CROWDFUNDING Do sad je prikupljeno preko 40.000 kuna za šahovski klub Casper

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Kampanja za pomoć
Uz financiranje ovogodišnjih natjecanja i odlazaka na prvenstva, glavna motivacija ove kampanje je ustvari okupljanje entuzijasta u zajednicu koja će pogurati Zadar snažno naprijed
ŠK Casper
Djeca jedva čekaju zaigrati s trenerom Veljko Šagijem

Nakon što je prije pet dana pokrenuta crowdfunding kampanja za pomoć radu Šahovskom klubu Casper, do sad je prikupljeno preko 40.000 kuna. Naime, Veljko Šagi je zadarski šahovski entuzijast koji je prošli tjedan pokrenuo lokalnu zajednicu na vrlo neuobičajen način. On je voditelj ŠK Casper koji je krajem godine osvojio ekipno kadetsko prvenstvo Hrvatske. U ponedjeljak 2. ožujka pokrenuo je crowdfunding kampanju kojom želi financirati daljnji rad kluba. Naime, klub ima problema s nedostatkom sredstava za održavanje natjecanja i nedostatka trenera šaha. Prvi cilj je bio prikupiti osnovnih 50.000 kuna, a kako sad stvari stoje izgleda da bi taj cilj uskoro trebao biti ispunjen.

Klubu je potrebna pomoć

- Do petka su naši sugrađani i zaljubljenici u šah prikupili nevjerojatnih 44.000 kuna, a klubu je i dalje potrebna naša pomoć. Ovo je zaista nesvakidašnji klub. Ovdje se šah počinje učiti već s tri godine života. Do prvih razreda škole, ti klinci su potpuno ravnopravni treneru, a koju godinu kasnije nije ništa neobično da ga i nadmašuju u šahu. Ako k tome još dodamo da se kroz igru šaha razvija logika, strateško razmišljanje, strpljenje, odgovornost, poštovanje suigrača, a osobito samopouzdanje, onda postaje jasno koliko je upravo ovaj klub bitan za grad Zadar, ističe Šagi i dodaje kako je potražnja za šahom velika. I to ne samo od strane roditelja, koji žele svojoj djeci omogućiti da steknu vještine od neopisive vrijednosti, već i sama djeca su ta koja na Šagijev pristup šahu reagiraju s oduševljenjem. U klubu su najčešći prizori nestrpljivo dočekivanje šahovske ploče i čekanje u redu za svoj red partije s trenerom. Možda o samom društvenom utjecaju rada Caspera najbolje govori činjenica da je lani grad, na Šagijevu inicijativu, donio odluku o uvođenju šaha u sve gradske dječje vrtiće. Po tome je Zadar vjerojatno jedinstven u svijetu.

Napraviti korak dalje

Nakon 20 godina predanog rada i vrhunskih rezultata, Casper je suočen s poteškoćama u financiranju natjecanja, ali i nedovoljnim brojem trenera šaha. Uz financiranje ovogodišnjih natjecanja i odlazaka na prvenstva, glavna motivacija ove kampanje je ustvari okupljanje entuzijasta u zajednicu koja će pogurati Zadar snažno naprijed. Šagi i Casper opetovano dokazuju da se može. Potrebno je bilo »samo« preko 20 godina predano raditi na tome. Uložiti mnogo ljubavi, energije te brusiti znanje i vještine. Sada, kada rezultate vidimo svi i na njih smo ponosni, na nama je samima hoćemo li stati jedni uz druge i zauzeti stav da smo dostupni i aktivni članovi zajednice. Zadar je pokazao da podržava avangardni klub koji kroji budućnost naše djece i grada. Možda je moguće napraviti i korak dalje? Možda je moguće stvoriti zajednicu koja će klubu omogućiti napredniji rad iz godine u godinu i koji će nas učiniti ponosnima.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno