Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

25 C°

NEKRETNINE Zadar čeka širenje stambenih zona i porast broja stanovnika

10.03.2019. 17:06
NEKRETNINE Zadar čeka  širenje  stambenih  zona i porast  broja  stanovnika


Već nekoliko godina za redom, tržište nekretnina u Zadru  pokazuje znakove stabilizacije. Potvrdilo nam je to nekoliko agencija koje se bave posredništvom u prodaji nekretnina. Posebno je zanimljiva  kupoprodaja stanova čijim se opsegom nerijetko mjeri i gospodarski uspon. Kako nam je rekao Zoran Marasović iz agencije Dalmatis, može se  slobodno reći da je tržište u porastu.
– Točno je da je tržište u zadnjih dvije, tri godine živnulo, a atraktivne  lokacije bilježe porast. Cijenu prije svega određuje lokacija, Zatim su tu  kvaliteta stana te stupanj uređenosti. Primijetili smo da su kvadrati stanova površine 30-40 metara četvornih skuplji od kvadrata stanova od 80- 100 m2. No i u istoj zgradi, cijene stanova znaju znatno varirati, rekao  nam je Marasović.


Živnulo tržište zadnjih godina
Na manjoj cijeni su stanovi u prizemlju, ako nisu prilagođeni invalidima ili pod samom pločom. Najniže cijene stanova bilježe se na Bilom  brigu. U nekim slučajevima zabilježena je cijena od 1100 eura/m2. S  druge strane stanovi na Poluotoku površine oko 50 kvadrata, a koji su se  koristili kao apartmani i koji su bili u sustavu Booking.coma, prodaju se  za vrtoglavih 180.000 eura. Dakle, kvadrat takvog stana skače i do 3000  eura. Marasović dodaje kako su novogradnje postale izuzetno atraktivne.  Npr. zgrade investitora Sigma Matica i njeni stanovi na Plovaniji prodaju  se skoro prije nego što se zgotovi njihov nacrt. Lignumova zgrada na terenu bivšeg Mesoprometa je gotovo planula, a sve više se prodaju stanovi na koje kupci imaju utjecaj u odabiru pločica, unutrašnjeg uređenja i  opreme.


Država pomaže subvencijama
– Došli smo do situacije da država, u skladu sa svojim mogućnosti,  svojim subvencijama sve značajnije pomaže kupnje prve nekretnine. To  se odmah vidi na tržištu. Da, istina je da ima i lokacija poput Suhe u Diklu gdje se cijene stanova kreću od 2700 – 3000 eura/m2. No za mlade je  dobro da sve više jača trend koji kaže da je bolje kupiti stan, nego živjeti  u podstanarima. Mjesečne rate stambenih kredita su tek nešto veće od  podstanarske stanarine. U budućnosti nas čeka širenje građevinskih zona i to na temelju vrlo skorih izmjena prostornih planova, što je logična  posljedica razvoja. Samim tim i tržište nekretnina bilježit će svoj rast, rekao nam je u kratkom razgovoru Nikica Begonja, predsjednik grupacije  prodavatelja nekretnina pri HGK – Županijskoj komori Zadar.
Begonja kaže kako Zadar od svih primorskih gradova ima najbolje preduvjete za širenje. Nastavi li se ovaj trend, uskoro mogao dostići i 100.000  stanovnika kao grad nadaleko poznat po dobroj kvaliteti življenja. Praktično je samo Velebit granica njegove urbane aglomeracije.
Nakon godina lutanja od kraha stambene politike preko cijena koje su  prema platežnoj moći većine građana bile skuplje od onih američkih,  tržište nekretnina u Zadru pokazuje da je prosječna cijena stana 1.900  eura/m2. Drugo, ali ono najvažnije pitanje, jesu li stanovi i te, prosječne  cijene dostupni većini, napose mladima.