Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

7 C°

Skupina je izuzetno jaka, ali vjerujem da možemo napasti treće mjesto

10.03.2021. 09:08


Prekjučerašnji ždrijeb nadolazećeg Europskog prvenstva za košarkašice smjestio je izabranice Stipe Bralića u skupinu D zajedno s domaćinom Francuskom, Rusijom i Češkom. Teško da je moglo gore, pomislili su brojni ljubitelji loptanja pod obručima, no sam povratak na veliku scenu vrijedan je uspjeh hrvatske reprezentacije. A ona, kao ni brojne druge, ne može bez Zadranki. Uz našu ponajbolju igračicu Mariju Režan koja se prije nekoliko tjedana u Latviji vratila u nacionalni dres, u stručnom stožeru se nalazi i nekadašnja košarkašica Zadra te Medveščaka i buduća doktorica košarke Iva Borović Gregov.
– Gledano iz naše perspektive, dobile smo možda i najtežu moguću grupu. Nikada nije lako igrati s domaćinom, pogotovo kada se radi od tako kvalitetnoj reprezentaciji kakva je Francuska, koja ima kontinuitet nastupa na velikim natjecanjima – od Olimpijade, preko Svjetskih prvenstva pa do EuroBasketa. S druge strane, Rusija u posljednjih sedam godina možda i nema rezultate na koje je navikla i nije među tri najbolje ekipe, ali to je reprezentacija koja je 2000-ih dominirala ženskom košarkom. Riječ je o trostrukim prvakinjama Europe, i sigurno se ne radi o ništa lakšim suparnicama – kazala je u uvodu jedna od najtrofejnijih zadarskih sportašica.
Tračak nade, ili pak samoohrabrenja, pokazat će vrijeme, leži u nedavnom porazu Ruskinja od Bosne i Hercegovine tijekom kvalifikacija za Europsko prvenstvo.
– Igrale su dvije poprilično egal utakmice. Rusija je tijesno slavila u Sarajevu, da bi im Bosna uzvratila na gostujućem parketu gdje ih je svladala s jedan razlike. Vidjet ćemo u kakvom će sastavu doći, no u svakom slučaju je riječ o vrlo kvalitetnoj reprezentaciji – smatra pomoćna trenerica hrvatske izabrane vrste.


Možemo protiv Češke
Posljednji suparnik Bralićevim djevojkama bit će Češka koja je plasman do EuroBasketa izborila prvim mjestom u skupini s Italijom, Danskom i Rumunjskom. Nimalo bezazlene, Čehinje su ipak protivnice po mjeri.
– Prije nešto manje od dvije godine Hrvatska je bila sparing partner Sloveniji i Češkoj kada su se pripremale za Europsko prvenstvo u Latviji i Srbiji i tada smo ih s praktički novom ekipom pobijedili. To nam može biti dobar vjetar u leđa. U Francuskoj ćemo biti dvije godine iskusnije i vjerojatno u jačem sastavu te smatram da nećemo biti bez šanse. Na prvi pogled je riječ o izuzetno jakoj grupi, ali vjerujem da možemo napasti treće mjesto, tim više što imamo pozitivna iskustva protiv Čehinja – rekla je 32-godišnja Zadranka.
Znajući da prve tri reprezentacije prolaze u drugi krug natjecanja, cilj je pokušati doći do osmine finala. Hrvatska skupina se križa s onom u kojoj se nalaze Turska, Slovenija, Bosna i Hercegovina te Belgija, a kasnije je, vjeruje Borović Gregov, sve otvoreno.
– Slično je bilo i 2011. godine u Poljskoj kada su naše djevojke pobijedile Španjolsku kada se tome nitko nije nadao i izborile kvalifikacije za Olimpijske igre. U jednoj utakmici je sve moguće, ali prije toga moramo proći skupinu – naglasila je Borović Gregov.
Nastave li s dobrim izdanjima koja su prikazivale u posljednjim utakmicama, nije to nemoguć zadatak.
– U kvalifikacijama smo vrlo dobro izgledale, pogotovo prije nego se zbog globalne pandemije počelo igrati po »balonima«. Ždrijeb nam nije bio naklonjen, ali već smo u prvoj utakmici van svih očekivanja pobijedili Latviju s čak 18 razlike. Bila je to prava »škola košarke« u izdanju hrvatske reprezentacije. Dva dana kasnije smo igrale protiv Njemačke s kojom smo se dosta mučile u prvom poluvremenu, ali u nastavku smo uspjele preokrenuti rezultat i doći do nova dva boda te iz ugodne pozicije čekale nastavak kvalifikacija. Na koncu se sve odlučivalo u Latviji koja je zaista učinila sve ne bi li se plasirala na EuroBasket te je ponovno dobila domaćinstvo, ali na koncu je ostala za poen prekratka i nije uspjela izboriti mjesto među osam najboljih drugoplasiranih ekipa – prisjetila se studentica doktorskog studija na Kineziološkom fakultetu.


Zadar se neće spasiti
Hrvatska je, podsjetimo, plasman na Europsko prvenstvo izborila uvjerljivom pobjedom protiv Njemačke koju je na krilima raspoloženog trojca Slonjšak-Tikvić-Režan svladala s 14 razlike, osiguravši mjesto na prvom velikom natjecanju nakon šest godina stanke. Iako u stručnom stožeru reprezentacije, Borović Gregov je posljednji »balon« morala propustiti zbog pozitivnog testa na koronavirus zbog kojeg nije mogla putovati u Latviju. Trenerski posao zato redovito prakticira u svom Medveščaku gdje radi s omladinskim selekcijama te, po potrebi, i sa seniorskom ekipom. Košarku, kaže, doručkuje i večera, a posebno joj je žao što se ŽKK Zadar nalazi u tako nezahvalnoj situaciji.
– Bojim se da se neće uspjeti spasiti i da ćemo nakon dugo godina ostati bez kluba u prvoj ligi. Protiv Splita su bile blizu, ali na koncu nisu uspjele doći do dva boda. Teško je s tako mladim igračkim kadrom, u kojem su praktički sve kadetkinje, igrati seniorsku košarku. Da se razumijemo, nije ni hrvatska liga pretjerano kvalitetna, ali dvije ili tri starije igračice jako puno znače, pogotovo mladim djevojkama koje su do sada nastupale samo u kadetskoj ili juniorskoj konkurenciji. Problem je što se, kada se jedno ispadne iz prvog razreda, teško u nj ponovno vratiti – sa sjetom u glasu je kazala nekadašnja košarkašica Zadra koja se, uz majčinske obveze, u posljednjem razdoblju posvetila doktoratu.
– Nisam još doktorirala. U zadnje vrijeme sam malo usporila ritam, ali većina posla je napravljena. Na dobrom sam putu da sve završim do ljeta, nadam se do odlaska s reprezentacijom na EuroBasket – zaključila je Borović Gregov, buduća doktorica košarke.




Užitak raditi s Bralićem
Iva Borović Gregov već godinama radi kao pomoćna trenerica u Medveščaku, a prošla su i već četiri ljeta otkad je prvi put dobila priliku biti dijelom stručnog stožera nacionalne vrste.
– Prvo trenersko iskustvo u reprezentaciji imala sam 2017. godine kada sam bila pomoćnica Lindi Antić Borak u mladoj reprezentaciji koja se okupila nakon deset godina pauze i trećim mjestom u B diviziji izborila povratak u elitni razred europske košarke. Dolaskom izbornika Bralića na funkciju dobila sam poziv da mu budem asistentkinja, što mi je bila velika čast. Raditi s trenerom koji je napravio najbolji rezultat u povijesti hrvatske ženske reprezentacije i plasirao se na Olimpijske igre u Londonu je veliki užitak. Njegova vizija i razmišljanje o košarci su daleko ispred svih. Igra kako nitko u Hrvatskoj ne igra te mi se izuzetno sviđa tako suvremen pristup treninzima i utakmicama. Stvarno je užitak učiti od takvog stručnjaka – kazala je Borović Gregov.