Utorak, 16. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

23 C°

Udruga Zadarskih pisaca kreće u potragu za piscima proze

10.03.2021. 09:45


Da ne bi ostala samo slova na papiru, i zadarska udruga pisaca ZaPis se prebacila na digitalne platforme. Udruga je ove godine odlučila pojačati svoje književne redove te su u siječnju raspisali natječaj »U potrazi za piscem« u kojem se traže svi koji pišu kratke priče i prozu. Tim su povodom snimili i zanimljivi video kojim žele potaknuti zadarske pisce da se okušaju u književnom stvaralaštvu. Spot je snimio i montirao mladi zadarski kreativac Dorijan Dukić, a pred kamerom su se našli ZaPisovci Robert Nezirović i Iva Pejković, koji su ‘’tražili priče’’ na nekim od prepoznatljivih zadarskih lokacija. Ovo je možda i prvi književni video koji je ujedno i prelijepa turistička razglednica za grad Zadar, a priče se traže na Trgu pet bunara te u Perivoju kraljice Jelene, a ovo je i jedan od prvih spotova snimljen na novootvorenoj šetnici na Muraju.
– Dorjan Dukić mladi je samouki snimatelj koji nam je pomogao u realizaciji ovog projekta čiji je cilj pojačati naše redove, posebno s piscima iz Zadra i iz Zadarske županije, rekla nam je Iva Pejković iz Udruge dodajući kako je odaziv za sada zadovoljavajući, ali kako ipak neće zaključiti priču s prijavama jer sigurno ima onih koji će čekati i posljednji trenutak da se prijave, a iz ZaPisa ih svakako potiču.
Tema ovog natječaja je slobodna, a pravila su vrlo jednostavna: važno je da živite na području Zadra i Zadarske županije i da pišete prozu. ZaPis prima isključivo prozne uratke na mail [email protected], do 16 kartica teksta uz kojega je potrebno poslati i kratku biografiju. Udruga želi pojačati svoje redove upravo autorima proze, a najboljim autorima dodijelit će i nagrade – poklon pakete knjiga i godišnje članstvo u Gradskoj knjižnici Zadar. Natječaj za pisca proze zaključuje se 15. ožujka 2021.
U međuvremenu, Udruga se priprema za manifestaciju »Zadar čita« koja se održava od 22. do 27. ožujka 2021. godine, a tema ovogodišnje manifestacije jesu bajke. ZaPis planira jedno književno gostovanje sredinom travnja, te promociju nove zbirke – pjesničkog prvijenca Ivana Čeperkovića pod nazivom »Nigdje noći«, na Svjetski dan knjige, 23. travnja.
Spot »U potrazi za piscem« može se pogledati na sljedećem linku.