Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Prizemlje Soniku, kat Debeljačanima za društvene prostorije

09.03.2017. 23:00
Prizemlje Soniku, kat Debeljačanima za društvene prostorije


Centar Debeljaka postalo je pravo gradilište. Na zadovoljstvo oko 900 žitelja Debeljaka, mjesta u zaobalju Općine Sukošan, započela je gradnja zgrade za potrebe mjesnog odbora te sveobuhvatna adaptacija obližnje ambulante opće prakse, koja se nalazi u zgradi u kojoj je Dječji vrtić Zlatna lučica, podružnica Debeljak.
– Debeljak će dobiti multifunkcionalnu zgradu, u prizemlju moderan market, a na katu društvene prostorije, tri ureda za potrebe udruga, multimedijalnu dvoranu sa 50 sjedećih mjesta, čajnu kuhinju i sanitarije, kazao JE načelnik Ante Martinac.
Pritom ističe kako je rok izgradnje zgrade predviđen za lipanj, kada će Debeljačani napokon dobiti svoj “krov nad glavom”, svoje vlastite prostorije.
Ulaganje od 2,2 milijuna kuna
– Sveukupna vrijednost investicije iznosi 2,2 milijuna kuna. Tvrtka Sonik s 2 milijuna kuna financira izgradnju marketa i mjesnih prostorija dok Općina s 200.000 kuna financira obnovu i adaptaciju mjesne ambulante, obznanio je Martinac. Prizemlje zgrade će biti u vlasništvu Sonika, a kat u vlasništvu Debeljaka, odnosno Općine Sukošan.
Pritom je naglasio važnost realizacije ovakvih projekata za dobrobit lokalne zajednice, kao i činjenicu da će vrata mjesnih prostorija biti otvorena za sve mještane, njihove ideje i buduća okupljanja.
– Siguran sam da će tijekom sljedećih godina doći do znatnijeg unapređenja kvalitete života na području Debeljaka u svim segmentima, u turizmu, poljoprivredi, malom i srednjem poduzetništvu, ističe Martinac.
Nova zgrada s marketom i mjesnim prostorijama gradi se na temeljima stare zgrade, prizemnice u kojoj je dosad bila Sonikova prodavaonica, bivša prodavaonica PZ Sukošanka. Naime, zubom vremena i ratnim događanjima na ovom području tijekom Domovinskog rata bila je znatno oštećena statika stare zgrade, koja se na izričiti zahtjev stručnjaka morala do temelja srušiti.
Sudski postupak od 1993.
– Dugogodišnja debeljačka noćna mora napokon je stavljena ad acta. Nakon iscrpljujuće pravne bitke Debeljak je svoj na svome, govori Davor Smolić Ročak, sukošanski donačelnik iz Debeljaka.
Naime, Općina Sukošan je bila u dugogodišnjem sudskom sporu sa Sonikom, koji je od PZ Sukošanka u stečaju kupio prodavaonicu mješovite robe u Debeljaku. Sudski postupak se vodio jer je prodavaonica izgrađena na zemljištu u općinskom vlasništvu.
– Sudski spor se vodio 12 godina, od 1993. kad je Poljoprivredna zadruga Sukošan otišla u stečaj. Sonik bi dobio, mi se žalili i tako u nedogled, objašnjava Smolić Ročak.
Sudovanje je trajalo sve do nove katastarske izmjere, kad se Općina katastarski a potom i zemljišno-knjižno nakon duge, uspješne imovinsko- pravne borbe upisala na zemljište.
– Nakon nekog vremena dogovoreno je rješenje da svi budu zadovoljni – market je u vlasništvu zadarskog lanaca maloprodajnih trgovina Sonik, a kat zgrade u općinskom vlasništvu, objašnjava Smolić Ročak, koji je vodio općinski projekt nove katastarske izmjere.
– Iznimno je važno da je Općina prepoznala potrebe i osigurala prostor za djelovanje ovog mjesnog odbora jer jedini ispravni put kvalitetnom obnašanju vlasti je komunikacija s općinskim žiteljima, reći će Smolić Ročak.
Uspomena na Ivicu Jeraka
Poduzeti napori i ulaganja općine u poboljšanje uvjeta života svih općinskih žitelja vidljivo potvrđuje opravdanost postojanja lokalne samouprave.
– Izrađen je plan uređenja centra Debeljaka. Osim podizanja zgrade za potrebe mještana i Trga strišanja, postojeći ugostiteljski objekt na Sportskom centru Ivica Jerak adaptirat će se za svlačionice, a ugostiteljski objekt premjestiti na budući Trg strišanja, detaljan je Smolić Ročak.
Sportski centar Ivica Jerak je nazvan po naredniku američke vojske iz Debeljaka, koji je kao pripadnik antiterorističke postrojbe američkih snaga poginuo u Iraku u kolovozu 2005. Zapovjedništvo američke vojske u Europi u znak zahvalnosti i sjećanja, doniralo je 130 tisuća američkih dolara za uređenje sportskog centra i adaptaciju škole.
– Kako je Debeljak poznat i po vrsnim boćarima u sklopu SC Ivica Jerak predviđena je i izgradnja natkrivenog boćališta, poručio je Davor Smolić Ročak.