Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Erlić: Smanjujemo troškove ustanove, ali usluga pacijentima ostaje ista

10.03.2021. 12:04


Zbog sve veće procijepljenosti na području naše županije uskoro će doći do reorganizacije rada mobilnog tima županijskog Zavoda za hitnu medicinu na Ravnicama. Do odluke Županijskog stožera dovelo je i smanjenje broja testova na punktu, što je u konačnici omogućilo i manji angažman djelatnika timova Hitne pomoći.
No, to je samo dio promjena Zavoda u novom poslovnom planu za ovu godinu s obzirom da će se ići i u nabavu vozila za Odjel za sanitetski prijevoz.
Ravnatelj Zavoda, Ivica Erlić, zadovoljan je proteklom poslovnom godinom, kao i financijskim planom za ovu koja će im, kako ističe, omogućiti još racionalnije poslovanje te bolju uslugu pacijentima.


Smanjenje troškova Hitne pomoći
– Novitet u radu jest izmjena u radu COVID mobilnog tima koji se nalazi na Ravnicama, a koji odobrenjem načelnika Županijskog stožera Šime Vickovića, od 1. ožujka radi od 8 do 14 sati umjesto dosadašnjeg termina od 8 do 20 sati. Dva su razloga za ovu odluku: smanjenje troškova koje je Hitna pomoć imala u zaštiti od covid pandemije, ali i smanjeni broj briseva koji je pao na tridesetak posto u odnosu na listopad 2020. godine. A drugi razlog je kvalitetna reorganizacija županijskog Zavoda za javno zdravstvo, nakon čega su preuzeli i testiranje naših građana, kaže Erlić.
Tu je još jedna izmjena u radu Zavoda, a odnosi se na ukidanje noćnog rada Saniteta ispostave Zadar, i to opet iz dva slična razloga.
– Bolnica je organizacijom rada i kapaciteta koji su se povećali nakon rasterećenja od covid pozitivnih osoba postavila poziciju otpuštanja pacijenata tijekom dana. A drugi je razlog lakši rad Saniteta jer ćemo na ovaj način imati više ekipa i vozača za redovne prijevoze. No, važno je napomenuti i smanjenje troška ustanove. Noćne hitne prijevoze Saniteta preuzet će Hitna pomoć, ali će usluga svakako ostati na istoj razini u slučajevima hitnih sanitetskih prijevoza ili otpusta, najavljuje ravnatelj Erlić.
Naime, Zavod za hitnu medicinu donio je financijski plan i plan rada za 2021. godinu koji je zacrtan kroz dva dokumenta već potvrđena i od strane Upravnog vijeća.


Radovi na novoj ambulanti
– Projekti koje sam preuzeo početkom mandata su: dovršetak započete zgrade ispostave Nin, kupnja dvaju ugovorenih vozila za Hitnu pomoć, što je i realizirano u prošloj tekućoj godini te pokretanje radova uređenja i preseljenja ispostave Zadar u Polikliniku koji će biti završeni do 1. lipnja ove godine. Dio koji smatram još bitnijim, a obuhvaća imenovanje ili odabir glavnih suradnika, obavljen je nakon pola godine analize i sažimanja informacija u radu te u protokolima koji se primjenjuju u radu timova Hitne i Saniteta, ali i same uprave zajedničkih poslova. Stoga smo u sustav pozvali ljude koji najbolje razumiju probleme i prednosti Zavoda želeći da upravo takvi preuzmu obnašanje odgovornijih poslova rukovođenja. Doveli smo i novog voditelja Hitne pomoći i zamjenika ravnatelja te su već završeni svi poslovi vođenja Hitne pomoći, poput uvođenja jasnih protokola, načina rotacije radnika, ocjenjivanja djelatnika od strane nadređenih, procedure nabave materijala i slično, ističe Erlić, dodajući kako se promjene u tom dijelu rade samo uslijed nekih iznenadnih događaja, što je ipak rijetkost.




Sanitet »leži« na vrijednom osoblju
– Posao Hitne službe je oblikovan i jasno određen, pa bez pretjerivanja možemo reći da tamo rade vrlo odgovorni i obrazovani liječnici, sestre i vozači. No, tu je, uvjetno rečeno, nešto bolnije pitanje Saniteta unatoč svim provedenim mjerama i u Hitnoj pomoći, poput protokola, novih voditelja i većih tehničkih ulaganja. Naime, stvoreni su uzusi prenesenog ponašanja koji su možda nalazili za pravo u COVID fleksibilnosti, ali se djelatnici moraju prilagođavati pisanim odlukama. Istini za volju, djelatnici unutar Saniteta obavljaju velik posao, ali nema mjesta nerazumijevanju ili neprihvaćanju zadataka i stvaranju animoziteta prema ovom dijelu posla. Preuzimanjem prava ugovora o radu svatko preuzima i obveze posla propisanih sistematizacijom. Naravno, uvijek postoji jedan mali dio koji upadne u tu zonu nerazumijevanja, ali će se i to vremenom otkloniti upravo iz razloga što Sanitet leži na vrijednom i odgovornom medicinskom osoblju i vozačima, naglašava Erlić.


Nabava vozila za Sanitet
– Proračun Zavoda precizno je planiran te, pored očekivanih troškova, sadrži i mali, tzv. skriveni postotak sredstava koja se čuvaju za neplanirane rashode uslijed mogućih šteta, sve s ciljem održanja likvidnosti naše ustanove. U ovoj poslovnoj godini, pored redovnog tekućeg poslovanja, stoga neće biti nikakvih kapitalnih troškova, izuzev ulaganja u nova vozila. Naime, kupit ćemo sanitetska vozila jer i Hitna pomoć u cijelosti ima noviji i kvalitetan vozni park.
Sanitet stoga žurno treba tri do četiri nova vozila, ali ona će se financirati ukoliko se dobije suglasnost osnivača, putem leasinga, a ne novcem s računa Zavoda, kako bismo na taj način sačuvali financijsku stabilnost ili bolju likvidnost servisiranja tekućih obveza, ističe Erlić.