Vjernici se oprostili od mons. Eduarda Peričića

Slika korisnika valentinam
Pokopan na sukošanskom groblju
Misu zadušnicu u zajedništvu s Domagojem Kelavom, župnikom Sukošana i Debeljaka, te subraćom svećenicima predvodio je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup
Velimir BRKIĆ
Na ispraćaj su došli svi svećenici Zadarske nadbiskupije

Crkva Svih svetih kod mjesnog groblja Sukošan bila je u subotu pretijesna da na misi zadušnici primi stotine župljana rodnog mu Sukošana, Debeljaka, Murvice, Petrčana, svećenika, časnih sestara, prijatelja i znanaca pokojnog mons. Eduarda Peričića, poznatog svećenika Zadarske nadbiskupije i istaknutog hrvatsko crkvenog povjesničara koji je preminuo u četvrtak, 8. ožujka, u zadarskoj bolnici, u 84. godini života i 56. godini svećeništva.

Misu zadušnicu u zajedništvu s Domagojem Kelavom, župnikom Sukošana i Debeljaka, te subraćom svećenicima predvodio je mons. Želimir Puljić, zadarski nadbiskup, izražavajući na početku iskrenu sućut obitelji pokojnog svećenika, njegovim prijateljima, župljanima, časnim sestrama, svećenicima te predstavnicima civilne vlasti.

Istaknuo je dobrotu koja je u životu pokojnog svećenika posebno dolazila do izražaja. Životom je pokazao kako se voli Crkva, svoja nadbiskupija i hrvatski narod iz kojeg je ponikao, s kojim je patio, radovao se, tugovao, pokazavši pritom svu svoju plemenitost i čovječnost.

Crkvene pogrebne pjesme i psalme pjevao je mješoviti crkveni zbor Župe sv. Kasijana predvođen č.s. Davidom.

Don. Eduard, doktor humanističkih znanosti, autor je više knjiga, a dobitnik je i Nagrade za životno djelo Općine Sukošan. Iako je zbog zdravstvenih razloga umirovljen 31. srpnja 1999. i bio u invalidskim kolicima bio je i dalje aktivan u pisanju knjiga.

Kao istinski marijanski svećenik, odan Gospi i molitvi krunice mons. Peričić oko 20 godina, sve do prije godinu i pol dana, tjedno svakoga četvrtka predvodio je misno slavlje i euharistijsko klanjanje u crkvi Gospe od Zdravlja na Poluotoku u Zadru.

Kao mladomisnik bio je pomoćnik župniku Sukošana od 1. kolovoza 1963. do 1. listopada 1964. Poslužitelj Župe Murvica bio je od 2.

travnja 1965. do 10. kolovoza 1968. Kao profesor društvenih nauka u Nadbiskupskoj srednjoj školi u Zadru djeluje od 1965. godine. Bio je upravitelj župe Petrčane 28 godina, od 3. listopada 1969. do 18. srpnja 1997. Djelovao je kao vjeroučitelj studenata od 1973.

Kapelanom Njegove svetosti imenovan je 6. lipnja 2002. Bio je član Međunarodnog društva skotista (1972.), redoviti član Međunarodne papinske Marijanske akademije (1985.) i pročelnik Dijecezanskog vijeća za kulturu Zadarske nadbiskupije (1985.).

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)