Knez ne misli otpustiti rođaka Birkića, niti platiti 15.000 kuna kazne

Slika korisnika admin
ivan_knez
Adam VIDAS

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa na jučerašnjoj je sjednici novčano kaznilo Ivana Kneza, gradonačelnika Biograda na Moru, s 15 tisuća kuna zbog kršenja Zakona o sprečavanju sukoba interesa.

Knez je, utvrdilo je Povjerenstvo nakon provedene istrage, zakon prekršio jer je Grad Biograd na Moru sklopio ugovor s odvjetnikom Marinom Birkićem, koji je s njim u rodbinskim odnosima.

Poslovni odnos između Grada Biograda na Moru i odvjetnika Marina Birkića, koji odvjetnički ured ima na zadarskom Poluotoku, traje od 2011. godine. S obzirom na vrijeme trajanja ugovora o zastupanju Povjerenstvo je odlučilo da novčana kazna bude 15 tisuća kuna koja će se otplaćivati u šest jednakih mjesečnih obroka, po dvije i pol tisuće kuna mjesečno.

Knez nije zadovoljan odlukom Povjerenstva i smatra da se u ovom slučaju ne radi o bliskom rođaku te je najavio žalbu Upravnom sudu.

- Ne može biti riječi o sukobu interesa jer s odvjetnikom Birkićem nisam rod u prvom, već u trećem koljenu. Dakle, ni hipotetski se nisam mogao naći u sukobu interesa. Štoviše, nikad nitko iz Povjerenstva nije ukazao da to nije u skladu sa zakonom, pojasnio je Knez te dodao kako je to "napravio u dobroj vjeri i sve transparentno objavio".

Knez je uvjeren da ima pravo birati odvjetnike koji će uspješno braniti interese Grada, uglavnom u već višegodišnjim imovinsko-pravnim sukobima s hotelskom kućom Ilirija d.o.o.

- U ovih proteklih pet godina odvjetnik Birkić je u sporovima s Ilirijom dobio postupke u visini od oko 3,5 milijuna kuna. Ni u snu ga nećemo mijenjati jer ne želim gubiti, već dobivati sporove u korist Grada i građana, odlučan je biogradski gradonačelnik koji se neće povući u ovom slučaju. Štoviše, uvjeren je da će Upravni sud poništiti odluku Povjerenstva,  te kaže kako ne namjerava platiti kaznu jer mu je 15 tisuća kuna prevelik novac.

Zadarski odvjetnik Marin Birkić poznat je, između ostalog, po sporu sa zadarskom gradskom tvrtkom za naplatu parkinga Obala i lučice gdje je je zahtijevao poništenje Odluke o organizaciji i načinu naplate parkiranja u Gradu Zadru.

Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa osnovao je Hrvatski sabor radi provedbe Zakona. Na jučerašnjoj sjednici odlučivalo je o čak 19 mogućih sukoba interesa.

Kategorija: 
Tag: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno