Adut - gospodarski put

Slika korisnika admin

Ministar financija Zdravko Marić držao je škare dan i noć i prijedlog proračuna je skrojen. Premijer Tihomir Orešković pohvalio se kako je nakon njegovog pisma Europska komisija objavila da neće pokrenuti korektivne mjere "koje bi bile katastrofalne za Hrvatsku", a Komisija je objavila da će do kraja travnja nadzirati Hrvatsku u ispravljanju makroekonomskih neravnoteža. Prevedeno, Timova vlada dobila je šansu pokazati ima li reformski potencijal. U proračunu će se sada pod povećalom tražiti tragovi reformskih zahvata kojima su se prethodnih mjeseci doslovce gušili grlati akteri političke scene dok se nisu uvjerili kako su reforme prevelik zalogaj. Ili možda partneri u koaliciji jedni drugima ne daju disati, dok se istodobno premijer nastoji izmigoljiti iz njihovog grčevitog političkog zagrljaja.

Nije lako pokrenuti zahrđali kotač, žalit će se zasigurno i ova vlast kao i ona prošla, a kada se ovoj još doda usporavajući koeficijent usuglašavanja stavova Domoljubne koalicije i Mosta,  onda bi bez "resetiranja" sve moglo dodatno stagnirati i pasti još dublje od plana zaduživanja u travnju kako bi se pokrivao deficit u iznosu od preko devet milijardi kuna. Reforme je za svaku novoustoličenu vladu najbolje pokrenuti na početku mandata, jer je poslije sve teže i samo se uzmiče kako bi se sačuvao socijalni mir i vlast.  Je li svjestan toga premijer Orešković naumio uzeti uzde u svoje ruke i pokidati one konce koje mu je dobar dio javnosti prišio kao lutki u rukama Tomislava Karamarka? Odjednom kao da neće da pleše točno po taktu onih svirača koji su ga i doveli na premijersku poziciju?! Testira li on strpljenje Tomislava Karamarka da vidi do koje granice može solirati ili je samo shvatio da bez premijerskog autoriteta neće postići ništa? U tom bi slučaju ova politička epizoda samo zasjenila njegovu sjajnu menadžersku karijeru. Zato će Orešković pokušati inteligentno balansirati između svojih ambicija i turbulencija između političkih partnera na vlasti. Svoj premijerski smjer naznačio je on predsjednici Kolindi Grabar-Kitarović i svom prvom potpredsjedniku Karamarku čekajući još s potpisom za smjenu šefa SOA-e Lozančića pa makar je na kraju potpisao. Ne želi on biti premijer fikus pa želi još kandidata za ministra branitelja iako bi bilo očekivano da je bespogovorno amenovao Milijana Brkića, drugog čovjeka HDZ-a, Karamarkov najbolji izbor. Jer i Orešković je bio Karamarkov najbolji izbor. No, hoće premijer, a želja mu se ispunila, još kandidata da sam odabere. Politička taktika za nametanje autoriteta, kulminirala je zatim izborom Puljiza za koordinatora između ministarstava iako je on bio zamjenik bivšeg ministra Grčića, kojega se prozivalo da sa svojim suradnicima u četiri godine mandata ništa nije napravio. Premda u javnim istupima nije bilo toliko "paljbe" na ovaj Oreškovićev izbor jasno je kako nezadovoljstvo njegovim solističkim nastupima tinja u Domoljubnoj koaliciji. Da nije tako već danas bi Tim bio kovan u zvijezde i hvaljen na sva usta, a ovako partneri u vlasti sazivaju presice svatko za sebe. Onda ih Darinko Kosor mora pozivati na "resetiranje" i reforme.

Orešković se u startu mudro distancirao od ideoloških pitanja indirektno pokazujući kako je zapravo njegov financijski posao jedini pravi, isplativi posao.

I dobro je da premijer zna kako mu je najjači politički adut - gospodarski put.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno