Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Jadranka Breulj, umjetnica koja majstorski prenosi energiju ljepote

10.03.2020. 14:22


Zadarska fotografkinja, Jadranka Breulj, drugom samostalnom izložbom predstavila se u novootvorenom baru i galeriji »Timbar« na Voštarnici. Izložba simboličnog naziva »Pod provom sanjara« zainteresirala je brojne posjetitelje, koji su svojim dolaskom uveličali otvorenje. Autorica je ovom prigodom izložila 70 fotografija, isključivo veznaih za tematiku Dalmacije:
– Boje, lokacije, predmeti, a napose barke koje su Jadrankina glavna preokupacija, uz sve druge elemente izvorno vezane za Dalmaciju, potvrđuju originalan potpis umjetnice koja majstorski prenosi energiju ljepote, koju trenutno doživljava u svom domicilnom okruženju – kazala je u svojoj najavi pjesnikinja Nikolina Mojić, dodajući da je Jadranka Breulj uspjela u svojoj namjeri da približi ono što je običnom prolazniku nevidljivo te da se zahvaljujući njezinom majstorstvu preko izloženih fotografija može doživjeti sve ono što će svakog ponaosob oplemeniti i obogatiti.


Vjetar u leđa umjetnicima
Posebno zadovoljstvo održavanjem izložbe koja se može pogledati do 3. travnja iskazao je i vlasnik objekta, Marijan Kocijan koji se je prigodnim riječima dobrodošlice osvrnuo i na buduća kulturno-umjetnička događanja koja će se u njegovom objektu organizirati na mjesečnoj bazi.
– Želim se zahvaliti Jadranki jer smo s njezinim fotografijama započeli ciklus umjetničkih događanja u ovom prostoru, a koja će se nastaviti i dalje, najavio je Kocijan, zahvaljujući se na velikom odazivu koji je potvrdio da umjetnost ima svoju publiku. To daje poseban vjetar u leđa, kako umjetnicima, tako i nama organizatorima ovakvih događanja, zaključio je Marijan Kocijan.
Uz prigodan govor, Breulj se obratila nazočnima, ali je i prozvala Nikolinu Mojić, kao »glavnog krivca« ove izložbe koja, kako je naglasila, za nju jako puno znači. Autorica je i u svom obraćanu na dijalektu još jednom pokazala da se ne odvaja od svoje Dalmacije:
– Zahvaljujem se gospodinu Kocijanu koji je mojim brodima naša miran porat i lipo veza moje cime. Također se želim zahvaliti Milanu Ciglaru i mojoj Nikolini Mojić koja je glavni krivac za ovo večeras, koji zajedeno sa vlasnikom objekta vode umjetnička događanja. Moram se zahvaliti i svom prijatelju Ivi Šoši, koji me, kako on voli reći »izvuka iz ormara«, ali veliko hvala i mojima doma, radosno je poručila Jadranka Breulj.


Potraga za izumrlim drvenim dušama
Fotografkinja je objasnila kako su izloženi radovi tek dio njezinih lutanja i potraga za gotovo izumrlim malim drvenim dušama.
-Teško ih je pronaći, uočiti, jer su obično zaklonjene i zarobljene u bezdušnim plastičnim gorostasima, ili bezličnim »kašetama«, rekla je Breulj, dodajući da kad ih napokon pronađe usidrene ili nasukane u zaboravljenim mandračima, u škveru, da ju vonj piture i bat čekića uvik iznova začara te zastane i pusti da ju barke dotaknu, da ih oćuti, te ih, kako kaže pusti da pričaju.
Nakon vidno emotivnog govora autorice, izložbu je proglasio otvorenom slikar, Milan Ciglar, nakon čega je iški pjesnik i kantautor Atilio Orović, izvedom dvije pjesme uz gitaru dao poseban obol večeri.
U dobrom raspoloženju, druženje se nastavilo do kasno u noć, a za cjelovečernji štimug pobrinuli su se zadarski glazbenici Drago Jelić i Neven Filipi, koji su uz Atilia Orovića stvorili atmosferu za pamćenje. Na kraju večeri, zadarska pjesnikinja i recitatorica Nikolina Mojić, uz pratnju na gitari Drage Jelića, na svoj originalan način, recitacijom koja je izmamila suze prisutnih, pozdravila je zahvaljujući joj se na ovoj predivnoj izložbi.