Finka: U Zadarskoj županiji jedina problematična mjesta su udaljeniji otoci

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Dok u Hrvatskoj pola milijuna ljudi nema svog temeljnog liječnika
Autor: 
Mislim da u Zadru nema tog problema, poznajem neke kolegice koje su sad išle u mirovinu, a odmah su u te ambulante došli drugi liječnici, rekla je Finka istaknuvši kako kod nas situacija nije alarmantna, ali slaže se kako na nivou države imamo problem
Marin GOSPIĆ
MALI IŽ - Najteže je dobti liječnike na udaljenijim otocima, slabije povezanima s kopnom

Koordinacija obiteljske medicine upozorila je na loše stanje u obiteljskoj medicini. Naime, kako su izjavili medijima, trećina obiteljskih liječnika starija je od 60 godina, a specijalizanata nema. Prosječna dob liječnika obiteljske medicine je 52 godine, dok je čak 33 posto njih starije od 60. Kakvo je stanje u Zadru i našoj županiji provjerili smo s Dubravkom Finka, liječnicom i predsjednicom udruge »Zadarski pacijent«.

Problem s Gračacom

- Mislim da u Zadru nema tog problema, poznajem neke kolegice koje su sad išle u mirovinu, a odmah su u te ambulante došli drugi liječnici, rekla je Finka istaknuvši kako kod nas situacija nije alarmantna, ali slaže se kako ovaj problem postoji na državnoj razini.
- Taj je problem posebno vidljiv u nekim ruralnim područjima gdje rijetki žele ići. Tu imamo problem s primjerice Gračacom, udaljenim otocima jer imamo malo zainteresiranih za odlazak u ta udaljena mjesta, objasnila je Finka i dodala kako takvih problema nema s otocima koji su dobro povezani, ali kao primjere gdje je problem prisutan izdvojila je Božavu, Ist, Molat ili Iž. Kako je zaključeno na Okruglom stolu Koordinacija hrvatske obiteljske medicine na temu »Aktualna situacija u sektoru obiteljske medicine« s naglaskom na najavljenu izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti u dijelu koji se tiče primarne zdravstvene zaštite koji je održan u ponedjeljak poslana je poruka kako nema sustavnog financiranja specijalizacija obiteljske medicine već se raspisuju povremeno. Samim time u bolnicama je više specijalizanata nego li je to u ambulantama opće medicine, a tu je svakako problem odnosa društva prema tom poslu.

Ne cijeni se opća medicina

- Mlade liječnike bi trebalo privući možda povećanjem plaća ili recimo izjednačavanjem plaća specijalista bolnici i u općoj medicini, rekla je Finka istaknuvši kako i u bolnicama ima manje liječnika, što zbog starosti, a što zbog onih koji su otišli. Također, kako ističe Finka, neki liječnici smatraju kako će im biti lakše u bolnici nego u općoj medicini.
- U općoj medicini liječnici su konstantno s 40-50 kontakata, stalno netko traži i dosta je administracije. Osim toga, opća medicina u zadnje vrijeme nije ni cijenjena koliko bi trebala biti, ne ukazuje se dovoljna važnost liječniku opće medicine, zaključila je Finka.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno