ŠKRAPERI IZ 11 ZEMALJA Na Škrapingu 1.200 natjecatelja, najstarija Ljubica Kuštera (81) iz Kraja

Slika korisnika mkvanja
14. po redu Škraping oživio otok Pašman
Velimir BRKIĆ
Utrka je već postala jedan od simbola otoka i najbolji uvod u nadolazeću turističku sezonu

Na otoku Pašmanu održano je 14. izdanje u svijetu jedinstvene utrke - Škrapinga. Utrka je već postala jedan od simbola otoka i najbolji uvod u nadolazeću turističku sezonu. Prijavilo se 1.500 sudionika, a na startu ovogodišnje utrke bilo je čak 1.200 škrapera iz 11 zemalja. Najstarija je 81-godišnja Ljubica Ljuba Kuštera iz Kraja u Općini Pašman.

U nazočnosti dr. sc. Krešimira Šamije, vršitelja dužnosti državnog tajnika Središnjeg državnog ureda za šport dok je Janica Kostelić na porodiljnom, te Nikoline Šuštić, aktualne prvakinje svijeta u ultramaratonu na 100 kilometara, start s pištoljem je označio Goran Mušćet, načelnik Tkona.

Maratonac s pet pobjeda

Legendarni Ante Pešić Golub iz Omiša prvi je utrčao na cilj u kategoriji Marathon dugoj 45 kilometara u vremenu od 6 sati, 1 minute i 30 sekundi. Ovo mu je peta pobjeda iz pet sudjelovanja na Škrapingu. Splićanin Daniel Krstulović Opara je drugoplasirani, a za njim Gaston Piljek iz Cresa. Toni Torbarina iz Debeljaka bio je sedmi. Najbrže maratonke bile su redom Slovenke. Šampionka je Janja Oblak s rezultatom od 8 sati, 34 minute i 57 sekundi. Nakon 42 minute zajedno su u cilj utrčale Klara Bajec i Tina Boščina.

U kategoriji Challanger na 25 kilometara šampion je Hrvoje Kedžo iz TK Strka iz Maravinaca s vremenom 2 sata, 27 minuta i 55 sekundi.

Drugoplasirani je Luka Šopić, a trećeplasirani Martin Rešetar. Kod žena šampionka je Slovenka Tamara Ravnik s vremenom 2 sata, 59 minuta i 11 sekundi, drugoplasirana je Mandica Grubišić, a trećeplasirana Larisa Vukoja.

Active je kategorija u kojoj se trčalo 12 kilometara, šampion je Slovenac Aljoša Žnidaršič s vremenom jedan sat, 52 minute i 32 sekunde. Odmah poslije njega u cilj su utrčali Darko Valečić i Josip Martinović. Šampionka s vremenom od dva sata, 11 minuta i 28 sekundi je Emila Čvrljević iz Team Run Zadar, drugoplasirana Doris Blažević, a trećeplasirana Manuela Zalović.

U obiteljskoj kategoriji Light na šest kilometara prvak je Mario Kuš, trener limača Intera iz Zaprešića, koji je stazu prošao za 36 minuta i 48 sekundi. Minutu potom su u sprintu u cilj ušla dva Bilosnića, Petar i David. Klara Baksa iz Kutine je šampionka, njezinih 39 minuta i 12 sekundi je sveukupno četvrto vrijeme. Drugo i treće mjesto osvojile su Kunjke, žiteljice Tkona, Bruna Vojvodić i Antonija Titulić.

Otvoren 10. Sajam HOP-a

U sklopu Škrapinga Julija Radović Longin, voditeljica Klastera HOP svečano je otvoren jubilarni, 10. Sajam Hrvatskih otočnih proizvoda (HOP) na kojem izlaže 40 izlagača. Pored Julijane nazočnima se obratila i Ljubica Ajduković -Ugarković, voditeljica projekta HOP-a pri Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU te Josipa Barčić, predsjednica Klastera.

U Škraping centru su nastupili KUD Kunjke iz Tkona, KUD Koledišće iz Jezera na otoku Murteru i HGD Sv. Cecilija iz Korčule. Stihove je čitala Rada Radica Vrančić dok je voditeljica bila Branka Pelicarić. Za noćnu zabavu bio je zadužen Damir Kedžo, a za noćni prijevoz do Biograda na Moru u ponoć, jedan sat i dva sata i pol iza ponoći brod Stella Maris, popularnog Sipe Ivanovića Cipre.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 4 (1 glasova)