Subota, 27. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

HRVATSKA ZA ŽIVOT U šest godina u Hrvatskoj spašena 64 dječja života

10.03.2020. 13:48


Na Čistu srijedu (Pepelnicu), 26. veljače, počela je nova, 13. molitvena kampanja 40 dana za život u kojoj se moli za spas nerođene djece. U svijetu se moli u 507 gradova, a u Hrvatskoj u 35, u Splitu i Zagrebu na dva mjesta, a u glavnome gradu i 24 sata ispred bolnice u Vinogradskoj. Riječ je o međunarodnoj i ekumenskoj inicijativi u koju se i u ovoj akciji uključio Zadar. Tako se ispred Opće bolnice (ulaz pored pedijatrije) svakodnevno moli od 7 do 19 sati.
– U korizmi 2014. godine započeli smo miroljubivo bdjeti ispred samo jedne bolnice u samo jednome gradu, a ove korizme smo ispred 37 mjesta bdjenja u čak 35 hrvatskih gradova. U samo šest godina radosna se vijest koju pronosi inicijativa proširila diljem Lijepe Naše, a širi se i dalje. Tako su se ove korizme u zajedničkoj molitvi za spas nerođene djece po prvi puta priključila dva nova grada, Labin i Samobor. Osim na službenim mjestima bdjenja, ove ćemo kampanje barem jednom bdjeti ispred svih bolnica s rodilištima i klinika u kojima je moguće izvršiti namjerni pobačaj, što ovu kampanju čini najvećom i cjelovitom – kaže Ante Čaljkušić, predsjednik krovne organizacijske Udruge Hrvatska za život.
Korizmena kampanja održava se pod geslom: »Nisam li ti zapovjedio: odvaži se i budi hrabar?« (Jš 1, 8 – 9). Kao i svake kampanje i u ovoj je odabrana tema te je stavljen poseban naglasak na novi program udruge Hrvatska za Život, a to je Iscjeljenje očeva srca.
– Počeli smo s održavanjem niza tribina sa svjedočanstvima muškaraca koji nose ranu namjernog ili spontanog pobačaja ili smrti djeteta tijekom trudnoće ili neposredno nakon poroda. Želimo naglasiti da i muškarci nose ranu pobačaja, da i oni žale za svojim izgubljenim očinstvom. Zato smo ovu kampanju za zaštitnika izabrali sv. Josipa, Gospinog zaručnika i poočima Isusa Krista. Molit ćemo posebno sv. Josipa da zaštiti muškarce, očeve, djedove, da ih ohrabri, podigne za borbu za nerođene i bude im uzor, znajući iz iskustva da se mnogi pobačaji ne bi izvršili da su muškarci stali uz majku svog djeteta, bili joj podrška i obranili svoje dijete od smrti pobačajem.
Čaljkušić vjeruje da će i ova kampanja biti puna plodova.
– Zbog djelovanja Inicijative u Hrvatskoj dosad su spašena 64 dječja života, za koja znamo. Svoje rođendane, imendane, prve korake, zubiće, odlaske u vrtić imaju Roko, Vito, Petra, Antonija, Juraj i mnogi drugi dječaci i djevojčice koji su zalaganjem Inicijative spašeni od sigurne smrti. Vjerujem da će i ove kampanje naša prisutnost ispred bolnica, domova zdravlja i klinika ohrabriti neku majku da rodi. Vjerujem da će i ove kampanje zbog naše prisutnosti ispred mjesta na kojima se donose odluke o životu i smrti nerođenog života još više pasti broj namjernih pobačaja, a povećati se broj poroda, kako to i same statistike pokazuju iz godine u godinu. Vjerujem da će se i ove kampanje mnogi vjernici ohrabriti i po prvi put javno stati u obranu svoje nerođene braće i sestara u Kristu – podvukao je Čaljkušić. (Š. ĆURKO)


Straža sv. Josipa


Posebnost ove kampanje je i Straža sv. Josipa, koja se do sada neformalno održavala u nekim gradovima, a sada je organizirana svake srijede po jedan sat. U Zadru se održava srijedom od 17 do 18 sati.
– U tom satu posebno pozivamo muškarce na stražu za nerođene i za njihove majke – ističe Cecilija Pedić koja u ovoj akciji koordinira zadarske molitelje.
 




Časopis Pohod


Početkom veljače u Hrvatskoj se pojavio pro-life časopis Pohod, najnoviji projekt udruge Hrvatska za Život pod koju spada i inicijativa 40 dana za život. Ideja o magazinu došla je od međunarodnog koordinatora inicijative 40 days for life, Roberta Colquhouna, po uzoru na praksu koja već postoji u Sjedinjenim Američkim Državama.
– O časopisu smo raspravljali prije gotovo dvije godine, ali smo odlučili pričekati pogodan trenutak. Cilj časopisa je ljude dublje uvesti u razumijevanje apostolata za život i pro-life borbu u cijelom svijetu te najavljivati određene aktualnosti. To je naš dar zajednici za izgradnju kulture života u hrvatskom narodu. Prilagodili smo časopis hrvatskom mentalitetu, a nadodali smo i nešto što ovakav tip magazina prije nije imao – QR kodove koji čitatelje preko mobitela vodi na naše pro-life filmove, radioemisije, stručne članke i promotivne materijale – kaže Čaljkušić.
Pohod će se izdavati svaka tri mjeseca, na 16 stranica. Pritom će se besplatno dijeliti na bdjenjima pred bolnicama i događanjima u organizaciji Hrvatske za Život.
 


Knjiga Neplanirano


Knjiga Neplanirano, koju je objavila naklada kuća Verbum, potresna je životna ispovijest Abby Johnson koja je osam godina bila ravnateljica klinike za pobačaje u Texasu. U listopadu 2009. dala je otkaz na to radno mjesto gdje su se radili pobačaji pod vodstvom organizacije Planned Parenthood, kada je prvi put osobno sudjelovala u obavljanju pobačaja u klinici i vidjela reakciju djeteta. Sada je Johnson majka osmero djece, (osobno je pobacila dva djeteta), gorljiva zagovornica prava nerođenih i obraćenica s protestantizma na katoličanstvo.
– Ono što sam godinama govorila ljudima, što sam vjerovala, podučavala i zastupala, sve je to laž. Što bi bilo da sam znala istinu i da sam je govorila svim tim ženama? – ističe Johnson.
Čaljkušić dodaje da je knjiga »šokantna, potresna, dirljiva, radosna i daje nadu da pobačaj nema zadnju riječ«
– Knjiga govori istinu činjenično, a s puno iskrenih osjećaja. Abby Johnson je potpuno nova osoba. Ono što je vjerovala, urušilo se jednim potresnim događajem, nakon kojeg je uslijedila i teška borba, a zatim preobrazba i novi život. Što se točno dogodilo, možete čuti na promociji ove izuzetne knjige – smatra Čaljkušić.