Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

U Pučko učilište seli Gradska knjižnica i novi studiji ekonomije i gastronomije

10.03.2020. 14:34


Beskonačnoj priči o sveobuhvatnoj obnovi i rekonstrukciji Pučkog otvorenog učilišta Biograd na Moru ipak se nadzire kraj. U tijeku su radovi u sklopu osme faze radova, završnom uređenju unutrašnjosti zgrade. Naime, ishođenje dokumentacije je započelo daleke 2007., a početak vidljivih radova, novo krovište kinodvorane i proširenje zgrade, još 2010. godine.
– Ova obrtnička faza radova košta tri milijuna kuna, a sredstva su osigurana iz gradskog proračuna, govori Ivan Knez, gradonačelnik Biograda.
Riječ je o unutarnjem uređenju prizemlja te prvog i drugog kata ovog impozantnog objekta o kojem se u Biogradu često raspravlja, i na sjednicama Gradskog vijeća i među građanima.
– Preostaje još opremanje objekta svim potrebnim interijerom za što se ubrzo raspisuje javna nabava ili natječaj. Vrijednost ove devete faze radova iznosi pet milijuna kuna, od čega Ministarstvo kulture sudjeluje s 500.000 kuna, a Grad sa 4.500.000 kuna, kaže Knez.
U prizemlje Pučkog otvorenog učilišta seli Gradska knjižnica. Iz Srednje Škole Biograd na kat se seli Veleučilište Baltazar s postojećim i novim studijom Financijski menadžment na kojem svi prvostupnici još dvije godine mogu nastaviti školovanje, dok će se na drugom katu otvoriti novi studij gastronomije, kaže Knez.
– Gradska knjižnica te Veleučilište Baltazar sa studijima ekonomije i gastronomije u Pučko otvoreno učilište će se useliti do 1. rujna 2020. godine. »Garant«, najavljuje Knez.


Uloženo 20 milijuna kuna
Dodao je pritom kako dograđeni dio zgrade za potrebe Gradske knjižnice i studija ekonomije i gastronomije ima ulaz s južne strane objekta.
– Preostaje nam još urediti toliko željenu novu kinodvoranu, a radovi će uslijediti čim se ishode sve potrebne dozvole. Naime, mijenjali smo projekt te će dvorana biti namijenjena i za kino i za kazalište, objašnjava Knez.
Uz kino i kazališne predstave, u njezinim će se prostorima moći odvijati i druga kulturna događanja manjeg ili većeg opsega, kaže on, a sve to bit će na raspolaganju Biograđanima, ali i žiteljima susjednih mjesta, koji su i do sada često koristili usluge kinodvorane i Gradske knjižnice.
– Građani nisu sasvim ostali bez kinopredstava jer je ljetno kino puni pogodak, a ovih dana trebala bi započeti i njegova sveobuhvatna obnova teška šest milijuna kuna, otkriva biogradski gradonačelnik.
Gradska knjižnica Biograd svoju djelatnost obavlja u prostoru površine 125 metara četvornih i u svom knjižnom fondu ima čak preko 51.000 knjiga. Dosadašnji prostor Gradske knjižnice je malen i nefunkcionalan te je izgradnja novog dijela bila nužnost.
– Gradska knjižnica se seli u novi, moderan prostor površine od oko 330 metara četvornih. Nakon preseljenja u novi prostor uslijedit će rušenje postojeće knjižnice te izgradnja novog dijela čime će Gradska knjižnica u konačnici imati preko 450 metara četvornih korisne površine, navodi Knez.


Projekt za 100 godina
Veliki investicijski projekt kompleksa Pučkog otvorenog učilišta financira se nacionalnim i europskom sredstvima, a Ministarstvo kulture je dosad uložilo oko 5 milijuna kuna.
– Dosad je uloženo preko 16 milijuna kuna plus ovih tri milijuna kuna. Grad je uložio daleko najviše financijskih sredstava, preko 10 milijuna kuna i više. Za interijer završenog, najvećeg dijela zgrade treba nam oko pet milijuna kuna, uskoro kreće natječaj. Za uređenje i opremanje multimedijalne dvorane za kino, kazalište i drugo te za rušenje sadašnje Gradske knjižnice, izgradnju i spajanje s njezinim novim dijelom treba će nam još oko 8 milijuna kuna, mišljenja je Knez.
Kako je riječ o velikom i financijski zahtjevnom projektu. koji će promijeniti lice grada, sredstva se osiguravaju postupno. Kako se osiguraju sredstva tako i napreduju radovi, dakako, ne onim tempom kako je u početku bilo planirano.
– Ovo nije projekt za pet ili deset godina, ovo je projekt koji će sljedećih sto godina zadovoljiti potrebe Biograđana, ističe Knez dodajući kako mu je cilj da Biograd na Moru postane grad po mjeri čovjeka, da nije samo turistički grad u kojem će se živjeti tri mjeseca koliko bude trajala turistička sezona, već cijelu godinu.