli tako da će se posolica osjetiti ne samo u maslinicima Duševićevih već i na širem području općine Ražanac te susjednih općina.

- Imali smo sreće, ako se tako može reći, na ostalim lokalitetima nismo imali ovakve štete. Nije bilo čupanja stabala, ali ima dosta polomljenog granja. Slična je situacija na čitavom području našeg mjesta koje je ipak u neku ruku zahvaljujući Ljubačkom brdu zaštićeno od direktnih udara bure. Možete onda misliti kako je bilo u mjestima izloženim direktnim udarima bure, Ražancu, Rtini, Jovićima, Vinjercu i drugima. Umjesto da ste nas našli kako obrezujemo stabla i pripremamo ih za ovogodišnju vegetaciju, mi nažalost moramo rabiti motornu pilu kako bismo uklonili posljedice orkanske bure, govori Mladen Dušević.

Podsjetili smo Duševiće kako istovremeno dok oni rabe motornu pilu u Ražancu, u organizaciji Općine, dijele subvencionirane sadnice maslina i vinove loze.

- Pozdravljamo svaku akciju poticaja i stimuliranja. No, morali bi se ipak držati one kineske mudre izreke: ¨Bolje je da te netko nauči loviti ribu nego da te s njom nahrani¨. Smatramo da bi onaj tko dijeli sadni materijal trebao malo više pažnje posvetiti gdje i kamo on u konačnici završava, kazao je Dušević dodajući kako se mnogo toga na terenu radi stihijski, a ulažu se veliki novci.

Otac i sin Mladen i Mate Dušević, kako ističu, u narednim će danima na mjesta iščupanih maslina zasaditi nove, jer neće ih jedna bura pokolebati i u planiranom širenju maslinika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno