MREŽA ZADAR Vrtić nije samo mjesto na kojem djeca borave dok su im roditelji na poslu

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika mkvanja
Projekt vrijedan 14,3 miliijuna kuna unaprijedio rad u vrtićima
Veći obuhvat djece i više mjesta u vrtićima, sami po sebi nisu dostatni bez visoke kvalitete vrtićkih programa. Razvidno je kako zadarski vrtići odavno nisu samo mjesta gdje djeca borave dok su roditelji na poslu. To su odgojno-obrazovne ustanove koje nose dodanu vrijednost. Stoga u daljnjem razvoju Mreže, kao i svih ostalih programa koji se provode na području Zadra, težište mora biti na kvaliteti, rekla je Perić Zrilić
Arif SITNICA
Veliki uče kako naučiti male

Mreža ZaDar, europski projekt Grada Zadra vrijedan 14,3 milijuna kuna, koji se provodi od prošle pedagoške godine, omogućio je u dobrom dijelu zadarskih vrtića produljeni boravak i smjenski rad, zapošljavanje velikog broja novih odgojitelja i tehničkog osoblja, ali i nove odgojno-obrazovne programe, pripadajuću opremu i edukacije zaposlenika. Tako kroz dvadesetak dana stiže oprema za odgoj za održivi razvoj (eko-program), za senzornu integraciju (Dječji vrtić Sunce će biti prvi zadarski vrtić sa senzornom sobom!), zatim Montessori program, a za rano učenje engleskog jezika već je stigla. Programi će se početi provoditi, čim budu verificirani, što je isto pokriveno ovim projektom.

Težište mora biti na kvaliteti

Kako govori Ivana Perić Zrilić, voditeljica Odsjeka za odgoj u Gradu te voditeljica europskog projekta Mreža ZaDar, vrtići su zahvaljujući ovom projektu unaprijedili svoj rad organiziranjem produljenog boravka i smjenskog rada čime se izravno doprinosi usklađenju obiteljskog i poslovnog života. Kroz projekt na razini svih parnerskih vrtića oko 300 djece uključeno je u popodnevni (produljeni ili smjenski) rad, a očekuje se da će s vremenom taj broj i rasti.
- Iako se osnovna svrha ovog projekta u prvom redu tiče dostupnosti pa je primarno klasificiran kao socijalni, pa čak i demografski, projekt se u velikoj mjeri odnosi i na segment kvalitete. Europski referentni okvir za obrazovanje jest da bi 95 posto djece trebalo sudjelovati u nekom obliku ranog i predškolskog odgoja i obrazovanja. Veći obuhvat djece i više mjesta u vrtićima, sami po sebi nisu dostatni bez visoke kvalitete vrtićkih programa. Razvidno je kako zadarski vrtići odavno nisu samo mjesta gdje djeca borave dok su roditelji na poslu. To su odgojno-obrazovne ustanove koje nose dodanu vrijednost. Tome u prilog idu i brojna novija istraživanja koja kažu kako rani odgoj i obrazovanje djece donose dugotrajnu korist u kasnijem obrazovanju, osobnom razvoju te socijalnoj inkluziji. Stoga u daljnjem razvoju Mreže, kao i svih ostalih programa koji se provode na području Zadra težište mora biti na kvaliteti, rekla je Perić Zrilić.

Četiri modularne edukacije

Tako se, osim spomenute četiri modularne edukacije, u sklopu Mreže ZaDar provele su se i glazbene edukacije - terapija glazbom (Orff Schulwerk), nutricionizam i dijetoterapija, art terapija, edukacija vezana za inkluziju djece s poteškoćama u razvoju (Marte Meo terapija i terapija igrom) te kineziološke aktivnosti kod predškolske djece. A kao edukacija računa se i posjet Portugalu u čemu su sudjelovale ravnateljice i odgojiteljice partnerskih predškolskih ustanova te predstavnici Grada Zadra. Upoznali su se sa sustavom predškolskog odgoja u Portugalu, njihovim načinima rada te specijaliziranim programima koji će se uvesti i kod nas.
Suana Medanić je jedna od odgojiteljica koja je zaposlena u sklopu ovog projekta. Prošla je tri edukacije, a radi u novootvorenom Dječjem vrtiću Višnjik 2, opremljenom upravo sredstvima Mreže.
Kako ističe Medanić, edukacije su nju, ali i ostale kolegice s kojima je razgovarala obogatile profesionalno, ali i osobno.
- Završila sam edukaciju za rano učenje engleskog jezika, zatim za kineziološke aktivnosti te sudjelovala i u upoznavanju portugalskog predškolskog sustava i načina rada. Edukaciju za engleski jezik je provodio Stručno – razvojni centar Dječjeg vrtića Siget u PO Grigor Vitez. Bilo je tu deset modula po dva dana i još posjet njihovom vrtiću u Zagrebu. Ta je edukacija nešto zaista izuzetno. Iako je to malo naporno i intenzivno, nije nam bilo teško jer sve što smo učili je bilo jako konkretno, zanimljivo, primjenjivo... Slično je i s edukacijom Kineziološke aktivnosti u radu s djecom predškolske dobi. To je kraća edukacija, ali to što sam naučila ću zapamtiti za cijeli život. Jer uz kratki teorijski dio, treneri Gimnastičkog kluba Salto su nam u dvorani kluba sve pokazali praktično, konkretne aktivnosti, igre, primjerice, kako pravilno držati dijete dok radi kolut i slične detalje, kazala je Medanić.

Mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja

U Portugalu je, kaže, bilo jako poučno usporediti njihov sustav s našim, vidjeti kako oni provode programe koji i ovdje dolaze.
- Vratili smo se ponosni jer je naš sustav ipak sve u svemu puno bolji, a opet smo neke stvari i od njih mogli naučiti. Mreža ZaDar meni je donijela veliko bogatstvo te profesionalni i osobni rast, a i među odgojiteljima potaknula motivaciju za dodatnim edukacijama jer su nam ovakve kvalitetne, konkretne, praktične edukacije zaista potrebne, a ne samo učenje teorije, kazala je Medanić.
Osim objekata i odgojitelja iz gradskih vrtića Radost i Sunce, u projektu su partneri i vrtići drugih osnivača: DV Maslačak (koji je prije Mreže ZaDar jedini u Zadru imao popodnevnu smjenu), zatim DV Ribica, DV Golubica, DV Klokan i DV Šuškalica. Za partnerske privatne vrtiće te mobilni stručni tim privatnih vrtića koji Grad financira, ove su edukacije također jako važne.
- Zahvaljujući sudjelovanju članica stručnog tima privatnih vrtića na edukacijama u okviru Mreže, nova znanja će se prenijeti i implementirati u 22 privatna vrtića, govori Perić Zrilić.
Kako zaključuje Perić Zrilić, svi zainteresirani se mogu o svemu informirati na stranicama Mreže mrezazadar.hr ili direktno u Odjelu za odgoj i školstvo u Gradu Zadru.
Projektna sredstva od 14.269.513,60 kuna bespovratna su sredstva iz Europskog socijalnog fonda, a projekt, punog naziva Mreža ZaDar - mreža inovativnih vrtića po mjeri djece i roditelja, traje tri godine. U najavi je da će uskoro ići novi poziv za dostavu prijedloga naziva »Unaprjeđenje usluga za djecu u sustavu ranog predškolskog obrazovanja« te će se Grad Zadar opet prijaviti.

 

Erasmus za odgojitelje

U cilju sustavnog podizanja kvalitete u zadarskom predškolstvu, Grad Zadar je početkom veljače 2020. prijavio još jedan projektni prijedlog - Erasmus KA1 u konzorciju: Grad Zadar kao prijavitelj, 6 partnerskih vrtića iz Zadra (2 gradska i 4 vrtića drugih osnivača) te pet inozemnih vrtića.

- Ukoliko projekt bude odabran za financiranje, za 15 djelatnika partnerskih vrtića omogućit će se praksa u partnerskim inozemnim vrtićima u onim područjima koji naši vrtići u narednom periodu planiraju posebno jačati i to upravo kroz Mrežu ZaDar. To se odnosi na odgoj za održivi razvoj, rano učenje engleskog jezika, integracija djece s teškoćama i slično, rekla je Perić Zrilić.

 

Vrijedna oprema

Krajem studenog 2019. godine u partnerske dječje vrtiće Radost, Sunce, Maslačak, Šuškalica, Golubica, Klokan i Ribica isporučena je oprema za provedbu različitih programa. Vrtići su obogaćeni didaktičkim setovima za likovnu i dramsku sobu, Orffovim instrumentarijem glazbala, te suvremenom informatičkom opremom koja se koristi prilikom realizacije ranog učenja engleskog jezika.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)