Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

[XXL FOTOGALERIJA] UOČI IZBORA Plenković: “Naš tim ima ideje i rješenja za budućnost!”

10.03.2020. 21:46


Tim "Odvažno", svih nas šest, različiti smo, drugačiji, ali smo članovi HDZ-a, tu smo i dijelimo istu budućnost i viziju svoje stranke. To je najbitnija poruka koja je važna za ove izbore. Izuzetno je bitno da vodstvo stranke bude homogeno, da imamo ljude koji će puhati u isti rog, dati vjetar u pravi smjer našim jedrima i raditi na jedinstvu stranke, rekao je uvodno predsjednik Vlade Andrej Plenković i kandidat na nadolazećim unutarstranačkim izborima u Hrvatskoj demokratskoj zajednici (HDZ) zadarskom članstvu okupljenom večeras u Dvorani Krešimira Ćosića na Višnjiku.
Plenković je iskazao zadovoljstvo odazivom članstva usprkos koronavirusu zbog kojega su preventivno zadarski HDZ-ovci sjedili na tribinama na sigurnom razmaku od jednoga sjedala. Plenković se osvrnuo na protukandidate okupljene u timu "Pobjednički tim" za koje je, doduše ne imenujući ih direktno, kazao da je problem kada nedostaje zajedništvo i sloga u samom vrhu stranke te kada netko želi preskočiti odmah u treću, četvrtu brzinu ili pak ubaciti u rikverc.


Sjedili na sigurnosnom razmaku
– To je problem za bilo koju organizaciju, a kamoli za najodgovorniju stranku u Republici Hrvatskoj, koja je predvodila sve najbitnije procese proteklih 30 godina. Bez homogenosti teško je upravljati važnim procesima, a izazova je jako puno. To se pokazalo i kroz cijeli ovaj naš mandat i na čelu stranke i na čelu Vlade, kazao je Plenković ističući kako je njegova Vlada znala izići na kraj ne samo s raznim procesima i programima već i s nekim situacijama koje nisu bile planirane, a dogodile su se. Podsjetio je među ostalim na gospodarsku krizu, ostatke hrvatske ekonomske tranzicije pa do najnovijih problema s migracijskom krizom i koronavirusom.
– Ovo je utakmica u kojoj se trebamo natjecati idejama i rješenjima, a mi ih imamo i oni su tu. Oni su u programu tima Odvažno za Hrvatsku ispisani na više od 30 strana, koji ima sve tri bitne točke – sve one vrijednosti koje su stečevina HDZ-a i prvog predsjednika dr. Franje Tuđmana – i državotvorstvo, i domoljublje, i narodnjaštvo i demokršćanstvo, ali i vrijednosti Domovinskog rata. Sve je sadržano u tom programu. Drugi element da tražimo još jedan mandat su postignuća u ove četiri godine. Nema teme u kojoj nismo napravili iskorak. A imamo i onaj treći element kako vidimo HDZ u budućnosti. Taj odvažan HDZ po našem uvjerenju mora se baviti s četiri stupa – domoljublje i nacionalni interesi, njegovanje obiteljskih vrijednosti i demografska revitalizacija, treći koji govori o učinkovitoj i pravednoj državi, a to znači da institucije rade i budu na usluzi svim našim građanima i četvrti uspješna i razvijena Hrvatska, poručio je Plenković ističući kako se treba nositi s novim izazovima koje donose novi trendovi.
Naglasio je kako Hrvatska ima ljude spremne pratiti trendove koje donosi četvrta industrijska revolucija, digitalna industrija i sve ostalo u čemu neke zemlje prednjače, te je upravo dostizanje "koraka s tim zemljama" postavio kao imperativ onima koji će voditi Hrvatsku, a to je, kako je zaključno apostrofirao upravo HDZ s timom "Odvažno".
Na samom početku skupa na Višnjiku okupljenima se obratio Božidar Kalmeta, predsjednik ŽO HDZ-a predstavivši ukratko sve kandidate. Podsjetio je na teške trenutke za stranku u kojim se upravo Andrej Plenković usudio preuzeti kormilo stranke i povesti je na slijedećim izborima u pobjedu.


Najuspješnija Vlada do sada
– Ne bih govorio o Plenkoviću koji je najuspješniji premijer do sada, koji vodi najuspješniju Vladu do sada, međunarodno nikada bolje pozicioniranu Hrvatsku, koji je s nizom zakona maksimalno ojačao hrvatske interese, ali ću reći jedan detalj koji je važan. Nakon izbora za EU Parlament morala se formirati i Europska komisija. Plenković je bio pregovarač u ime Europske pučke stranke, kojoj pripada i HDZ, i on se izborio da za predsjednicu bude izabrana upravo žena iz redova te stranke s istim stavovima kakve zastupa HDZ, a ne neka druga liberalno-socijalna opcija. Njegov tim je sastavljen od ljudi koji su pokazali da znaju i da mogu povesti Hrvatsku putem koji je utemeljio dr. Franjo Tuđman i zato je to tim koji trebamo podržati 15. rujna, kazao je Kalmeta ističući kako je taj tim važan i za predstojeće parlamentarne, ali i lokalne izbore te ga je nazvao pobjedničkim.
Župan Božidar Longin i gradonačelnik Branko Dukić podsjetili su na sve dobrobiti i benefite koje je za Vlade Andreja Plenkovića dobio grad Zadar i cijela županija. Nabrojali su niz projekata i pohvalili podršku samog premijera, ministara, državnih tajnika u svim situacijama kada je pomoć zatrebala. Stoga su zaključili kako je upravo takav tim potreban da bi se Zadar, Zadarska županija, pa i cijela Hrvatska nastavili i dalje razvijati.